Waarom zijn gedroogde abrikozen goed voor je gezondheid: Gedroogde abrikozen zitten boordevol vitamines en mineralen en zijn bovendien érg rijk aan vezels. Per 100 gram bevatten ze maar liefst 14,4 gram vezels.
Eet niet te veel gedroogd fruit. Gedroogd fruit bevat namelijk per 100 gram meer suiker dan 100 gram vers fruit. Hierdoor krijg je met gedroogd fruit al snel te veel suiker binnen. Eet daarom niet meer dan 20 gram (ongeveer 2 kleine handjes) gedroogd fruit per dag.
De vrucht bevat in gedroogde vorm verschillende belangrijke voedingsstoffen, zoals vitamine B, ijzer, magnesium, natrium en kalium. Het mineraal kalium heeft als gunstige werking dat het de bloeddruk kan verlagen. Voor mensen met hoge bloeddruk is het dan ook verstandig gedroogde abrikozen te eten.
Het eten van drie ongezwavelde (liefst zure) abrikozen op de nuchtere maag heeft een positieve uitwerking op de bloeddruk.
Gedroogde abrikozen bevatten ook meer kalium, ijzer en calcium. Maar ze bevatten ook veel meer calorieën en suiker . En ze verliezen het grootste deel van hun vitamine A en C tijdens het droogproces.
Gedroogde abrikoos heeft een anti-cholesterol effect; porties gedroogde abrikozen kunnen het slechte cholesterol verlagen . Daarnaast zijn gedroogde abrikozen een beschermend dieet tegen hart- en vaatziekten. Onderzoek toonde aan dat een hoog vezelgehalte in gedroogde abrikozen helpt het cholesterol te verlagen en het spijsverteringsproces te bevorderen.
Wanneer je last hebt van een moeilijke stoelgang word geadviseerd om met regelmaat wat abrikozen te eten doordat de gedroogde abrikoos rijk is aan vezels. Je kan de gedroogde abrikoos eerst even wellen voordat je ze gebruikt in een recept. Door het wellen van de abrikoos word deze iets zachter van structuur.
Gedroogde abrikozen bevatten van nature veel suiker , dus probeer ze met mate te eten. Ondanks het feit dat ze een zeer laag vetgehalte hebben, kan uw totale calorie-inname relatief hoog worden als u zich niet aan de aanbevolen portie houdt.
Gedroogde abrikozen kun je gelukkig het hele jaar door eten. Deze fruitsnack is ideaal als tussendoortje, maar doet het ook goed op de borrelplank of als smaakmaker in verschillende gerechten.
Abrikozen bevatten weinig calorieën, zijn licht verteerbaar en zijn rijk aan vitamine E. Bovendien bevat de abrikoos veel kalium. Ideaal om je bloeddruk onder controle te houden en zowel spieren als zenuwen beter te laten werken. Verwelkom de abrikoos in je fruitmand als natuurlijk ontstresser.
Je kunt abrikozen op elk moment van de dag eten. Omdat ze van nature zoet en taai zijn, worden ze echter vaak gegeten als dessert na de maaltijd 's avonds. Bevatten gedroogde abrikozen melatonine? Ja, abrikozen bevatten melatonine, waardoor ze een ideale snack zijn voor 's avonds laat.
Veel gedroogde abrikozen worden behandeld met zwaveldampen, wat zorgt voor langere houdbaarheid en kleurbehoud. Zo blijven de abrikozen mooi oranje! De ongezwavelde abrikozen zijn minder mooi van kleur en wat minder lang houdbaar, maar zijn wel voller van smaak en zonder kunstmatige toevoegingen.
Abrikoos biedt veel goede voedingsvezels en bevat halfoplosbare en halfonoplosbare vezels. Oplosbare vezels hebben invloed op uw metabolisme, algehele gezondheid en gewichtsverliesplannen . De levendige en harige oranje abrikozen zijn een caloriearm voedsel vol mineralen en antioxidanten en zouden bijna geen vet bevatten.
Gedroogde abrikozen bevatten een indrukwekkende hoeveelheid vitaminen en mineralen, maar hun hoge natuurlijke suikergehalte kan de spijsvertering verstoren als ze in overmaat op een lege maag worden geconsumeerd. Om ze een beter verteerbaar tussendoortje te maken, kunt u gedroogde abrikozen combineren met een eiwitbron of volkoren granen .
Dit betekent helaas niet dat je onbeperkt abrikozen kunt eten. Ze bevatten nog steeds veel suikers, namelijk 7,6 gram per vier stuks. Te veel suiker binnenkrijgen kan ook het afvallen belemmeren. Sommige mensen krijgen daarnaast door zoete voeding extra zoete trek.
Bas Boer noten top 5 gezond gedroogd fruit:
Medjoul dadels. Cranberries. Pruimen. Vijgen.
Mijn moeder doopte gedroogde abrikozen in pure chocolade en liet ze afkoelen . Ze waren heerlijk. Je kunt ze ook opnieuw hydrateren en jam maken als je er genoeg van hebt.
Voor gelijkmatig vochtig gehydrateerd fruit zonder veel extra vloeistof, doe je het fruit in een kom of pot en voeg je 1/2 kopje koud water toe voor elk kopje gedroogd fruit. Meng goed, dek af en zet het een nacht in de koelkast, meng het meerdere keren goed . 5.)
Abrikozen zitten vol met kalium en dit zorgt nu juist voor de bloeddruk verlagende werking. Het eten van abrikozen heeft veel gezondheidsvoordelen en het is nog lekker ook.
Zo is vitamine A belangrijk voor de goede werking van je ogen, zijn thiamine en niacine betrokken bij je energiestofwisseling en heeft vitamine E een belangrijke functie als antioxidant. Ook de mineralen fosfor, ijzer, kalium, koper en magnesium zijn volop aanwezig in gedroogde abrikozen.
Maar als je vers fruit droogt, verlies je het water, wat de suiker concentreert en elke hap zoeter maakt — met meer suiker dan marshmallows, kopje voor kopje. Dit betekent absoluut niet dat marshmallows gezonder zijn dan rozijnen, want gedroogd fruit bevat nog steeds meer vezels en voedingsstoffen dan gewoon snoep .
Het laxerende effect van gedroogde abrikozen komt voort uit hun vezel- en sorbitolgehalte . Voedingsvezels stimuleren de stoelgang door volume toe te voegen aan de ontlasting en de peristaltiek, de ritmische samentrekkingen van de darmen, te bevorderen.
Helpt bij de spijsvertering: Gedroogde abrikozen bevatten veel voedingsvezels, die kunnen helpen bij het voorkomen van constipatie en het bevorderen van regelmatige stoelgang . Ze bevatten ook sorbitol, een natuurlijk laxeermiddel, dat kan helpen bij het verlichten van constipatie.
Voor meer informatie verwijzen wij u naar de Voedingswijzer. Ongezwavelde abrikozen kunnen het beste in de koelkast bewaard worden. Dan zijn ze minimaal drie maanden houdbaar.