3. Je bloeddruk daalt en je spieren herstellen beter. De eerder genoemde flavonoïden in warme chocolademelk zorgen voor een lagere bloeddruk. Hierdoor kan het bloed beter door je aderen stromen.
Uit Duits onderzoek blijkt dat mensen die elke dag chocolade eten een lagere bloeddruk hebben en 39% minder risico lopen op een hartaanval dan niet-chocolade-eters. De flavonoïden, stoffen die je in cacao vindt, helpen de bloedvaten te ontspannen en laten het bloed beter doorstromen.
Cacao, een ingrediënt in pure chocolade, bevat flavonoïden, een antioxidant. Flavonoïden kunnen helpen de bloeddruk te verlagen , aldus de AHA. Het merkt echter op dat een persoon mogelijk niet genoeg flavonoïden in pure chocolade kan consumeren om significante voordelen te ervaren.
Zout eten kan de bloeddruk verhogen. Het advies is om niet meer dan 6 gram zout per dag te eten. Probeer verzadigd vet te vervangen door onverzadigd vet en eet elke dag 250 gram groenten en 2 stuks fruit. Vermijd kant- en klare producten, deze bevatten vaak veel vet en zout.
Cacaobonen, het hoofdingrediënt van chocolade, bevatten van nature voorkomende polyfenolen. Er is enig bewijs dat polyfenolen helpen de bloeddruk te verlagen en antioxiderende eigenschappen hebben.
Een tegenmanoeuvre uitvoeren: Een vuist maken, je benen kruisen of je billen op elkaar klemmen kan de bloedstroom verbeteren en de bloeddruk verhogen. Een kopje koffie drinken: Cafeïnehoudende koffie kan een snelle stijging van de bloeddruk veroorzaken. Het effect is over het algemeen snel en vlakt binnen een paar uur af.
Jaggery verwijdt bloedvaten, zorgt voor een soepele doorstroming en stabiliseert de bloeddruk. Het opnemen van jaggery in het dieet kan zeer gunstig zijn voor mensen met een hoge of lage bloeddruk .
In donkere chocolade zitten antioxidanten (flavanolen) die zouden kunnen beschermen tegen hart- en vaatziekten. Omdat melkchocolade minder van die antioxidanten bevat dan donkere chocolade, wordt melkchocolade als minder gezond beschouwd.
Studies laten zien dat het eten van (donkere) chocolade helpt bij het verlagen van je bloeddruk en lijkt daarmee het risico op hart-en vaatziekten te verminderen. Ook kan cacao de hoeveelheid HDL (goede) cholesterol verhogen, wat je kans op hart-en vaatziekten verlaagt.
Koffiedrinken heeft geen klinisch relevant effect op de bloeddruk.
Hoewel melkchocolade een heerlijke en plezierige traktatie kan zijn, wordt het over het algemeen niet als zo gezond beschouwd als pure chocolade of andere voedingsrijke voedingsmiddelen . Melkchocolade bevat doorgaans veel calorieën, suiker en vet, en te veel consumeren kan leiden tot gewichtstoename, onevenwichtigheden in de bloedsuikerspiegel en andere nadelige gezondheidseffecten.
Verwen jezelf met een stukje melkchocolade bij de koffie of 's avonds op de bank. Bevat slechts 2,1 gram koolhydraten. Neem maximaal één chocolaatje per dag.
In pure chocolade zit het meeste cacao en zitten dus ook meer van deze stoffen. Dat is dan ook waarom pure chocolade gezonder dan melkchocolade wordt genoemd. Dat pure chocolade gezonder dan melkchocolade wordt genoemd, komt daarnaast ook door de grote hoeveelheid suiker dat aan melkchocolade wordt toegevoegd.
Voel je duizelingen opkomen, span dan de spieren van je benen, billen en buik aan of maak stevige vuisten. Dit verhoogt de bloeddruk. Als je voelt dat je gaat flauwvallen, ga dan zitten. Leg je hoofd tussen je knieën.
Als u last heeft van lage bloeddruk na het eten:
Neem meerdere, kleine maaltijden per dag zodat er niet teveel bloed tegelijk naar het maagdarmstelsel gaat. Neem voor de maaltijd een cafeïnehoudende drank, zoals koffie of cola. Cafeïne vernauwt de bloedvaten in de darmen.
Bij vaak voorkomende lage bloeddruk, die zich meestal uit in duizeligheid of flauwvallen bij het opstaan, kan een huisarts bepaalde medicijnen voorschrijven, zoals: fludrocortison, pyridostigmine of domperidon. Die laatste twee medicijnen wordt soms ook voorgeschreven voor mensen met de ziekte van Parkinson.
Eet zout voedsel
Voedingsmiddelen met een hoog zoutgehalte kunnen uw bloeddruk verhogen. Goede bronnen van zout zijn olijven, kwark en bliksoep of tonijn. U kunt ook tafelzout of zeezout aan uw maaltijden toevoegen, afhankelijk van uw voorkeur.
Oorzaken en risicofactoren
U loopt mogelijk een groter risico op hoge bloeddruk als u rookt, overgewicht hebt, weinig groenten en vezels en/of veel vet en zout eet, overmatig alcohol drinkt, met chronische stress leeft of weinig fysieke activiteit beoefent .
Melkproducten bevatten belangrijke bloeddrukverlagende voedingsstoffen, waaronder calcium, kalium en magnesium. "Melkproducten bevatten ook een speciaal type eiwitten, bioactieve peptiden genaamd, waarvan is aangetoond dat ze een positief effect hebben op de bloeddrukcontrole", zegt Bourdeau.
Kleine hoeveelheden pure chocolade (ruim 6 gram of 30 kilocalorieën per dag) verlagen de bloeddruk, zonder dat ze leiden tot gewichtstoename.
Bloeddruk verhogen met behulp van inspanning
Denk aan sit-ups, push-ups of kniebuigingen. Dit zijn oefeningen die u vrijwel altijd en overal kunt uitvoeren. Tien a twintig herhalingen zijn vaak al voldoende om de bloeddruk te laten stijgen. Uw hartslag gaat namelijk omhoog, waardoor de druk in uw bloedvaten toeneemt.
Het cacaogehalte ligt tussen dat van witte en melkchocolade. Het is dus niet (on)gezonder dan andere chocoladesoorten. Wél een dingetje, het moet je smaak zijn.
Hoewel uit sommige onderzoeken blijkt dat er inderdaad een klein positief effect is, kun je toch beter niet te veel eten van chocolade. Chocolade bevat namelijk ook veel verzadigd vet en calorieën. Daarom staat die niet in de Schijf van Vijf.