Gekookte ongepelde eieren (met schil) bewaar je maximaal 4 dagen in de koelkast. Daarna is de kans op gevaarlijke bacteriën te groot. Gekookte gepelde eieren bewaar je in een bak water in de koelkast maximaal 1 week.
Een ei gaat natuurlijk niet om klokslag twaalf van vers naar bedorven. Ze blijven wellicht nog enkele dagen goed. Zorg er dan wel voor dat ze goed doorbakken of hardgekookt zijn als je ze nog wil opeten. Een hardgekookt ei blijft een week goed in de koelkast.
Het enige wat je ervoor nodig hebt, is een glas of doorzichtige kom met water. Leg het ei erin. Ligt het plat op de bodem? Dan is het nog helemaal vers!
Het is niet aan te raden om een gekookt ei buiten de koelkast te bewaren. Een gekookt ei kun je vier dagen tot een week in de koelkast bewaren volgens het Voedingscentrum. Wanneer je gekookte eieren in de supermarkt hebt gekocht, kun je het beste het bewaaradvies op de verpakking van het product opvolgen.
Eieren 🍳 Eieren die je in de koelkast bewaart, kan je tot 28 dagen na de houdbaarheidsdatum opeten.
Hoe lang kun je eieren bewaren? Rauwe eieren kunnen tot 4 weken bewaard worden in de koelkast. Volgens Europese regels is de THT-datum (ten minste houdbaar tot) maximaal 28 dagen na de legdatum.
Eerst en vooral is het belangrijk om te weten waarom eitjes in voedingswinkels buiten de koeling liggen. Het zit namelijk zo dat eieren niet houden van temperatuurschommelingen. Dit zorgt namelijk voor condens op de schaal, waardoor er makkelijk bacteriën ontwikkelen en de schaal kunnen binnendringen.
Het is een beetje vies als je erover nadenkt. Maar ze verschillen niet zoveel van "zelfgemaakte" hardgekookte eieren, die een week in de koelkast blijven, als je ze ongepeld laat. Vooraf gepelde hardgekookte eieren hebben een "ten minste houdbaar tot"-datum, die meestal zeven dagen is nadat de verpakking is geopend.
Eieren die je gebakken hebt, zoals een roerei of een omelet, of wanneer je ze in een gerecht hebt verwerkt, kunnen ook zonder probleem worden ingevroren. Gekookte eieren ten slotte kunnen niet bewaard worden in de diepvries, ze krijgen dan namelijk een vreemde textuur.
Ook op basis van de resultaten van recente onderzoeken geven verschillende gezondheidsorganisaties, onder meer Britse en Amerikaanse, aan dat er in het kader van een gezonde voeding voor gezonde personen in het algemeen geen bezwaar is tegen gemiddeld 1 ei per dag.
Vroeger kreeg je vaak te horen dat je maximaal drie eieren per week mocht eten, omdat 'ze slecht zijn voor je cholesterol'. Dat advies blijkt intussen te streng, je mag gerust wat vaker een ei eten. Toch eet je het best niet meer dan zes eieren per week, eieren in bereidingen zoals mayonaise of gebak meegeteld.
Of u nou van hard- of zachtgekookte eieren houdt, beide zijn even gezond, dus daar hoeft u het niet van af te laten hangen. Wel is bij te zacht gekookte eieren altijd risico op een salmonellavergiftiging. Vooral voor kwetsbare groepen, zoals ouderen en kleine kinderen, is het dan belangrijk dat eieren goed gaar zijn.
Een zachtgekookt eitje is beter dan een hardgekookte. De zachte variant zou lecithine bevatten, een stof die opgeslagen vet omzet in energie en zo de vetverbranding stimuleert. En als je je ei te lang kookt, verdwijnt de lecithine uit het ei en hiermee deze vetafbrekende eigenschap.
Leg je ei voorzichtig in de kom met water en wacht even af. Als het ei naar beneden zakt en op zijn zijkant gaat liggen, is het nog vers en helemaal oké om op te smullen. Zinkt het ei, maar staat het rechtop, dan kun je het nog best zonder problemen opeten, al moet je dat wel zo snel mogelijk doen.
Los van de rubberachtige textuur en de vreemde geur die eieren krijgen als je ze opnieuw opwarmt, is dat ook voor je gezondheid geen al te best idee. Er kunnen giftige verbindingen in het ei ontstaan die je (op z'n minst) heel wat maagproblemen kunnen opleveren.
Eieren liggen in de supermarkt vaak buiten de koeling, en dat roept natuurlijk vragen op! Maar dit heeft alles te maken met het voorkomen van temperatuurverschillen. Stel je voor dat de eieren gekoeld zouden worden in de supermarkt, en je neemt ze vervolgens mee naar huis in een warme boodschappentas.
Eieren zijn een goedkope, ruim beschikbare en gemakkelijk verteerbare bron van hoogwaardige eiwitten en bevatten een aanzienlijke hoeveelheid leucine, een aminozuur dat belangrijk is voor de spiersynthese. Daarnaast bevatten ze veel andere voedingsstoffen die van belang zijn voor ouderen, waaronder vitamine D en omega 3-vetzuren.
Wanneer eieren hardgekookt worden, wordt de beschermende laag weggespoeld. Hierdoor blijven de poriën in de schaal onbedekt, waardoor bacteriën de schaal kunnen binnendringen en besmetten .
Als eieren barsten tijdens het koken of gepeld worden, moeten ze in de koelkast bewaard worden en binnen een tot twee dagen gegeten worden. Als ze goed gekoeld worden bewaard, moeten gerechten met hardgekookte eieren binnen 2 dagen na bereiding gegeten worden.
Eieren moeten in de koelkast bewaard worden. Ze worden niet in de koelkast in winkels bewaard omdat ze condensatie zouden verzamelen op weg naar huis en dit is wat besmetting via de schaal zal aanmoedigen .
Amerikaanse aanpak
In de Verenigde Staten pakken ze het anders aan. Zij reinigen de eierschalen chemisch in plaats van kippen te vaccineren tegen salmonella, wat de schalen kwetsbaarder maakt voor andere bacteriën. Om die reden bewaren ze in de Verenigde Staten eieren altijd gekoeld, zowel in de supermarkt als thuis.
Zonder cuticula moeten eieren koud worden bewaard, niet voor het product zelf, maar om de groei van bacteriën erin en erop te ontmoedigen. Omgekeerd is de kans veel kleiner dat eieren met hun beschermende lagen intact worden besmet met salmonella , althans aan de binnenkant, en daarom hoeven ze niet in de koelkast te worden bewaard.
Eet je ze na de THT-datum? Verhit ze altijd door en door. Hardgekookt of goed doorbakken zorgt ervoor dat bacteriën dood gaan.
Als je bakt, kun je prima oudere eieren gebruiken, tenzij je eiwitten opklopt voor volume voor meringues, macarons of soufflés ; dan zijn versere eieren - en "strakke" versus vloeibare eiwitten - essentieel, zegt Makuch. Oudere eieren zijn ook goed om te roeren, hard te koken of te devilen, zegt Makuch.
Om de float test uit te voeren, zet u uw ei voorzichtig in een kom of emmer met water. Als het ei zinkt, is het vers. Als het omhoog kantelt of zelfs blijft drijven, is het oud . Dit komt doordat naarmate een ei ouder wordt, de kleine luchtbel erin groter wordt doordat er water vrijkomt en vervangen wordt door lucht.