Het advies van Verkoelen is om fruit vooral voor 'de smaak' te nemen. Je kunt dan denken aan één kiwi, één mandarijntje of een handje aardbeien.
Het bevat te veel suiker, maar nauwelijks vezels. Per 100 gram mandarijn krijg je zo'n 10 gram suiker binnen en één gram vezel. Dat betekent dat als je twee mandarijntjes eet, je al gauw 3 suikerklontjes binnenkrijgt. Dat hoeft niet een probleem te zijn als er genoeg vezels in zitten.
Sommige fruitsoorten bevatten meer fructose dan andere en hebben dus een grotere impact op je bloedsuikerspiegel. Bij diabetes type 2 is het verstandig om voor fruit te kiezen met relatief minder fructose, zodat je bloedsuikerspiegel minder snel stijgt. Je hoeft fruit dus zeker niet te laten staan!
Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Een sinaasappel geldt als één portie fruit. Van mandarijnen moet je er 2 eten voor één portie. Als je steeds andere fruitsoorten kiest krijg je alle voedingsstoffen binnen die je nodig hebt.
Een teveel aan vitamine C zal jouw lichaam via je urine verlaten, maar een teveel aan suiker uit fruitsoorten is niet goed voor je. Probeer daarom niet meer dan twee mandarijnen per dag te eten en vul dit aan met een andere fruitsoort. Zo blijf je variëren met fruitsoorten en voldoe je ook aan de schijf van vijf.
Kortom, hoewel mandarijnen zeer voedzaam zijn en tegelijkertijd onze trek stillen, moeten ze niet overmatig worden geconsumeerd, vooral niet door bepaalde mensen. Over het algemeen zou ik persoonlijk aanraden om maximaal vier mandarijnen per dag te consumeren.
5 porties fruit per dag
Een portie bestaat uit 2 of meer kleine vruchten, bijvoorbeeld 2 pruimen, 2 mandarijnen , 2 kiwi's, 3 abrikozen, 6 lychees, 7 aardbeien of 14 kersen.
Gebruik niet te veel suiker, jam, honing, siroop, stroop, witte pasta, witte meel, witte rijst of aardappelpuree. Er zitten veel 'snelle' koolhydraten in, waardoor de bloedsuikerspiegel omhoog schiet. Kies in plaats van een zoet toetje voor wat yoghurt met een stukje fruit.
Hartig beleg bevat geen koolhydraten. Kies bijvoorbeeld voor: kaas, smeerkaas, cottage cheese/Hüttenkäse, Zwitserse strooikaas. Of kies voor vleeswaren. Magere soorten hebben hierbij de voorkeur, omdat vette soorten veel verzadigd (ongunstig) vet bevatten.
Ze leveren weinig koolhydraten. 1 Grote lepel groente levert ongeveer 2 gram koolhydraten. Rauwkost als tomaat, komkommer, sla, geraspte wortel en dergelijke kunt u extra gebruiken.
Iemand met diabetes mag in principe alles eten, dus ook nog best een gebakje. Als hij er wel rekening mee houdt wat hij verder eet die dag. Suikervrije producten zijn niet nodig. Wel is het voor mensen met diabetes extra belangrijk om gezond en regelmatig te eten, en veel te bewegen.
Eet elke dag yoghurt of kwark
Neem de onbewerkte vorm, zonder suiker, zoetstoffen of andere toevoegingen. Het kan helpen om diabetes, hart- en vaatziekten en beroertes te voorkomen. Hoe dit komt, is nog niet precies bekend. U kunt kiezen voor magere, halfvolle of volle producten.
Het gebruik van suikervrij gebak, koekjes en chocolade wordt sterk afgeraden omdat er veel vet verwerkt wordt in deze producten. Door de huidige inzichten in diabetes mellitus is het gebruik van gewoon gezoete producten zoals gebak, koekjes en chocolade toegestaan.
Een goede bloedsuiker voor 's ochtends als u nog niet gegeten of gedronken heeft is: tussen 4,5 en 8. Dit heet de nuchtere bloedsuiker. Na het eten gaat uw bloedsuiker omhoog. Een goede bloedsuiker voor 2 uur na het eten is: lager dan 9.
Conclusie. Het heeft geen zin om aardappelen te mijden om het risico op diabetes type 2 te beperken. Probeer beter overgewicht te vermijden. Aardappelen zijn een goede bron van koolhydraten, en maken deel uit van een gezonde eet- en leefgewoonte.
Eén klein glas (150 ml) vruchtensap (beperk tot één portie per dag) Twee kleine satsuma's, clementines of mandarijnen .
Voor gezonde volwassenen is er vrijwel geen limiet aan de veilige hoeveelheid fruit die je kunt consumeren . De grootste zorg voor de meeste soorten fruit, waaronder mandarijnen, is hun hoge hoeveelheid natuurlijk voorkomende suiker. Mandarijnen zijn echter ook een goede bron van vezels. Vezels beperken de algehele opname van suiker uit fruit.
De mandarijnen zijn tussen november en februari in het seizoen en op hun zoetst. Wanneer het mandarijnen seizoen is komen ze vooral uit landen rond de Middellandse Zee als Spanje, Marokko, Italië en Algerije.
Mandarijnen bevatten zelfs meer bètacaroteen en bètacryptoxanthine dan gewone sinaasappelen, waardoor ze een uitstekende aanvulling zijn op uw dieet . Het lichaam zet bètacaroteen en bètacryptoxanthine om in vitamine A, wat essentieel is voor een gezond immuunsysteem, goed zicht en normale groei en ontwikkeling.
Mandarijnen (mandarijnen)
Ze leveren slechts 47 calorieën en 12 gram koolhydraten per portie fruit (1 middelgrote mandarijn). Ze bevatten ook relatief weinig natuurlijke suikers, namelijk 9,3 gram (23). Mandarijnen zijn een bron van cryptoxanthine, een soort carotenoïde, dat in het lichaam wordt omgezet in vitamine A.
Terwijl het sappige vruchtvlees van mandarijnen wordt geprezen, herbergt de vaak over het hoofd geziene schil een veelvoud aan gezondheidsvoordelen. Doordrenkt met essentiële oliën, flavonoïden en antioxidanten, heeft mandarijnenschil ontstekingsremmende en antimicrobiële eigenschappen .
Een handje ongezouten noten. Een volkorenboterham of volkoren cracker met gezond beleg.
Pure chocolade en diabetes
Pure chocolade is rijk aan magnesium, ijzer en vitamine E en wordt beschouwd als gezond voedsel. De flavanolen die het bevat, werken als antidiabetica, vooral bij mensen met diabetes type 2 .