Het eten van donkere chocolade kan overigens niet alleen je zicht verbeteren, maar ook de algemene gezondheid van je ogen. De antioxidanten en flavonoïden in donkere chocolade kunnen namelijk de kans op ziektes als glaucoom verkleinen en de effecten van diabetes verminderen.
Teveel chocolade eten kan er wel voor zorgen dat je overgewicht krijgt. Dit vergroot de kans op het krijgen van hart-, en vaatziekten en diabetes. Door het eten van teveel chocolade krijg je teveel vetten en suikers binnen. Dit verhoogt je BMI, maar ook je cholesterolgehalte.
Cafeïne kan bijwerkingen geven als slapeloosheid en rusteloosheid. Dit zijn klachten die vaak samengaan met angst en stress. De cafeïne en theobromine zijn er verantwoordelijk voor dat ik chocola afraadt bij angst en stress klachten. Daarnaast geeft cafeïne een risico op aantasting van hart- en bloedvaten.
Als u zelf rookt, is dit ook slecht voor uw ogen. In een sigaret zitten veel slechte stoffen zoals nicotine en koolstofmonoxide. Deze stoffen zorgen ervoor dat de ogen versneld verslechteren. Zo zorgt koolstofmonoxide voor het vertroebelen van de lens.
Onderzoek toont aan dat chocolade goed is voor je huid. Het bevat antioxidanten die de huid beschermen tegen UV-stralen en dus ook rimpels. Chocolade zorgt ook voor een goede hydratatie van en een goede bloedcirculatie in onze huid, waardoor die er jeugdig en stralend uitziet.
Het eten van donkere chocolade kan overigens niet alleen je zicht verbeteren, maar ook de algemene gezondheid van je ogen. De antioxidanten en flavonoïden in donkere chocolade kunnen namelijk de kans op ziektes als glaucoom verkleinen en de effecten van diabetes verminderen.
In chocola zit ook fenylethylalanine, waardoor je hersenen de stof endorfine aanmaken. Dit maakt je blij en geeft je een gelukkig gevoel. Endorfine komt ook vrij wanneer je andere zoete of vette producten eet, waardoor je hetzelfde gevoel ervaart.
Voldoende zink zorgt voor een goede conditie van het oog, helpt het oog scherp te blijven zien en is van belang voor het functioneren van het oog. Zink kan je vinden in rood vlees, schaaldieren, eieren, soja, gevogelte, vis etc. Vitamine B2 speelt een grote rol in de zuurstofvoorziening van het oog.
Je kunt niet voorkomen dat je ogen achteruitgaan. Vaak is de achterliggende reden simpelweg ouderdom, daar is geen middel tegen opgewassen. Je kunt er wel voor zorgen dat het proces minder snel gaat door gezond te leven, ofwel een veelzijdig dieet, niet te te roken en niet bovenmatig veel alcohol te drinken.
Je ogen verbeteren door voeding
Het is verstandig om twee keer per week bijvoorbeeld makreel, zalm, tonijn of sardientjes te eten. Daarnaast is het goed om iedere dag 200 gram fruit en 200 gram groente te eten. Vooral groene bladgroenten zijn goed, zoals spinazie, broccoli, groene kool en boerenkool.
De snack die het 'gezondste' uit de test komt is: chips! Chocolade bevat een stuk meer suiker en dat zijn toch wel echt de boosdoeners als het gaat om toename van je lichaamsgewicht. Let op: chips is wel veel zouter. Qua calorieën loopt het bijna gelijk op.
Als je 10 tot 25 gram pure chocolade per dag eet ben je al gezond bezig. Het is aan te raden om niet meer dan 100 gram pure chocolade per dag te eten en maximaal 200 gram per week.
Pure chocolade krijgt de stempel 'beter' omdat het een hoog gehalte aan cacao bevat en daarmee meer polyfenolen. Als het klopt dat deze polyfenolen gezondheidseffecten hebben, dan kunnen we het beste voor de pure variant gaan. Melkchocolade bevat namelijk minder cacao en witte chocolade bevat zelfs helemaal geen cacao.
10. Chocolade helpt je lever niet om zeep. Nog zo'n wijsheid uit grootmoeders tijd die niet blijkt te kloppen: chocolade veroorzaakt géén leverproblemen. Sterker nog, onderzoekers beweren nu zelfs dat donkere chocolade leverschade door alcoholmisbruik of ziekte net kan helpen herstellen!
Voedingsadvies. Het wordt afgeraden om meer chocolade te gaan eten met het idee hart- en vaatziekten te voorkomen. Hiervoor is onvoldoende wetenschappelijk bewijs. Daarnaast bevat chocolade veel verzadigd vet, wat het risico op hart- en vaatziekten juist verhoogd.
Je hebt zin in: chocola
Voedsel waar veel magnesium in zit, zijn groene bladgroente, noten, zaden, vis, bonen, volkoren producten, avocado, yoghurt, banaan en donkere chocola. Als je zin hebt in chocola, kun je dus het best voor de meest pure optie gaan.
Lange tijd achter elkaar lezen of naar een beeldscherm kijken, zijn bekende boosdoeners. Het hebben van vermoeide ogen is lastig. Het kan allerlei problemen geven, zoals hoofdpijn, prikkelbaarheid en concentratieproblemen. Hoewel vermoeidheid van de ogen geen ernstige aandoening is, kunt u er wel onrustig van worden.
Neem contact op met de huisarts als je plotseling wazig ziet en/of last hebt van andere symptomen, zoals pijnklachten aan het oog, lichtflitsen of het zien van vlekken.
Door onze jachtige, westerse levensstijl vergeten we vaak te drinken en hierdoor is een groot deel van de bevolking relatief gedehydrateerd. Dit kan niet alleen leiden tot hoofdpijn en andere lichamelijke klachten maar ook tot droge ogen. Voldoende water drinken is dus de boodschap ook als je gezonde ogen wilt hebben.
Frisse lucht is goed voor de ogen, maar wat u ook doet, zorg dat u uit de buurt blijft van de tocht die veroorzaakt wordt door airconditioners of ventilatoren (in kantoren en auto's bijvoorbeeld). Dit kan helpen om droge ogen of een ooginfectie te voorkomen.
Het korte antwoord: ja, dat kan. Maar natuurlijk is het niet zo simpel, anders droeg natuurlijk bijna niemand een bril of lenzen. In realiteit kan je een afwijking niet volledig wegwerken, maar je kan je ogen -net zoals je in de rest van je lichaam- oefenen en sterker maken.
Chocolade bevat veel verzadigd vet (ongeveer 20 gram op de 100 gram). Verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterolgehalte van het bloed en een te hoog LDL-cholesterol is niet goed voor de bloedvaten. Ook bevat chocolade veel calorieën. Een reep pure chocolade van 75 gram bevat zo'n 400 calorieën (kcal).
Het regelmatig eten van chocolade kan het risico op hart-en vaatziekten met een derde verminderen. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Cambridge.
Een portie van 20 g chocolade bevat 119 kilocalorieën, waardoor het lichaamsgewicht na twee maanden met één kilogram kan stijgen, waardoor de bloeddruk eveneens kan stijgen. Dit kun je uitsluiten met gepaste maatregelen, zoals meer bewegen of andere voedingsmiddelen en/of dranken beperken.