Alles wat je nodig hebt is dit: een vak van 30x30 cm met een luchtige, voedzame aardemix. wortel zaden. een plek met minstens 6-8 uur zonlicht per dag.
Worteltjes houden van een zonnige standplaats en een lichte en luchtige bodem (op zware kleigrond kunnen de wortelen niet heel goed recht naar beneden groeien en kunnen ze nog wel eens vertakken of heel stomp in plaats van puntig worden, dat maakt ze trouwens niet minder lekker hoor).
Wortels hebben weinig voeding nodig. Zorg, zeker tijdens het kiemen en de jonge groei, zeer regelmatig voor voldoende vocht. Als het heel erg droog is tijdens de groeiperiode, blijven de wortels namelijk erg klein. Het liefst groeien wortels op zand- of leemgrond (bodem met een losse structuur).
Wortelgezondheid en -functie
Door de wortels in het donker te houden, kunnen ze zich concentreren op de opname van voedingsstoffen en water, en op de groei en ontwikkeling van de wortels, zonder dat ze worden gehinderd door externe factoren zoals blootstelling aan licht.
Wortels hebben niet veel bemesting nodig. Een teveel aan mest zorgt er vaak vooral voor dat het loof hard groeit maar de groei van de wortels zelf achterblijft. Enkele maanden voor het zaaien kun je de grond nog wel van wat mest voorzien. Verder groeien wortels het liefst op een luchtige en losse bodem.
De twee belangrijkste voedingsstoffen die uitstekende wortelgroei in planten ondersteunen, zijn fosfor en kalium . Deze twee ingrediënten zijn uiterst nuttig in elke meststofmix die een dikke, gezonde verzameling gloednieuwe wortels moet aanmoedigen, of bestaande systemen moet versterken en stimuleren.
Fosfor ondersteunt onder andere de wortelgroei en vruchtvorming , terwijl kalium de ziekteresistentie en de hardheid van planten ondersteunt. Fosfor en kalium zijn niet mobiel in de bodem en hebben nauw contact met plantenwortels nodig om te worden opgenomen.
Licht beïnvloedt de plasticiteit van wortelontwikkeling . Het wortelstelsel kan de groeirichting veranderen als reactie op stimuli zoals zwaartekracht (Morita, 2010) of licht (Kutschera en Briggs, 2012).
Naast de opname van voedingsstoffen heeft blootstelling aan licht van wortels ook een negatief effect op het hydrotropismeproces waarbij de wortel buigt in de richting van water. De hydrotrope respons is versterkt bij planten waarvan de wortels in het donker groeien in vergelijking met planten die aan licht worden blootgesteld (Li et al., 2020).
Voor een succesvolle beworteling van stekken is een zorgvuldige beheersing van de omgeving nodig, met name de temperatuur van de lucht en het kweekmedium, de luchtvochtigheid en het licht .
Auxine: stimuleert wortelontwikkeling en het ontstaan van nieuwe zijwortels. Cytokinine: bevordert het herstellend vermogen, stimuleert celdeling en dus nieuwe groei.
Maak een mengsel van uitgegraven grond met de aangewezen dosis DCM Meststof Viviroot®. Bedek de bodem van het plantgat (of plantsleuf) met een dikke laag van dit mengsel. Zet de plant erop en vul verder aan met dit mengsel. Druk de grond goed aan en geef voldoende water.
Wortelen hebben niet veel voeding nodig. Wij geven (naast het al genoemde onderwerken van oude stalmest en compost) een week of 2 voor het zaaien een organische algemene moestuinvoeding met daarin vooral wat extra kali (de K in NPK), want wat extra kali zorgt voor de ontwikkeling en de smaak van het worteltje.
Vanaf februari kunt u zaaien in de kas en vanaf april kunt u de wortels zaaien in de tuin. Zaai in grote hoeveelheden en dun de planten uit naarmate ze groeien. Als u ruimte hebt voor een paar rijen, kies dan een standaardtype zomerwortel.
Wortels zaaien in bak
Heb je weinig ruimte of geen geschikte grond (bijvoorbeeld zware kleigrond), dan kun je wortelen zaaien in een bak van zeker 30-45 cm diep met goede potgrond. Voor wat minder diepe bakken kun je ook een ronde wortelsoort (Parijse worteltjes) kiezen. Die gaan veel minder de diepte in.
Zomerwortel zaai je van maart tot juli. Je oogst dan van juni tot oktober. Winterwortel zaai je van april tot mei, en oogst je van oktober tot november. Heb je een kas en hou je van een uitdaging, dan kun je wortelen ook in oktober zaaien, om – afhankelijk van het weer – in mei al wortelen te kunnen oogsten.
Fosfor (P) en kalium (K) zijn de twee belangrijkste voedingsstoffen die wortelgroei stimuleren . Organische meststoffen tonen vaak de relatieve hoeveelheden van elk, evenals stikstof (N), in de vorm van de NPK-verhouding. Fosfor zorgt er met name voor dat nieuwe wortelsystemen zich door de grond of een ander groeimedium kunnen verspreiden.
Ondanks dat ze ondergronds groeien, grotendeels in het donker, blijken wortels erg gevoelig te zijn voor licht . Onlangs zijn er verschillende belangrijke papers gepubliceerd die onthullen dat plantenwortels niet alleen alle bekende lichtreceptoren tot expressie brengen, maar ook dat hun groei, fysiologie en adaptieve stressreacties lichtgevoelig zijn.
Voedsel dat in de bladeren wordt gemaakt, reist via stengels naar de rest van de plant. Stengels reageren op luchtbeweging, op het tekort en overschot aan voedingsstoffen en water, en ze oogsten zonlicht .
Sterkere concentraties blauw licht stimuleren het ontkiemen en de ontwikkeling van sterke wortels. Violet of paars licht heeft een kortere golflengte en hogere energie, en wordt beschouwd als effectief als secundaire lichtbron om de groei en ontwikkeling van de bladvegetatie van een plant te vergemakkelijken.
Hoewel deze curve soms overgeïnterpreteerd wordt, laat het wel zien dat rood licht minstens zo effectief is als andere kleuren licht bij het bevorderen van plantengroei . Daarom is rood licht, hoewel het niet de meest efficiënte kleur is voor algemene verlichting voor mensen, wel een van de beste kleuren licht om plantengroei te stimuleren.
Fusarium is een bodemschimmel die via de wortels binnenkomt. Symptomen zijn vaak pas zichtbaar als de plant al ernstig is aangetast. De wortels worden zwart en sterven vervolgens af.
Om planten bijvoorbeeld aan te moedigen om te wortelen, moet u een meststof kiezen die meer fosfor bevat dan stikstof of kalium, d.w.z. een met een 1-2-1-verhouding. De volgende zijn de belangrijkste meststofverhoudingen die door tuinders worden gebruikt: Wortelvorming: 1-2-1 . Bloei en vruchtvorming: 1-1-2, 1-2-2, 2-1-2.
Om plantenwortels sneller te laten groeien, zijn voedingsstoffen, voldoende water, goed beluchte grond, voldoende licht, het juiste temperatuurbereik en de juiste toevoegingen nodig. Stikstof, fosfor en kalium zijn de drie essentiële voedingsstoffen die een plant nodig heeft voor zijn groei.