Kiwi's zitten niet alleen bomvol vitamine C, ze hebben ook een licht laxerend effect. Dit kan helpen bij het afkomen van je opgeblazen buik. Kiwi heeft dit effect door de actinidine die ze bevatten. Dit is een spijsverteringsenzym dat de vertering van eiwitten kan bevorderen.
Uit een aantal klinische onderzoeken is gebleken dat groene kiwi's verlichting bieden bij verstopping en de frequentie van de stofwisseling verbeteren2-3. Dit komt omdat groene kiwi's van nature rijk zijn aan vezels*.
Voorbeelden van fruit waarbij je volgens diëtist Jessie Wong het minste kans loopt op een opgeblazen gevoel, zijn kiwi's, papaja's, blauwe bessen, sinaasappels, druiven en aardbeien.
Kiwi. Kiwi's zijn groene wondertjes. Ze zitten niet alleen bomvol vitamine C, maar hebben ook een licht-laxerende werking waardoor ze dat onaangename, opgeblazen gevoel in je buik kunnen helpen verminderen.
De resultaten laten zien dat kiwi's maagpijn en indigestie verminderen. De groene kiwi helpt tegen buikpijn en ongemak, de gouden kiwi alleen bij 3 stuks of meer. Tegen een opgeblazen gevoel lijkt de groene kiwi ook weer in het voordeel.
Eet bananen, appels, meloenen, bosvruchten, aardbeien, perziken of abrikozen. Heb je maagklachten? Mogelijk heb je moeite met het verteren van eiwitten. Eet een kiwi, ananas of mango.
Sommige producten kunnen triggers zijn voor PDS-patiënten en zorgen voor vervelende buikpijn. Knoflook, ui, koolsoorten en zuivelproducten bijvoorbeeld. Deze voeding kan gasvorming in de darmen veroorzaken.
Als je misselijk bent zijn bananen de ideale oplossing! Ze zijn namelijk makkelijk verteerbaar, waardoor ze niet zo zwaar op je maag liggen. Ook als je kampt met diarree kunnen bananen helpen: de pectine die je in bananen vindt zorgt ervoor dat je ontlasting harder wordt.
Fruit: eet driemaal per dag een stuk fruit (liefst met schil) als broodbeleg, als dessert of tussendoortje. Varieer de fruitsoorten. Een kiwi (eventueel op nuchtere maag) is zeer vezelrijk en bevorderlijk voor de stoelgang. Gedroogde en geweekte vruchten zoals pruimen, abrikozen, krenten en rozijnen, dadels en vijgen.
Vermijd 'gas opwekkend' eten.
Er zijn verschillende producten die meer gas aanmaken in de buik en darmen. Deze producten bestaan onder andere uit gebakken bonen, koolsoorten als bloemkool en spruiten, eieren en koolzuurhoudende dranken (bier, cola, etc.).
Drink voldoende water. Houd hierbij 1,5 tot 2 liter water per dag aan. Als u genoeg water drinkt, bent u altijd gehydrateerd en zal de spijsvertering verbeteren wat op zijn beurt weer een opgeblazen buik voorkomt. Beweeg elke dag minstens twintig minuten.
Deze beweringen vinden hun oorsprong in ideeën zoals “fruit wordt slecht verteerd” en “fruit gist of rot in de darmen”. Geen van beide is wetenschappelijk bewezen en er is dus geen enkele reden om geen stukje (hard)fruit te eten na de maaltijd.
Het ontbijt is het ideale moment om al een kiwi (of twee) op het menu te zetten. Deze vrucht bevat maar liefst 16 verschillende vitaminen en mineralen en dat is perfect om je dag energiek te starten. Een voorbeeld? Naast vitamine A, E en K bevat een kiwi ook vitamine C.
Verbetering van je weerstand
Een volwassen persoon heeft voldoende aan een à twee kiwi's per dag om aan de benodigde hoeveelheid vitamine C te komen. Daarmee is de kiwi een van de beste bronnen van vitamine C, vooral omdat hij altijd rauw wordt gegeten en vitamine C warmtegevoelig is.
Kiwi's passen binnen elk dieet
Doordat de kiwi maar 48kcal per 100 gram bevat en toch vol zit met al die eerdergenoemde gezonde stoffen, is het een vrucht die bijna in elk dieet past. Ook bevat een kiwi minder suiker dan bijvoorbeeld een appel of een banaan.
Beweging is goed voor de darmwerking. Gebruik voldoende vezels, deze helpen mee aan een goede stoelgang. Vezels zitten in groenten, fruit, (volkoren) brood- en graanproducten, aardappelen, volkoren pasta, zilvervliesrijst en peulvruchten. Drink voldoende, zeker bij een vezelrijke voeding.
En dit is precies wat kan zorgen voor meer winderigheid. Vooral peren, dadels, druiven, ananas, appels, bananen, kersen en ook kiwi's zorgen hiervoor. Maar ook gedroogd fruit zoals perziken en abrikozen. Vezels zijn erg gezond en je lichaam kan dan ook zeker wennen aan dit proces.
Eet meer groente en fruit De oplosbare vezels in groente en fruit zijn een voedingsbron voor de goede bacteriën in de darm. Ze kunnen deze fermenteren en omzetten in goede stoffen. Vooral artisjok, banaan, ui, asperge, prei, aardpeer en schorseneer zijn rijk aan inuline, ook wel een prebioticum genoemd.
Voordelen van kiwi na het eten
Kiwi's hebben dan “gunstige effecten op het maag-darmkanaal, waardoor de buikontsteking die verband houdt met spijsverteringsproblemen, obstipatie en verstoring van de darmflora verbetert”. Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.
De beste voedingsmiddelen bij PDS
Kiwi's, citrusvruchten, druiven, ananas en aardbeien zijn (afhankelijk van de hoeveelheid) FODMAP-arme fruitsoorten. Tarwe, rogge en gerst zijn granen met een hoog FODMAP-gehalte die ook gluten bevatten; haver en lijnzaad kunnen echter nuttig zijn bij het onder controle houden van PDS.
Gefermenteerde voedingsmiddelen zijn een uitstekende voedingsbodem voor jouw darmflora. Kies dus vaker voor zuurkool, kimchi, kombucha en tempé. Ook yoghurt, kwark of hangop zijn gefermenteerde producten. Pas dus deze adviezen toe voor een gezonde darmflora!