Pure chocolade is ongeveer 1,5 jaar tot 2 jaar lang houdbaar. Voor bonbons geldt een andere houdbaarheid en dat heeft alles te maken met de vullingen in de bonbons. Afhankelijk van de versheid en samenstelling van de gebruikte ingrediënten in de vulling, kun je de meeste bonbons drie tot zes maanden lang bewaren.
Stop ze in een luchtdichte doos in metaal of plastic. Zet de doos vervolgens in een koele afgesloten ruimte, zoals een kast of rek in de gang of de kelder. Eet je Leonidas-pralines in elk geval binnen enkele weken op en bewaar ze nooit langer dan drie maanden.
Bewaar je jouw bonbons in een donkere en koele omgeving, dan heb je er tot 40 dagen plezier van. Dit kan prima in een lade met andere droge producten zonder sterke geuren.
In het algemeen geldt dat pure chocolade tot wel twee jaar houdbaar kan zijn, terwijl melkchocolade en witte chocolade ongeveer een jaar goed blijven. Om de houdbaarheid van chocolade te verlengen, is het belangrijk om het op de juiste manier op te slaan.
Pralines met vulling op basis van verse room moeten zeker binnen de 2 weken gegeten worden. Pralines met vullingen op basis van boterroom, praliné, giandudja, karamel, marsepein kunnen 1 tot 2 maanden bewaard worden. Melkchocolade kan u tot 6 maanden bewaren. Pure chocolade kan u een jaar bewaren.
Afhankelijk van de versheid en samenstelling van de gebruikte ingrediënten in de vulling, kun je de meeste bonbons drie tot zes maanden lang bewaren.
Ze worden nooit "slecht", maar na een week of zo begint de suiker te kristalliseren en verliezen ze de karakteristieke knapperigheid die je ervaart als je erop bijt. Onze Creamy Pralines lijken meer op fudge en ze blijven tot acht maanden na productie goed.
Pure chocolade, met zijn hogere cacaogehalte, kan tot wel drie jaar na de houdbaarheidsdatum nog goed blijven . Vanwege het hoge melkgehalte zijn melk- en witte chocolade misschien niet zo lang houdbaar als pure chocolade, maar hun houdbaarheid is nog steeds niet te versmaden — je kunt verwachten dat je er nog zo'n 8 maanden mee vooruit kunt.
Controleer op veranderingen in het uiterlijk, zoals dofheid, verkleuring of witte strepen die bekend staan als chocoladebloei . Dit is misschien niet schadelijk, maar kan de smaak en textuur beïnvloeden. Kijk ook naar de textuur zelf; een broos of korrelig gevoel kan erop duiden dat het zijn beste tijd heeft gehad.
Pure chocolade kan een tot twee jaar bewaard worden als het in folie wordt verpakt en op een koele, donkere en droge plek wordt bewaard , zoals een voorraadkast of kelder. Melk- en witte chocolade hebben een beperktere bewaartijd — niet langer dan 8-10 maanden.
Chocolade bewaren in de koelkast
De beste bewaartemperatuur voor chocolade ligt namelijk tussen de 12 en 20 graden en voor bonbons rond de 12 graden. De temperatuur van de koelkast is een stuk lager, namelijk rond 3 à 4 graden. Het grootste risico bij het bewaren van chocolade in de koelkast is condensvorming.
Dure ingrediënten kunnen tot prijsstijgingen leiden
De dure cacao en suiker kunnen ervoor zorgen dat chocola in de supermarkt nog duurder wordt. Als fabrikanten van bijvoorbeeld chocoladerepen of bonbons hogere inkoopkosten hebben, willen ze dat doorberekenen aan hun afnemers, vaak een supermarkt.
De vakkundige Dutch Pastry Team jury beoordeelt de bonbons op techniek, structuur en smaak. De jury met onder andere gastlid Rudolf van Veen was het unaniem eens: van de twintig deelnemers was de bonbon van Marieke de uitgesproken winnaar.
