Alternatieve behandelingen bij reuma zoals artrose Het vermijden van de volgende voedingsstoffen en producten zou de klachten kunnen verminderen: zuivel, suiker, (rood) vlees, producten uit nachtschadefamilie, bepaalde kruiden, citrusfruit, chocolade, alcohol, tarwe of peulvruchten.
Pure chocolade bevordert de bloedcirculatie en vermindert het risico op hartziekten. En dat is nog niet alles; bepaalde ingrediënten in chocolade hebben ontstekingsremmende eigenschappen, wat extra fijn is voor je hart.
Zuivelproducten zoals melk, yoghurt, en kaas zijn essentiële bronnen van calcium en vitamine D, beide cruciaal voor het versterken van botten en mogelijk het verminderen van pijnlijke symptomen bij artrose.
Factoren die de kans op artrose vergroten
overgewicht: door een te hoog lichaamsgewicht worden je gewrichten extra belast en kunnen zij meer pijn doen. Ook maakt vetweefsel stoffen aan, die de ontsteking en de pijn verergeren. Mogelijk zorgen die stofjes ook voor een versnelling van de afbraak van het kraakbeen.
Beweging is belangrijk om de klachten te verminderen. Bewegen voorkomt ook dat klachten terugkomen of verergeren. Geoefende spieren geven het gewricht stevigheid, waardoor het meer kan verdragen en minder pijn doet. Maar overdrijf het oefenen niet; voorkom dat u uw gewrichten overbelast.
Echte ontstekingsremmers zijn bijvoorbeeld boerenkool, spruitjes, broccoli, rode kool, paddenstoelen, spinazie (gestoomd, niet rauw), bessen, aardbeien en granaatappel. Eet ze het liefst biologisch. Eet niet meer dan twee stuks fruit per dag (minder mag ook).
In het recente onderzoek van Yale wordt een nieuw type medicijn onderzocht, een gespecialiseerde zenuwblokker die zich richt op het Nav1. 7-natriumkanaal. Deze medicijnen, nog in ontwikkeling, beloven een unieke werking die niet alleen pijn kan verlichten, maar ook de progressie van artrose kan vertragen.
Voedings- en gezondheidstips bij artrose
Overmatig drinken heeft een verzurende invloed op het kraakbeen. Mensen die roken hebben een grotere kans op het ontwikkelen van artrose. Probeer dagelijks 2 tot 3 liter, waarvan 1 liter basisch water te drinken.
De adviezen om geen voeding uit de nachtschadefamilie te eten, zoals aardappel, tomaat, aubergine en paprika, visoliecapsules te slikken en geen melk of koffie te drinken, zijn dus niet voldoende bewezen. Bij artrose neemt het kraakbeen af, maar de oorzaak van deze aandoening is nog steeds onduidelijk.
Voedingsadvies. Het wordt afgeraden om meer chocolade te gaan eten met het idee hart- en vaatziekten te voorkomen. Hiervoor is onvoldoende wetenschappelijk bewijs. Daarnaast bevat chocolade veel verzadigd vet, wat het risico op hart- en vaatziekten juist verhoogd.
Als je 10 tot 25 gram pure chocolade per dag eet ben je al gezond bezig. Het is aan te raden om niet meer dan 100 gram pure chocolade per dag te eten en maximaal 200 gram per week.
Groene thee werkt ontstekingsremmend door de hoge concentratie plantenstof EGCG. Bedenk wel dat groene thee ook theïne bevat, dat vergelijkbaar is met cafeïne. Drink het dus vooral in de ochtend en niet voor het slapen gaan. Ben je gevoelig voor theïne, kies dan liever voor een kruidenthee of rooibosthee.
Reuma Nederland zegt: Er zijn geen aanwijzingen dat voeding invloed heeft op het ontstaan van artrose.
Houd uw gewrichten warm: Warmte kan de klachten die kunnen optreden als gevolg van artrose verminderen. Zorg ervoor dat het in uw omgeving niet te koud is. Probeer regelmatig te gaan zwemmen in warm water. Voorkom overbelasting: Gebruik bij het lopen eventueel een wandelstok.
Ook is de inname van Whey eiwitten nuttig, zeker in combinatie met krachttraining leidt dit tot meer toename van spiervolume en daardoor tot minder gewrichtsklachten. Voedingsmiddelen van goede eiwitbronnen zijn bijvoorbeeld: mager wit vlees/kip/vis, kwark.
Overbelasting door werk of sport is een risicofactor. Of een trauma, waardoor je een gewricht beschadigt. En wat we zeker niet moeten vergeten, is overgewicht. Hoe je het ook wendt of keert, te veel kilo's kunnen ervoor zorgen dat je meer kans hebt op artrose.
Bij artrose is pijnstilling en het remmen van ontstekingen daarom erg belangrijk. Dit wordt vaak gedaan met een combinatie van paracetamol en ontstekingsremmers als ibuprofen of diclofenac.
Voeding tegen gewrichtspijn
Zo lijkt het dat sommige zuivelproducten, eieren, suiker en vlees de gewrichtspijn bij artrose patiënten zouden verergeren. Zo kun je je glaasje melk, schaaltje kwark of yoghurt en snoep beter laten staan bij erge gewrichtspijn.
Het directe antwoord op de vraag “Is magnesium goed voor artrose?” is ja, magnesium kan gunstig zijn voor mensen met artrose. Magnesium speelt een rol bij het behoud van de kwaliteit van het kraakbeen en kan helpen om ontstekingen te verminderen, wat pijn en stijfheid in de gewrichten kan verlichten.
Als pijn u belemmert bij het bewegen of slapen, kan pijnmedicatie worden voorgeschreven. Dit is meestal paracetamol. Als een gewricht ontstoken is, kan ook een ontstekingsremmer worden voorgeschreven. Eventueel kan een corticosteroïd injectie in het gewricht worden overwogen.
Diclofenac is een ontstekingsremmende pijnstiller. Het wordt ook wel NSAID genoemd. Op de huid is het te gebruiken bij artrose (versleten gewrichten), en bij plotselinge spierpijn of gewrichtspijn door een verzwikking of verstuiking. Het is dan verwerkt in een gel.
Gewrichtspijn, spierzwakte en spierkrampen kunnen één van de eerste symptomen van een vitamine D tekort zijn. Dit geldt niet alleen voor de spieren in armen en benen, maar ook bijvoorbeeld de hartspier.
Alcohol bevat veel purine, wat de aanmaak van urinzuur stimuleert. Artrose is een chronische aandoening van het gewrichtskraakbeen tussen botten en wervels. Alcohol is af te raden als je last hebt van artrose.
Zuivelproducten, eieren, vlees en suiker staan erom bekend bij sommige artrosepatiënten de gewrichtsklachten te verergeren. Wees hier bij klachten in ieder geval behoudend mee. Een verhoogde inname van vitamine C leidt tot een verminderde kans op achteruitgang van het kraakbeen en pijn in de gewrichten.