Zoals we intussen al weten, bestaan blauwe kazen zoals Roquefort en kazen met een beschimmelde witte rand zoals Camembert en Brie uit schimmels.
Schimmels op voedsel zijn niet altijd gevaarlijk. De schimmel(korsten) van camembert, brie of blauwe schimmelkazen zijn perfect veilig om te eten.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De kaas is uitgedroogd of beschimmeld of ruikt vreemd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Zachte witte kazen zoals brie en camembert hebben een korst die je prima kunt eten. Deze kazen krijgen hun karakteristieke uiterlijk door de schimmel Penicillum camamberti. Dit is een 'goedaardige' schimmel die familie is van penicilline en de schimmel op droge worst.
Algemeen geldt de regel dat je van zachte kazen, zoals Brie en Camembert de korst kan opeten.
Brie smaakt een beetje grassig en nootachtig, alleen de rijpere wielen smaken vaag naar aarde en paddenstoelen, zoals de Brie Noir. Pas op voor overrijpe Brie; hoewel niet schadelijk om te eten , maakt de zware ammoniakgeur en -smaak het eten ervan helemaal niet prettig!
Zachte kazen zoals Brie en Camembert hebben een kortere houdbaarheid. Ongeopend blijven ze meestal een paar weken tot een paar maanden langer houdbaar dan hun 'ten minste houdbaar tot'-datum als ze in de koelkast worden bewaard .
Volgens het Voedingscentrum kan schimmel op voedsel namelijk giftig zijn. Maar geen zorgen, de zogenaamde schimmelkazen zoals roquefort, gorgonzola en camembert kan je gerust blijven eten. Deze worden gemaakt met specifieke schimmels die zorgen voor hun unieke smaak en textuur.
Laat de korst zitten, want dat helpt de kaas zijn vorm te behouden zodat hij niet helemaal smelt . De korst is ook eetbaar, dus je kunt ervan genieten met de gesmolten kaas, of gewoon de bovenste laag verwijderen na het bakken en in knapperig brood dopen als een fondue.
Kazen met een bloemige korst die eigenlijk te oud zijn, kun je herkennen aan de ammoniak-achtige geur. In dat geval is het eten van de korst misschien minder raadzaam.
Je kunt het op kamertemperatuur eten, warm, op een cracker smeren, in plakjes snijden op een sandwich, smelten, beleggen, en ga zo maar door. Wat is dit? Moet brie warm of koud geserveerd worden? Het is het beste om het op kamertemperatuur of warm te serveren voor de beste smaak en textuur.
Als de kaas langer rijpt, meestal enkele maanden tot een jaar, wordt de smaak sterker, de paté droger en donkerder en de korst donkerder en kruimeliger . In dat geval wordt de kaas Brie noir genoemd (Frans voor 'zwarte brie').
Ook heel belangrijk: zorg dat die mooie ambachtelijk brie van de kaasboer wel eerst op kamertemperatuur is voor je hem gaat eten, want dan komt alle smaak pas vrij en wordt de textuur smeuïger. Minstens 45 minuten van tevoren uit de koelkast halen dus.
1. Brie: Deze Franse kaas gebruikt koemelk en de Penicillium candidum-cultuur. Brie-kaas heeft een bloeiende, witte korst van schimmel , maar je kunt deze altijd weggooien als je liever alleen het midden eet.
- Drie episoden van voedselvergiftiging deden zich voor na het eten van Franse brie in het District of Columbia. Er werden 45 personen ziek na een gemiddelde incubatietijd van 44 uur. De patiënten leden aan waterige diarree, buikkrampen en misselijkheid en 20% van hen had koorts.
Neem extra voorzorgsmaatregelen bij dit soort voedsel: Zachte kazen en Mexicaanse kazen. Eet geen zachte kazen zoals feta, brie, camembert of blauwe kaas , of Mexicaanse kazen zoals queso blanco en queso fresco, tenzij op de verpakking duidelijk staat dat het product is gemaakt met gepasteuriseerde melk.
Ja, de bloeiende korst is volkomen veilig om te eten en houdt zelfs de binnenkant veilig voor mogelijk ongewenste micro-organismen tijdens de productie. De korst op Brie beschermt en omhult de kaas niet alleen, maar voegt ook een subtiele, aardse smaak toe. Met een zachte en malse textuur is het bedoeld om de pasta binnenin aan te vullen.
Tips voor het voorbereiden, invriezen en opwarmen
Invriezen: U kunt de brie in deeg wikkelen (zonder het eimengsel), strak in plasticfolie wikkelen en invriezen. Wanneer u klaar bent om te bakken, pakt u het uit, bestrijkt u het met eimengsel en bakt u het direct vanuit de diepvries.
Als zich toch een korstje heeft gevormd, weersta dan aan de verleiding om te krabben. Het korstje beschermt de wonde tegen bacteriën en bijgevolg ook infecties. Door het korstje er elke keer af te krabben, krijg je een (groter) litteken.
Kortom: de micro-organismen komen in allerlei soorten en maten. Toch moet je goed opletten, want een schimmel kán schimmelgifstoffen ontwikkelen. Die gifstoffen, ook wel mycotoxines genoemd, kunnen voedselvergiftiging veroorzaken. Je kunt er bijvoorbeeld diarree en buikpijn van krijgen.
Brie is een Franse witschimmelkaas. Brie behoort net als camembert en hervekaas tot de zogenaamde 'zachte' zuivelproducten.
Er moet namelijk een kiem (beginnetje) zijn waaraan het eiwit zich kan hechten. Dit kan bijvoorbeeld een dode bacteriecel, een stofdeeltje of een oneffenheid aan het oppervlak van de kaas zijn. Naarmate de kaas rijpt ontstaat er rondom deze kiem een eiwitkristal die met het blote oog zichtbaar is.
Het eerste teken dat Brie kaas begint te bederven is het uiterlijk: de beschimmelde korst wordt donkerder en ontwikkelt donkergrijze vlekken . Wanneer u de kaas snijdt, zult u merken dat de pasta binnenin hard is geworden en bijna bruin is aan de randen, dicht bij de korst, en donker ondoorzichtig geel in het midden.
De meeste vruchten
Fruit is erg zuur, wat de groei van schadelijke bacteriën voorkomt, maar het zuur zal schimmel niet tegengaan. De meeste vruchten zijn veilig om te eten als je de schimmel eenmaal hebt verwijderd .
U zult misschien geschokt zijn als u hoort dat u ook zachte kazen zoals Brie, Camembert en geitenkaas tot wel zes maanden kunt invriezen.