Producten met een hoog magnesiumgehalte, zoals bananen, pompoenpitten en heilbot kunnen je behoorlijk moe maken. Dit mineraal werkt namelijk als spierontspanner en kan daarom je energielevel gedurende de hele dag beïnvloeden. Vlak voor het slapengaan hebben ze dus wél een fijne werking.
Extreme vermoeidheid
Zelfs na veel slaap blijf je moe. Plotselinge vermoeidheid kan door stress, slaapgebrek, een ongezonde levensstijl, een infectie of ziekte, of een medische aandoening komen. Het is belangrijke om de oorzaak te vinden, anders blijft de vermoeidheid terugkomen.
Tips over voeding bij vermoeidheid
Kies bijvoorbeeld voor een schaaltje yoghurt of kwark, volkoren cracker met hartig beleg, fruit, een handje noten, groenten met dip. Neem bewust een eetmoment en zie dat tegelijkertijd als een rust- of pauzemoment. Eet op momenten dat je minder moe bent.
Hoe meer je de maag oprekt, hoe vermoeider je je voelt. Het hart moet namelijk harder pompen om bloed naar de maag en darmen te leiden, voor de vertering van al dat voedsel. Hoe meer je overeet, hoe harder het lichaam moet werken. En daarom voel je je zo moe na het eten.
Er zijn verschillende vitamines en mineralen die helpen bij vermoeidheid. Dit zijn vitamine B2, B3, B5, B6, B11, B12, C en de mineralen ijzer en magnesium. Deze B vitamines dragen bij aan de verbranding van vet, koolhydraten en eiwitten uit de voeding.
Snelle koolhydraten, zoals in wit brood en suikerrijke snacks, kunnen leiden tot eerst een piek en dan een dal in je energieniveau. Het gevolg? Slaperig zijn na het eten. Moe zijn na het eten van brood, suiker of andere zoetigheid eten komt heel veel voor.
De glycemische index (GI) is een maat voor hoe snel koolhydraten in een voedingsmiddel je bloedsuikerspiegel laat stijgen. Voedingsmiddelen met een hoge GI, zoals witte rijst en snoep, zorgen voor een snelle stijging en daling van je bloedsuikerspiegel. Dit kan leiden tot energiedips en vermoeidheid.
Enkele veelvoorkomende voedingsbronnen van tryptofaan zijn yoghurt, melk, dadels, bananen, noten, tonijn, gevogelte en chocolade. Een kleine portie een half uur voor het slapen, kan al zorgen voor een ontspannend lichaamsgevoel en wekt zo de slaap op. Ook serotonine bevordert de slaap.
Vooral citrusvruchten, zoals sinaasappelen en mandarijnen, bevatten deze vitamine en helpen je daarmee ook om vermoeidheid tegen te gaan. Vitamine C zorgt er namelijk voor dat er ijzer kan worden opgenomen in je lichaam en ijzer zorgt ervoor dat er voldoende zuurstof door je bloed kan stromen.
De volgende etenswaren kun je beter laten staan voordat je naar bed gaat: Vet voedsel, zoals vette kaas en worst en snacks uit de frituurpan. Heel scherp voedsel, zoals pepers, scherpe tapenades en meer. Scherp voedsel zorgt voor hitte-aanvallen en maagzuur, waardoor je slecht in slaap kunt vallen.
Oorzaken oververmoeidheid
Je kan door verschillende oorzaken oververmoeid raken. Bijvoorbeeld door een slaaptekort, slechte voeding, te weinig lichaamsbeweging en stress. Maar ook bepaalde karaktereigenschappen kunnen een rol spelen, zoals perfectionisme, subassertiviteit of veel piekeren.
Deze vermoeidheid voelt aan alsof je meer uitgeput bent dan normaal en vlugger moe bent na het uitvoeren van je gewone dagelijkse bezigheden, of zelfs als je helemaal niets doet. Het is een vermoeidheid die je plots kan overvallen. Het ontbreekt je aan energie en dat uit zich op fysiek, mentaal en sociaal vlak.
Vermoeidheid door vitaminetekort
Er zijn een aantal vitaminen en mineralen die inspelen op onze energiebalans. Zo gaat dit onder andere om vitamine D en B12. Een tekort aan vitamine D kan leiden tot vermoeidheid of uitputting. Voor vitamine C geldt hetzelfde.
Water drinken goed tegen stress. Soms zit een oplossing in een klein hoekje. Collega's die last van hoofdpijn en vermoeidheid hebben kunnen een tekort aan vocht hebben. En dat is makkelijk aan te vullen.
Producten met een hoog magnesiumgehalte, zoals bananen, pompoenpitten en heilbot kunnen je behoorlijk moe maken. Dit mineraal werkt namelijk als spierontspanner en kan daarom je energielevel gedurende de hele dag beïnvloeden.
Melatonine is ons slaaphormoon.
En dan lig je wakker. Daarom gaan we in dit artikel eens kijken naar hoe we aan melatonine komen. Want als we weten hoe ons lichaam melatonine maakt, geeft dat aanknopingspunten bij tekorten én hoe je deze mogelijk kunt oplossen.
Om het voedsel te verteren wordt wel gezegd dat er na het eten extra bloed richting de darmen gaat. Hierdoor gaat er minder bloed richting de hersenen, waardoor er een slaperig gevoel optreedt.