Havermout eten houdt je bloedsuikerspiegel stabiel waardoor je minder last hebt van suikerdips. De beta-glucanen in havermout verlagen het cholesterolgehalte. Wetenschappers hebben aangetoond dat je door regelmatig havermout op je menu te zetten beter beschermd bent tegen hart- en vaatziekten.
In principe kun je elke dag van havermout genieten, maar let wel op de grootte van je porties. Te veel rauwe havermout kan je lichaam door de grootte hoeveelheid vezels niet goed verwerken.
In havermout komen bijzondere oplosbare vezels voor: beta-glucanen. Ze nemen in je darmen veel vocht op en binden ondertussen ook nog wat cholesterol, galzouten en vetzuren in je darmen. Door dat binden van cholesterol daalt het cholesterolgehalte van het bloed, en dan met name het ongunstige LDL-cholesterol.
Hoeveel eetlepels havermout je voor je ontbijt nodig hebt? Hou circa 30 tot 60 gram per persoon aan. Dit zijn circa 5 tot 10 eetlepels.
Verstoppingen door havermout
Door de grote hoeveelheid vezels die havermout bevat trekt een teveel aan (ongekookte) havermout enorm veel vocht aan. Je darmen zijn op zo'n moment niet meer in staat om de hoeveelheid voedsel te verwerken en de havermout kan een grote brok vormen.
Havermout is een voedingsmiddel dat rijk is aan vezels en eiwitten. Vezels en eiwitten zijn beide voedingsstoffen die kunnen bijdragen aan gevoelens van verzadiging en helpen de eetlust onder controle te houden. Dit kan leiden tot een verminderde calorie-inname en uiteindelijk tot gewichtsverlies.
Door een vezelrijk dieet houd je die stofwisseling op gang en val je af. Havermout is dus een prima bron van vezels die je maag en darmen inzet om vet te verbranden.
Havermout is gezond: het heeft veel voordelen voor je gezondheid en het draagt bij aan gewichtsverlies. Door havermout aan je voedingspatroon toe te voegen, wordt afvallen makkelijker en verklein je de kans op ziekten en aandoeningen.
Havermout helpt bij constipatie
Uit onderzoek is gebleken dat haverzemelen obstipatie bij ouderen kunnen verlichten.
In havermout zitten veel vezels, wat zorgt voor een goede werking van je darmen. De vlokken geven je een verzadigd gevoel, waardoor je minder snel trek hebt. Havermout bevat weinig calorieën in vergelijking met ander voedingsmiddelen. Een kommetje havermout (6 eetlepels) met water levert slechts 115 kcal.
Havermout. Havermout is rijk aan vezels. Doordat havermout veel vezels bevat moet je lichaam hard werken om deze vezels te verteren. Dit harde werken vraagt veel energie en daardoor helpt het eten van havermout bij het verbranden van buikvet.
Het is ontstekingsremmend en het is erg effectief bij het tegengaan van jeuk (3). Doe wat havermout in een kaasdoek of washandje en knoop deze dicht. Leg deze vervolgens in de badkuip en laat er warm (maar niet heet) water overheen lopen tot je lekker in bad kan.
Waarom is havermout zo gezond? Havermout bevat zogenaamde bèta-glucanen. Dit zijn oplosbare vezels die de opname van vet en cholesterol remmen en helpen bij het verlagen van met name het (slechte) LDL-cholesterol en de totale hoeveelheid cholesterol in het bloed, wat het risico op hart- en vaatziekten verlaagt.
Het is rijk aan antioxidanten, bevat ontstekingsremmende eigenschappen en werkt als een natuurlijke vochtinbrenger. Het kan helpen bij de bestrijding van acne-jeugdpuistjes, het verminderen van roodheid en irritatie, het verzachten van droge huid en zelfs het kalmeren van huidaandoeningen zoals eczeem en psoriasis.
Brinta bevat minder (verzadigd) vet en iets meer vezels. Op die punten scoort Brinta dus beter. Havermout bevat minder suiker en en minder zout. Op die punten scoort havermout dus beter.
Havermout levert net als brood koolhydraten, eiwitten, vezels, B-vitamines en mineralen. Daarom kun je haverproducten prima gebruiken als je een keer iets anders wilt dan brood. Maar je kunt brood beter niet volledig vervangen door havermout. Aan brood wordt namelijk jodium toegevoegd en aan havermout niet.
En dat is niet het enige. In havermout zit ook het antinutriënt fytinezuur. Als je van dit stofje een te grote hoeveelheid binnenkrijgt, kan dat zorgen dat magnesium, calcium, zink en ijzer minder goed in je lichaam opgenomen worden. Een beetje oppassen dus, als je een fanatieke havermoutliefhebber bent.
De bloedsuikerspiegel stijgt ook vrij snel, om vervolgens weer snel terug te gaan naar het niveau van voor het ontbijt. Dit verklaart misschien ook waardoor sommige mensen na een ontbijt met havermout weer snel trek hebben.
Havermout bevat een heel rijtje aan stoffen met een anti-oxidatieve werking. Het gaat dan met name om bèta-glucanen, avenathramiden, tocopherolen en tocotrinolen. Van de avenathramiden is bekend dat ze een sterke ontstekingsremmende werking hebben en bèta-glucanen kunnen het risico op hart- en vaatziekten verminderen.
Havermout bevat per 100 gram wel veel calorieën (389 kcal) en een grote hoeveelheid koolhydraten (66g). En dit gaat meestal niet goed samen met afvallen. Afhankelijk van jouw caloriebehoefte om af te vallen kan het zijn dat dit moeilijk is om in te passen in je dieet.
Zorg er daarnaast voor dat je een eiwitbron toevoegt zoals Griekse yoghurt, eiwitten of eieren, of noten of notenpasta . Eiwitten helpen je om je vol te voelen en voorkomen overeten, wat op zijn beurt gewichtsverlies kan bevorderen ( 10 ). Caloriearme toppings en eiwitrijke voedingsmiddelen zijn goede toevoegingen aan havermout als je probeert af te vallen.
Havermout kan helpen bij het afvallen
Dat komt doordat ze opzwellen in je maag en deze zich zo langzamer leegt. Daarbij kan de bètaglucaan de afgifte van peptide YY stimuleren. Dit is een hormoon dat in de darmen wordt aangemaakt en voor een verzadigd gevoel zorgt.
Dit betekent dat je 50 calorieën per dag aan resistent zetmeel binnen moet krijgen om deze boost in vetverbranding te ondervinden. Dit komt neer op minder dan een half kopje havermout per dag. Het kan dus een goed idee zijn om havermout te eten als je wilt afvallen.
Havermout kan een goede optie zijn als u wilt afvallen vanwege het hoge vezelgehalte, vooral in combinatie met eiwitten en gezonde vetten.
Als je aan wilt komen, is het handig om wat meer havermout te eten. In de meeste gevallen wordt er dan gekozen voor een grotere portie van bijvoorbeeld 70 tot 80 gram havermout. Hierbij is het ook belangrijk om meer melk toe te voegen. Dit komt omdat de havermout anders veel te dik wordt.