Sneetje op wit bord Maak met een mes een kleine maar wel diepe snee in het vlees. Zijn de sappen die uit de kip komen helder? Dan weet je zeker dat de kip gaar is.
Verwarm je oven voor op 180°C en gaar de kipfilets dan, afhankelijk van de grootte en de dikte, 10 à 15 minuten. Kip is gaar als het vlees vanbinnen wit is. Laat de kipfilets na het braden even rusten op een warm bord, losjes met aluminiumfolie afgedekt.
Prik in het vlees
Deze methode is specifiek van toepassing op kip. Voor goed gekookte kip, als je erin snijdt en het sap loopt helder, dan is de kip volledig gekookt. Als het sap rood is of een roze kleur heeft, moet je kip mogelijk iets langer gekookt worden.
Eén manier om de gaarheid te controleren is uiteraard door naar de kleur van het vlees te kijken. Het kippenvlees verandert tijdens de bereiding van roze naar wit. Maar, sommige delen van de kip zijn net iets donkerder of meer roze dan gewoon de filet. Ondanks de donkerdere kleur kunnen deze stukken kip toch gaar zijn.
Bij kip steek je de kernthermometer altijd in de dij. Daar zit het dikste stuk vlees en zo ontwijk je stukken vet of bot. Heeft de kernthermometer een temperatuur van 70 - 72 °C bereikt? Dan is jouw sappige kippetje klaar!
Alle pluimvee moet een veilige minimale interne temperatuur van 165 °F (73,9 °C) bereiken, gemeten met een voedselthermometer. Een hele kip moet deze temperatuur in de hele vogel bereiken. Controleer de interne temperatuur in het binnenste deel van de dij en vleugel en het dikste deel van de borst .
De kerntemperatuur van kip
Bij kip en kalkoen kun je dan ook het beste een kerntemperatuur aanhouden van 70-72 °C; het vlees is dan helemaal gaar – en eventuele bacteriën zijn gedood – maar het is nog wel lekker sappig. Hoger kan, maar je vlees wordt wel droger.
Soms kan de paarse kleur in de botten het vlees dat ze raakt verkleuren, hoewel het vlees veilig is gegaard kan dit roze blijven. Soms komt de roze kleur van stikstofmonoxide (NO) en koolstofmonoxide (CO) van de grill.
Om dit te controleren, maak je een kleine snee in het dikste deel van het vlees. Een volledig gegaard stuk kip is van binnen helemaal wit, maar een rauw of onvoldoende gegaard stuk is nog steeds roze en/of bloederig . Je moet ook controleren of alle sappen die eruit lopen helemaal helder zijn.
Een voedselvergiftiging door de campylobacter ontstaat vaak alskippenvlees onvoldoende wordt verhit. Hierdoor kunnen maag- en darmklachten ontstaan, zoals diarree, buikpijn of een darmontsteking. Listeriabacterie. De kans op besmetting door de listeriabacterie is zeldzaam.
Steek uw voedselthermometer gewoon in het dikste deel van de kip (voor een hele kip is dat de borst). U weet dat uw kip gaar is als de thermometer 180°F (82°C) aangeeft voor een hele kip , of 165°F (74°C) voor stukken kip.
Als je er echter geen hebt, of als het niet binnen handbereik is wanneer je het nodig hebt, werkt de tasttest ook: Raak het stuk vlees aan met je vinger en voel dan het vlezige deel van je hand onder je duim . Het vlees is rauw als het aanvoelt als het vlezige deel.
" Gekookte kip zal er grijs of groenig uitzien en een zachtere of slijmerige textuur hebben wanneer het begint te bederven; evenals een vieze geur . Gekookte kip kan ook schimmel of witte vlekken ontwikkelen, wat aangeeft dat het bedorven is," zegt Katie Tomaschko, MS, RDN.
Je kunt je er wel flink beroerd door voelen. Klachten zoals buikpijn, diarree en griepachtige verschijnselen treden op binnen 48 uur tot 1 week na besmetting. De klachten houden ongeveer 5-7 dagen aan. Soms kun je nog wekenlang last hebben van darmkrampen.
Een manier om de kip malser te maken, is door hem plat te slaan. Doe dit met een deegroller of vleeshamer (of met iets anders zwaars). Bedek de kip met bakpapier of vershoudfolie en geef er volgens een paar flinke klappen op. De vezels in de kipfilet komen zo 'in beweging' waardoor hij malser wordt.
Hele Kipfilet:
Bak ze op een hoog vuur om en om in ongeveer 3 minuten lichtbruin. Draai het vuur laag en bak de kipfilets aan beide kanten bruin in ongeveer 10-12 minuten gaar. Regelmatig keren. De kipfilets worden extra lekker als je een beetje verse tijm meebakt.
Steek een vleesvork in de buikholte en kantel de kip lichtjes met de opening naar onder. Pas als het uitdruipende vocht helder wordt, is de kip gaar.
Er kunnen namelijk bacteriën in zitten waar je erg ziek van kan worden als de kip niet goed gegaard is. Eet daarom nooit rauwe kip en gaar hem altijd totdat het vlees van binnen wit is en van het bot loskomt. Let ook op de houdbaarheidsdatum van kip wanneer je deze koopt.
Informatie. Chemische veranderingen vinden plaats tijdens het koken. Ovengassen in een verwarmde gas- of elektrische oven reageren chemisch met hemoglobine in het vleesweefsel, waardoor het een roze tint krijgt . Vaak is het vlees van jongere vogels het meest roze, omdat hun dunnere huid ovengassen toelaat om het vlees te bereiken.
Het is belangrijk dat kip door en door gaar is, zodat eventuele schadelijke bacteriën worden gedood. Kip is goed gaar als het vlees van binnen wit is en als het van het bot loskomt.
Voor kip en vlees zoals gehakt, hamburgers en worst geldt: verhit het door en door voordat je het opeet. Daarmee voorkom je een voedselinfectie. Een uitzondering: vlees uit 1 stuk van runderen en varkens (varkenshaas, biefstuk, rosbief) kun je rosé eten. Maar ook bij dit vlees is doorbakken de meest veilige keuze.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De kip heeft een afwijkende geur, is grauw verkleurd, uitgedroogd of plakkerig. Eet geen vlees wat er raar uitziet of niet goed ruikt.
Ongeacht wat er op uw menu staat, stelt de USDA dat de interne temperatuur van de kip 165° moet zijn voor de voedselveiligheid.
Bij een hele kip steek je de thermometer in het dikste gedeelte van de dij. Dit komt omdat dijvlees, door de grotere hoeveelheid vet, een langere garing nodig heeft. Als dit gedeelte gaar is, kun je ervan uitgaan dat de hele kip gaar is.
Je kunt overal tussen de 325 en 450 graden F braden of bakken. Bij het braden van een hele kip is een goede regel om te beginnen op 400 tot 425 graden F en dan de oven na 15 minuten terug te draaien naar 350 en te koken tot de interne temperatuur van de kip 165 - 175 graden F is op een direct afleesbare thermometer.