Azijn. Het consumeren van teveel azijn zorgt ervoor dat je lever verzuurt. Het wordt een augurkje en functioneert minder goed.
In de eerste plaats zijn alcohol, cafeïne, roken, zwarte thee, cola, cacao en chocolade enorm grote energievreters voor je lever. Producten met bewerkte suikers en zoetstoffen, zoals frisdrank, snoepgoed en vruchtensappen ga je ook beter uit de weg.
Gunstig voor cholesterol
Hierdoor helpt azijn bij het controleren en verlagen van het cholesterolgehalte, de bloeddruk en het triglyceridengehalte. Regelmatig gebruik van azijn in de voeding kan de kans op hartaandoeningen helpen verminderen en zorgt voor een vlotte doorstroming van het bloed.
Vanaf 10 procent kan azijn huidirritatie en ernstige oogirritatie veroorzaken als het op de huid of in de ogen komt. Vanaf 25 procent kunnen ernstige brandwonden en oogletsel ontstaan. Als gebruikers damp of nevel inademen, zullen vergelijkbare effecten op de luchtwegen optreden.
Het bloed heeft een stabiele zuurtegraad, daar zal de appelazijn niets aan veranderen. En de zouten die het azijnzuur kan vormen met mineralen zoals kalium of natrium, zijn goed oplosbaar, dus die vormen ook geen probleem voor de nieren.
Bloedvlekken verwijderen met azijn
Koud water werkt erg goed bij bloedvlekken: het verdunt het bloed, waardoor dit niet dieper in de kleding trekt. Leg een huishouddoekje in het mengsel en leg dit vervolgens op de bloedvlek. Laat het doekje ongeveer een halfuur zo liggen. Daarna kun je de bloedvlek wegpoetsen.
Azijnzuur stimuleert de enzymen en het aanmaak van zuur in de maag en helpt bij het afbreken en verteren van voeding. Daarnaast heeft appelazijn ook een antimicrobiële eigenschappen. Het kan helpen met het verwijderen van overtollige bacteriën in de darmen, hierdoor gaat de vertering soepeler.
Azijn verlaagt de bloeddruk, cholesterolgehalte, werkt bloedzuiverend en bevordert de spijsvertering. Bovendien is het een natuurlijke ontstekingsremmer.
Azijndampen of de nevel hebben een zogenaamde etsende werking op de slijmvliezen. Bij inademing is er een grote kans dat de damp je longen beschadigt. Je ziet dus dat het wondermiddel schoonmaakazijn ook wonderbaarlijk negatieve eigenschappen heeft. Op deze site lees je meer over vergiftiging door inademen.
Iets zoets zoals suiker, honing of siroop kan helpen. Ook een beetje baking soda kan helpen de zure smaak tegen te gaan.
Twee eetlepels azijn per dag (30 ml) bij een maaltijd, zo blijkt uit studies, is zonder bijwerkingen en onschadelijk. (12) Zelfs 3 EL per dag, dus bij iedere maaltijd, blijkt ook nog onschadelijk en vrij van bijwerkingen te zijn. (13) Meer dan 3 EL per dag zou je op lange termijn niet moeten nemen.
De Vries: ,,Kortom, azijn is een goede smaakmaker voor door het eten, maar verwacht er geen gezondheidseffecten van. Azijn is bovendien zuur en daardoor slecht voor je tanden omdat het het glazuur van je tanden aantast.''
In principe kunt u alles wat u met schoonmaakazijn kunt reinigen, ook schoonmaken met natuurazijn. Het verschil tussen de 2 is dat natuurazijn iets minder zuur is, waardoor het veiliger is om met deze azijnsoort af en toe de wasmachine te reinigen.
Probeer weg te blijven bewerkte voedingsmiddelen, toegevoegde suikers en verzadigde vetten. Een dieet met veel verzadigde vetten en suikers kan zorgen voor een ophoping van het vet in je lever, wat dan weer kan leiden tot leververvetting.
Eieren en chocolade
Vroeger werd gezegd dat eieren slecht zijn voor de lever, maar dat is achterhaald. Je kunt gerust één ei per eten zonder dat dat kwaad kan, zelfs als je al iets aan je lever hebt. Ook voor chocolade bestaat er een hardnekkige mythe dat het niet goed zou zijn voor de lever.
Klachten en alarmsignalen die kunnen wijzen op een aandoening van de lever, galwegen en/of galblaas zijn: Regelmatig overgeven. Aanhoudende misselijkheid of vaak een misselijk gevoel hebben. Geelzucht; het geel zien van de huid en/of het oogwit.
Vanaf 10 procent kan azijn huidirritatie en ernstige oogirritatie veroorzaken als het op de huid of in de ogen komt. Vanaf 25 procent kunnen ernstige brandwonden en oogletsel ontstaan. Als gebruikers damp of nevel inademen, zullen vergelijkbare effecten op de luchtwegen optreden.
De dampen die vrijkomen bij het gebruik van schoonmaakazijn kunnen irriterend zijn voor de luchtwegen en bij langdurige blootstelling zelfs schadelijk zijn voor de gezondheid. Zorg ervoor dat er voldoende frisse lucht circuleert door ramen en deuren te openen tijdens het schoonmaken.
Heb je last van puistjes, eczeem of een vette huid? Dan zou appelazijn je daar wel eens vanaf kunnen helpen. Het heeft namelijk een antiseptische werking, dat wil zeggen: een ontstekingsremmende werking (het doodt bacteriën en schimmels) en verbetert de zuurgraad van je huid.
Azijn wordt al eeuwenlang in traditionele geneeswijzen ingezet bij maag-darmproblemen. Ook eerdere studies suggereren dat azijn behulpzaam is bij colitis ulcerosa en andere chronische darmkwalen.
Het gebruik van niet-toegelaten azijn kan gevaarlijk zijn voor de toepasser. Afhankelijk van de concentratie is er kans op huidirritatie en ernstige oogirritatie (vanaf 10% azijnzuur), ernstige brandwonden en oogletsel (vanaf 25% azijnzuur). Bij het inademen van azijndampen kunnen luchtwegen geïrriteerd raken.
Alle zure dranken (en voedingsmiddelen) kunnen het glazuur aantasten, zo ook de appelciderazijn en citroensap. Dit komt omdat het glazuur van je tanden een klein beetje oplost door zuur.
Azijn geeft maag- en darm ongemak: De hoge zuurgraad van azijn kan problemen veroorzaken zoals zure reflux, brandend maagzuur of maagpijn bij gevoelige personen. Om deze problemen te voorkomen, moet je azijn altijd verdunnen en met mate consumeren.
Azijnzuur in een concentratie van 1-3% wordt toegepast als desinfecterende oplossing voor gebruik in wonden. Het verlaagt de zuurgraad (pH) en remt daarmee de groei van een aantal micro-organismen, zowel bacteriën als schimmels. Het is met name effectief tegen de bacterie Pseudomonas.
Samen met zout is azijn een van de meest gebruikte smaakmakers in de keuken. Het corrigeert flauwe soepen, geeft een intense smaak aan stoofschotels en vrolijkt basissauzen of gemarineerd vlees met een paar eetlepels op. Vermengd met olie, brengt azijn elke salade tot leven en is het onmisbaar voor marinades.