Sinaasappelschil is eetbaar, net als de schil van mandarijn en grapefruit. Je kunt het beste kiezen voor biologische soorten, omdat hier geen of beperkt bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. De schil is vrij taai, dus daarom is raspen of fijnsnijden wel aan te raden.
Niet alleen de partjes van de sinaasappel bevatten veel vitamine C en antioxidanten, ook de schil. Door geregeld een kopje schillenthee te drinken kan deze vrucht je immuunsysteem oppeppen en helpen om hoest te verminderen.
Je kunt niet alleen sinaasappelschillen eten, je kunt er ook daadwerkelijk baat bij hebben , zegt Healthline. Het eten van sinaasappelschillen kan helpen beschermen tegen huidkanker, vanwege de natuurlijk voorkomende limoneen-chemische stof. Het werkt ook als een ontstekingsremmer.
Het merg wordt veelal niet gegeten, toch is het geen slecht idee om dat wel te doen. Het weefsel is namelijk erg vezelrijk. In het merg zit ongeveer 30 procent van de vezels uit een sinaasappel. Ook zou het de helft van alle vitamine C van de sinaasappel bevatten.
Sinaasappelschil gemalen
Deze gemalen sinaasappelschil is heerlijk bij saladedressings, cakes en koekjes. Maar past ook goed bij hartige gerechten zoals marinades, groenten, kip, dressings, vis en rijst. Sinaasappelschil poeder combineert goed bij munt, laurier, peterselie, tijm, salie en rozemarijn.
Gebruik ze bij het koken
Slechts een theelepel schil kan de smaak van gevogeltegerechten of saladedressings opvrolijken . Bakkers gebruiken sinaasappelschil om suikers te laten trekken. Als sinaasappel-vanille cupcakes of bruine suiker-oranje-geglazuurde kaneelbroodjes u heerlijk in de oren klinken, bewaar dan uw schillen en maak er een toetje van.
Albedo is een “verrassing” die veel gunstige eigenschappen heeft
De albedo, het witte gedeelte in de citrusvrucht, is rijk aan vezels en antioxidanten . In deze dunne sponsachtige laag zit namelijk pectine, een oplosbare vezel die helpt onze darmen gezond te houden, maar ook wordt gebruikt als natuurlijk verdikkingsmiddel bij het koken.
Veel groente- en fruitsoorten kunt u dus eten mét schil, maar er zijn ook een aantal producten die u echt zonder moet eten. Dit omdat de schilletjes giftige stoffen bevatten of gewoonweg absoluut niet te eten zijn. Zo is de schil van een ananas, avocado of passievrucht echt niet geschikt voor consumptie.
Citrusvruchten bevatten veel gezonde voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen en vezels. Alle soorten vruchten passen net als groente, peulvruchten en volkoren graanproducten in een gezond voedingspatroon. Eet elke dag tenminste 2 stuks fruit voor een goede gezondheid.
Een verlangen naar sinaasappelschillen kan een teken zijn van een mineralentekort .
Sinaasappels zijn zuur van aard, wat kan leiden tot irritatie in de maag bij mensen die lijden aan gastro-oesofageale refluxziekte (GERD) . Mensen die lijden aan GERD dienen hun arts te raadplegen alvorens sinaasappels te consumeren. In sommige ernstige gevallen kan het leiden tot braken en brandend maagzuur.
Schillen van citrusvruchten. Op deze schillen kan een groene schimmel groeien die de vertering in de composthoop afremt. Een enkele sinaasappel geeft niet maar grotere hoeveelheden kunnen beter in de groene container.
Hoewel je direct in de schil van een sinaasappel kunt bijten, is het het beste om kleinere hoeveelheden tegelijk te eten om maagklachten te voorkomen . Met een mes of dunschiller kun je sinaasappelschillen in dunne reepjes snijden en toevoegen aan salades of smoothies. Voor een zoetere smaak kun je ze snoepen of gebruiken om sinaasappelmarmelade te maken.
Sinaasappel
Pectine is een fermenteerbare vezel die de stoelgang bevordert en het LDL-cholesterol niveau in het bloed kan verlagen. Daarnaast werkt het ook bloedsuiker verlagend, doordat het de aanmaak van insuline stimuleert.
Wat is de minst gezonde fruit? Hoewel fruit over het algemeen als gezond wordt beschouwd, kunnen fruitsoorten met een hoog suikergehalte, zoals druiven en lychees, bij overmatige consumptie minder voordelig zijn voor je gezondheid. Het sleutelwoord hier is: balans. Geniet van druiven en lychees maar overdrijf niet.
Van sinaasappels wordt de schil in kleine hoeveelheden gegeten, als garnering of geraspt in gerechten.
“In plaats van onnodige bezorgdheid te wekken, veronderstelt het onderzoek dat pellen effectief bijna alle pesticideresten kan verwijderen , in tegenstelling tot de vaak aanbevolen praktijk van wassen.”
Deze beweringen vinden hun oorsprong in ideeën zoals “fruit wordt slecht verteerd” en “fruit gist of rot in de darmen”. Geen van beide is wetenschappelijk bewezen en er is dus geen enkele reden om geen stukje (hard)fruit te eten na de maaltijd.
Het merg is het witte gedeelte tussen de schil en de vrucht. Terwijl je de sinaasappel eet, ga je gang en zet je tanden in het merg en je krijgt daadwerkelijk een heleboel extra voedingsstoffen binnen! Hoewel het een beetje bitter is, is het merg een rijke bron van vezels, calcium, vitamine C en immuunversterkende flavonoïden!
Hoewel je met een glas versgeperste sinaasappelsap voldoende vitamine C binnenkrijgt, heeft het als nadeel dat het veel minder vezels en meer koolhydraten bevat dan een verse sinaasappel. Het is dus gezonder om twee keer op een dag een sinaasappel te eten, dan dezelfde hoeveelheid versgeperst sap.
Sinaasappelschillen bevatten flavonoïden – zoals polymethoxyflavonen (PMF’s) en hesperidine – en andere fytochemicaliën die zeer gunstig zijn voor uw gezondheid . Flavonoïden zijn antioxidanten die chronische ziekten zoals kanker en hartziekten helpen voorkomen. Het bevat ook hogere hoeveelheden van bepaalde voedingsstoffen.
Sinaasappelschilthee is rijk aan vitamine C en flavonoïden, die antioxiderende eigenschappen hebben die het immuunsysteem kunnen versterken en helpen ziekten zoals kanker, hoge bloeddruk, diabetes en griep te voorkomen. Sinaasappelschilthee is ook een geweldige optie om af te vallen, omdat het uitstekende hoeveelheden kalium bevat.
Je kunt citrusschillen in de koelkast bewaren in een afgesloten bakje en ze blijven dan een paar dagen goed . Sinaasappelschillen worden sneller zompig dan citroenschillen. In experimenten ontdekte ik dat sinaasappelschillen 1 dag goed bleven op maximale knapperigheid, terwijl citroenschillen minstens 2-3 dagen goed bleven.