Verhitten van eetwaren zorgt ervoor dat schadelijke bacteriën worden gedood. Bacteriesporen worden niet gedood. Bij te langzaam terugkoelen van verhitte producten kunnen deze bacterie-sporen ontkiemen en het product onveilig maken voor consumptie.
Bij te langzaam terugkoelen van verhitte producten kunnen deze bacteriesporen ontkiemen en het product onveilig maken voor consumptie. (Terug)koelen Verhitte eetwaren moeten zo snel mogelijk worden gekoeld (als ze niet direct gepresenteerd of geserveerd worden).
Proces terugkoelen
Koel verhitte producten terug binnen 2 uur tot 20°C en binnen 5 uur tot 7°C of lager in de kern. Hoe sneller je terugkoelt, des te minder bacteriën kunnen uitgroeien.
Een TCU heeft drie hoofdfuncties: verwarmen, koelen en het bewaken van de proces temperatuur.
Wat zijn dan de regels voor het terugkoelen? Alle producten die opgewarmd of verhit zijn en die daarna gekoeld bewaard worden, moeten binnen vijf uur zijn teruggebracht tot een temperatuur van 7°C. Hoe langer de temperatuur tussen 55 en 15°C blijft, hoe meer kans de bacteriën hebben om uit te groeien.
Het allerbelangrijkste is dat het terugkoelen snel moet gebeuren. Breng de kerntemperatuur in minder dan twee uur terug naar 5 graden celsius of zelfs nog lager.
Binnen 5 uur. Het proces van terugkoelen wordt nog weleens onderschat. Dit gaat om alle producten die opgewarmd of verhit zijn en die daarna gekoeld bewaard worden. Al deze producten moeten binnen 5 uur zijn teruggebracht tot een temperatuur van 7°C.
Producten die je gekoeld moet bewaren,zoals vleeswaren of salades, kun je na gebruik beter zo snel mogelijk weer terug in de koelkast zetten. Etensresten die langer dan 2 uur buiten de koelkast hebben gestaan, kun je beter niet meer eten.
Eten dat nog niet is afgekoeld zorgt ervoor dat de temperatuur in de koelkast stijgt. Hierdoor wordt de kans op te veel bacteriën vergroot en gaat de kwaliteit van de andere producten in je koelkast achteruit.
De temperatuur van de koelkast
Het is heel belangrijk om de temperatuur van een koelkast goed in te stellen. Vaak is de temperatuur in de koelkast te hoog. De ideale temperatuur is 4 °C, dan groeien bacteriën en schimmels het minst snel.
Risico op voedselinfectie. Eten ontdooien, opwarmen, op tafel of het aanrecht laten staan, terug laten koelen en weer invriezen: dat zorgt voor flinke temperatuurschommelingen in je eten. Bacteriën reageren op deze schommelingen. Ze groeien bijvoorbeeld hard bij kamertemperatuur.
Gerechten die warm geserveerd worden nadat ze tijdens de bereiding verhit, teruggekoeld en gekoeld bewaard zijn geweest, moeten binnen 1 uur worden opgewarmd tot 60°C of warmer om te voorkomen dat schadelijke bacteriën kunnen groeien.
Verhit restjes door en door
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op.
Waarom is het belangrijk om uw voedsel goed te koelen? Het is bekend dat het onjuist koelen van potentieel gevaarlijk voedsel de belangrijkste oorzaak is van door voedsel overgedragen ziekten . Voedsel dat langzaam afkoelt, blijft te lang in de temperatuurgevarenzone. Wanneer dit gebeurt, kunnen bacteriën zich snel vermenigvuldigen en u ziek maken wanneer u het voedsel eet.
TCS-voedsel moet binnen 2 uur worden gekoeld van 57°C naar 21°C en binnen 6 uur volledig worden gekoeld tot 5°C of lager .
Na bereiding wil je voedsel zo lang mogelijk kunnen bewaren zonder dat het bederft. Koeling voorkomt bederf, maar je kunt warme gerechten niet direct in een normale koelkast zetten. Dit zou de temperatuur in de koelkast drastisch verhogen. Terugkoelen en snelkoelen zijn hiervoor de oplossing.
Volgens voorschrift worden warme gerechten op minimaal 60°C bij u geserveerd en koude gerechten op maximaal 7°C. Als u afwezig bent tijdens een broodmaaltijd, dan kunt u op een later tijdstip een broodmaaltijd krijgen van de service assistent.
Bederfelijk eten dat langer dan 2 uur buiten de koelkast is geweest, is niet meer te vertrouwen, ook al verhit je het daarna goed. Ziekmakers gaan dood als je het eten goed verhit, maar er zijn ziekmakers die gifstoffen aanmaken, vooral bij kamertemperatuur.
Serveert u verhitte etenswaren niet direct? Dan moet u ervoor zorgen dat u de producten zo snel mogelijk afkoelt. Dit wordt ook wel terugkoelen genoemd. De temperatuur van het voedsel moet binnen 5 uur onder de 7°C.
Soms kun je na het ontstaan van een blessure niet direct koelen. Vaak is het dan op een later moment ook nog zinvol om te koelen. Daarbij kun je de eerste 24 tot 48 uur na het letsel het koelen blijven herhalen. Langer heeft geen zin, want dan start het herstel.
Een ander veel gebruikt protocol is 10 minuten koelen -10 minuten rust- 10 minuten koelen, ook dit mag iedere 2 uur worden herhaald. Door kou vernauwen de bloedvaten waardoor de bloeddoorstroming wordt vertraagd. Koude therapie blijkt effectief tegen zwelling, ontsteking, pijn en verbetert de spierfuncties.
Bij te langzaam terugkoelen van verhitte producten kunnen deze bacteriesporen ontkiemen en het product onveilig maken voor consumptie. (Terug)koelen Verhitte eetwaren moeten zo snel mogelijk worden gekoeld (als ze niet direct gepresenteerd of geserveerd worden).
De temperatuur van het eten ligt zoveel hoger dan de rest in de koelkast, dat je er alle producten mee opwarmt. Dit verhoogt de kans op bacteriën en schimmels. En dat terwijl je juist je eten in de koelkast zet om te voorkomen dat het bederft en gaat schimmelen!
Om veilig en gezond te blijven. Daarnaast kan een slechte warmteafvoer ertoe leiden dat de koelkast niet meer optimaal koelt, wat de versheid van je producten kan beïnvloeden. In het ergste geval kan de koelkast oververhit raken, wat zelfs tot storingen of defecten kan leiden.