Kun je chocolade bonbons invriezen? Ja, je zou chocolade bonbons in de vriezer kunnen bewaren om de houdbaarheid te verlengen. Houd er dan wel rekening mee dat de kwaliteit achteruit kan gaan. Door het vocht kan de chocolade namelijk wit uitslaan.
WAT IS DE BESTE MANIER OM LEONIDAS CHOCOLADE TE BEWAREN? Leonidas chocolaatjes moeten worden bewaard bij 15 - 18C (kamertemperatuur) in een droge ruimte die vrij is van geuren en ver weg van warmtebronnen zoals zonlicht.
Eet uw Leonidas-chocolaatjes altijd binnen een paar weken na aankoop op en bewaar ze nooit langer dan 3 maanden, omdat de smaak en geur dan achteruitgaan.
In de meeste gevallen is chocolade die over de houdbaarheidsdatum is nog steeds veilig om te eten, mits deze goed is bewaard en geen tekenen van bederf vertoont. Als chocolade echter ongebruikelijke geuren, smaken of texturen vertoont, is het het beste om deze weg te gooien om mogelijke gezondheidsrisico's te voorkomen .
Hoewel je over een wel héél stevige ruggengraat moet beschikken wil je chocolade over de datum laten gaan, is het prima te eten als je toch ver na de houdbaarheidsdatum een reep achterin je kast vindt. Na verloop van tijd komt er wel een wittig 'laagje' op en kan de smaak iets teruglopen, maar ziek word je er niet van.
Schimmel kan gedijen op chocolade in warme, vochtige omstandigheden . Schimmelsporen zijn microscopisch kleine deeltjes in aarde, rottende planten en zelfs menselijk en dierlijk haar. Het is logisch dat schimmels en fungi zich ook ophopen in voedselproducten!
Hoewel chocolade zelf, en dan met name pure chocolade, waarschijnlijk geen voedselvergiftiging veroorzaakt , is zichtbare schimmelgroei een ander verhaal. Als uw chocolade of de vulling ervan tekenen van schimmel vertoont, is het het beste om voorzichtig te zijn en consumptie te vermijden.
De meeste snoepjes hebben een houdbaarheidsdatum, maar zoals de meeste voedingsmiddelen dienen deze data meer als richtlijnen voor wanneer je ze moet consumeren. Het is over het algemeen prima om snoep te eten nadat de houdbaarheidsdatum is verstreken, hoewel de kwaliteit en textuur na een bepaald punt wel afnemen.
Houdbaarheid van verschillende soorten eetwaren
Chocolade: Geïnfuseerde chocolade kan enkele maanden tot een jaar meegaan, vooral als u het op een koele, donkere plek bewaart . Chocolade kan gevoelig zijn voor temperatuurveranderingen, waardoor er een witachtige laag kan ontstaan die bekend staat als "bloom", hoewel dit niet per se betekent dat het bedorven is.
Door sommige bonbons in de koelkast te bewaren kan je er dus zeker van zijn dat ze tot wel 3 maanden lang houdbaar blijven. Daarnaast zijn er nog een paar andere tips om rekening mee te houden bij het bewaren van je bonbons. Lees er meer over in ons artikel “Zo moet je chocolade bewaren”.
Bij deze gematigde temperaturen behouden de meeste soorten chocolade in dozen hun kwaliteit ten minste 6 tot 9 maanden , zelfs nadat ze zijn geopend. Voor chocolade gevuld met crèmes en karamels is dit korter.
Of u nu alleen gourmettruffels eet of chocolade eet die voor u wordt neergezet, bewaar chocolade alstublieft niet in de koelkast . Dit komt omdat chocolade gemakkelijk de geuren absorbeert van alles wat het in de buurt van de koelkast legt, wat een schadelijk effect kan hebben op de smaak.