Pastasalade is het ideale gerecht als je even niet weet wat je moet koken vanavond. Je kunt namelijk alle restjes uit je koelkast opmaken én je kunt pastasalade ook heel goed koud eten.
Zo kun je deze gemakkelijk 's avonds eten als maaltijdsalade, maar je kunt ook voor de lunch een pastasalade maken. Een kleine portie is leuk als bijgerecht bij de barbecue. En omdat je een pastasalade toch koud eet, is het perfect voor een picknick of om mee te nemen naar je werk.
Hoewel koude pastasalades bij warm weer erg populair zijn, raadt het FAVV aan om gekookte pasta niet langer dan twee dagen in de koelkast te bewaren. Wie dat langer doet, kan erg ziek worden, klinkt het bij 'VRT NWS'.
GEKOOKTE PASTA BEWAREN IN DE KOELKAST
Bewaar je pasta in een afgesloten vershoudbakje en zet het binnen 2 uur na koken in de koelkast – zo kan je het nog 2 dagen bewaren.
Volgens het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV) mag je gekookte pasta niet langer dan twee dagen in je koelkast bewaren: "Wie pasta eet die langer dan twee dagen bewaard is, kan erg ziek worden.
Verse pasta in de koelkast bewaren (tot 1 dag bewaren)
Verse pasta uit de winkel kan iets langer in de koelkast worden bewaard— 2 tot 3 dagen. Dit is omdat deze al is voorgekookt om langer houdbaar te zijn. Geniet van zelfgemaakte pasta.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De pasta ruikt muf en ranzig.
Een afgekoeld bord pasta of rijst is gezonder dan vers gekookte sliertjes of korrels. Dat suggereren wetenschappers althans. Ze hebben ontdekt dat zetmeelmoleculen in koolhydraten tijdens het afkoelen van structuur veranderen en dat tot een reeks gezondheidsvoordelen kan leiden.
Geen houdbaarheidsdatum
Over het algemeen geldt voor verse maaltijden en restjes eten dat deze in de koelkast maximaal 5 dagen goed blijven. Wil je een maaltijd langer bewaren, dan kun je deze ook invriezen. In de vriezer kunnen maaltijden tot wel 3 maanden bewaard worden.
Macaroni kun je ongeveer 2 dagen bewaren in de koelkast en maximaal 3 maanden in de vriezer. Wij raden daarom altijd aan om de overgebleven macaroni te bewaren. Wij leggen je uit hoe je dit het beste kan doen, zodat je de dag daarna opnieuw kan genieten van een bordje macaroni!
Omdat pasta echter een simpele koolhydraat is, beperken veel mensen het in hun dieet. Het blijkt dat pasta een gezonder voedingsmiddel kan worden door het te koelen en als restjes te eten . Het veranderen van de temperatuur is een gemakkelijke manier om simpele zetmelen zoals rijst en pasta om te zetten in voedingsmiddelen met meer vezels.
Als gekookte rijst of pasta gedurende een lange tijd (meer dan 4-6 uur) bij 12-14 o C wordt bewaard, kan het extreem gevaarlijk worden om te eten . Bij deze temperatuur kunnen de sporenvormende bacteriën hittebestendige toxines vormen. Rijst- en pastaresten moeten daarom altijd snel worden gekoeld en in de koelkast worden bewaard bij een temperatuur lager dan 6-8 o C.
Wanneer u restjes rijst en pasta opmaakt, zorg er dan voor dat u ze helemaal verwarmt tot 165°F en ze meteen opeet . Verwarm hele gerechten niet meer dan één keer opnieuw en bewaar ze niet langer dan een paar dagen, zelfs als ze goed zijn bewaard en gekoeld.
Goed bewaarde, gekookte pasta blijft 3 tot 5 dagen goed in de koelkast. Gekookte pasta die in de koelkast is ontdooid, kan nog 3 tot 4 dagen in de koelkast worden bewaard voordat u het kookt; pasta die in de magnetron of in koud water is ontdooid, moet onmiddellijk worden gegeten .
Volgens wetenschapper Dr. Denise Robertson van de Universiteit van Surrey, behandelt je lichaam pasta die je kookt en afkoelt veel meer als vezels. Hierdoor ontstaat een kleinere glucosepiek en worden de goede bacteriën in je darmen gevoed.
De grote boosdoener is de Bacillus cereus, een bacterie die na een dag of twee enorm woekert en toxines produceert die leiden tot een voedselvergiftiging. De bacterie vormt sporen die hittebestendig zijn waardoor de gifstoffen massaal vermenigvuldigen als je jouw restje opwarmt in de microgolfoven.
Volgens het Voedingscentrum kun je de gekookte pasta nog twee dagen in de koelkast bewaren. Hélène Bonte van het Belgische Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV), vertelt hierover aan VRT Nieuws: “De grootste risicobacterie voor deegwaren zoals pasta en rijst is de 'Bacillus cereus bacterie'.
Restjes kunnen 3 tot 4 dagen in de koelkast bewaard worden. Daarna neemt het risico op voedselvergiftiging toe. Als u denkt dat u restjes niet binnen vier dagen kunt eten, vries ze dan meteen in. Ingevroren restjes blijven lang veilig.
Bacteriën kunnen snel groeien op voedsel dat langer dan 2 uur op kamertemperatuur is bewaard . Als voedsel in een kamer of buiten wordt bewaard waar de temperatuur 90 graden F of hoger is, moet het binnen slechts 1 uur in de koelkast worden gezet of worden weggegooid. Mythe: Wanneer ik voedsel in de magnetron zet, doden de magnetrons de bacteriën.
Je kunt namelijk alle restjes uit je koelkast opmaken én je kunt pastasalade ook heel goed koud eten. Ideaal om al van tevoren klaar te maken dus. Lekker als lunch, maar een goedgevulde koude pastasalade is ook een goed idee om 's avonds te eten als makkelijke avondmaaltijd.
Als je een koude take-away komen halen bent of je hebt nog een restje over van de vorige dag, dan kan je deze steeds opnieuw opwarmen in de microgolfoven of op het vuur.
Uit een experiment in het BBC-tv-programma Trust me, I'm a Doctor, onder leiding van Dr. Denise Robertson (senior voedingswetenschapper aan de Universiteit van Surrey), bleek dat het eten van gekoelde of opgewarmde pasta – waardoor het wordt omgezet in 'resistent zetmeel' – kan helpen de stijging van de bloedsuikerspiegel te verminderen .
– Over het algemeen blijft pastasalade 3 tot 5 dagen vers in de koelkast.
Gekookte bolognesesaus kan maximaal 4 dagen in de koelkast worden bewaard in een luchtdichte verpakking , en maximaal 3 maanden in de vriezer.