Ondanks dat de meeste mensen gemotiveerd zijn minder te verspillen, wordt er in Nederland nog veel voedsel verspild. Brood staat op nummer 1 in de top 10 van producten waar de meeste winst te behalen valt. Sneetjes brood worden het meest verspild, meer nog dan kapjes.
De vijf meest verspilde productgroepen zijn brood en deegwaren (6,2 kilo), groente (4,4 kilo), fruit (4,3 kilo), aardappelen (2,8 kilo) en zuivel (2,8 kilo). Ten opzichte van 2019 zijn brood en deegwaren en zuivel minder verspild, maar groente en fruit juist meer.
#1 Brood. Meer dan 240 miljoen sneetjes brood worden elk jaar weggegooid . Brood is heel goed in te vriezen, met name voor toast, dus zorg ervoor dat je het in de vriezer legt als je het niet gaat gebruiken. Oud brood kan worden verwerkt tot croutons, broodkruimels, eierbrood of zelfs brood- en boterpudding.
In het supermarktbrood zitten wel additieven om de houdbaarheid te verbeteren. Maar die additieven hebben niets te maken met de mate waarin een product bewerkt wordt.” Dat klopt niet helemaal. Brood is altijd een bewerkt product (het is altijd gemengd, gekneed en gebakken), maar niet altijd een ultrabewerkt.
Brood als basis
Lekker, gezond van samenstelling en daardoor een goede basis voor elke maaltijd. Niet voor niets beveelt het Voedingscentrum aan veel brood te eten: 4-5 sneetjes per dag voor volwassen vrouwen en 6-8 sneetjes per dag voor volwassen mannen (19-50 jaar).
Langere tijd een dieet volgen zonder brood is af te raden. Onder andere omdat brood een belangrijke bron is van jodium. Eet je geen brood? Vraag dan advies aan een diëtist, zodat je zeker weet dat je alle voedingsstoffen binnenkrijgt die je lichaam nodig heeft.
Sommige mensen willen brood vermijden omdat ze denken dat het ongezond is of dat het een dikmaker is. Ook binnen een koolhydraatarm dieet wordt brood vaak vermeden. Maar volkoren- en bruinbrood leveren belangrijke voedingsstoffen en dragen bij aan een lager risico op bepaalde chronische ziekten.
Voorbeelden van ultra bewerkt voedsel zijn frisdranken, fastfood, ingeblikte soepen, koekjes en chips, maar ook producten waar vet en suiker uitgehaald zijn. Ultra bewerkt voedsel bestaat uit ingredienten die in een normale keuken niet voorkomen.
Voorbeelden van onbewerkte voedingsmiddelen: water, groenten, fruit, aardappelen, granen, noten, zaden, peulvruchten, melk, vis, vlees, gevogelte, eieren.
Bananen . Een nieuw onderzoek van de Universiteit van Karlstad in Zweden meldt dat bananen een van de meest verspilde voedingsmiddelen zijn en bijdragen aan de meeste voedselverspilling in termen van gewicht en impact op het milieu. We snappen het: bananen veranderen in een flits van geel naar overrijp.
Elke dag worden er 4,4 miljoen verse aardappelen weggegooid door Britse huishoudens, wat neerkomt op 1,6 miljard verspilde aardappelen per jaar. TOP TIP: Om voedselverspilling te voorkomen, bewaart u uw aardappelen koel, droog, donker en goed geventileerd, bij voorkeur uit de buurt van uien.
Neem voldoende eiwit
Ook eiwitrijk voedsel, zoals vlees, vis, kip, eieren, noten en kwark, werken prima om u een vol gevoel te geven. Het kost uw lichaam namelijk meer tijd om eiwitten te verteren dan bijvoorbeeld suikers. Zo doet u dat: zorg bij iedere maaltijd voor een eiwitbron.
Hiermee is rijst het meest gegeten voedsel ter wereld. Wat maakt nou dat rijst zo'n populair product is? Je leest het in dit artikel! Rijst heeft een warm klimaat en veel water nodig om te groeien.
En ook kaas en brood zijn bewerkte producten. Soms worden er aan producten stoffen toegevoegd om ze langer houdbaar te maken. Dit voorkomt voedselverspilling en dat mensen ziek worden van bedorven eten. Worden hulpstoffen zoals citroenzuur (E330) toegevoegd, dan gaat dit niet ten koste van de voedingswaarde.
Als je zelf frietjes maakt, is er maar één ingrediënt: aardappel. Dat is geen bewerkt voedingsmiddel. Om de frietjes op te eten moet je ze natuurlijk nog bakken in olie. Bij diepvriesfrieten verschilt het per merk hoe bewerkt ze zijn.
Brood, gepasteuriseerde melk, pasta en kaas wordt door die consumenten gezien als ultra-bewerkt voedsel, terwijl deze producten in NOVA-groep 1 en 3 vallen.
Magere, onbewerkte vleeswaren
Dan kunt u het best kiezen voor magere vleeswaren als achterham, kipfilet, rosbief , kalkoenfilet en runderrookvlees. Deze vleeswaren bevatten bovendien slechts ongeveer 20 kcal per portie. Vette vleeswaren bevatten 3 keer zoveel calorieën.
Enkele voorbeelden van gezonde bewerkte producten zijn volkoren brood, diepvriesgroenten of yoghurt.
Allergieën en intoleranties. Mensen met coeliakie of glutenintolerantie moeten brood met glutenhoudende granen vermijden om ernstige darmklachten te voorkomen. Daarnaast kunnen allergieën of gevoeligheden voor andere ingrediënten, zoals noten, zaden of tarwe, voorkomen.
Ja, er zijn mensen die darmklachten krijgen door brood.
Mensen die dat hebben, krijgen ernstig opgeblazen darmen, diarree of heel veel pijn als ze ook maar in aanraking komen met gluten. Die gluten zitten in brood, maar ook in andere producten waarin glutenbevattende granen verwerkt zitten.