Om een zachtgekookt ei te koken, houd je bij een klein ei 5-6 minuten aan, voor een gemiddeld ei 6-7 minuten en voor een groot ei 7-8 minuten. Voor een half zachtgekookt ei houd je bij een klein ei 7-8 minuten aan, voor een gemiddeld ei 8-9 minuten en voor een groot ei 8-10 minuten.
Als het water met de eieren kookt draai je de warmtebron lager, anders kunnen de eieren stukkoken. Reken voor een hardgekookt ei op 10 minuten. Reken voor een half zacht gekookt ei op 8-9 minuten. Reken voor een zacht gekookt ei op 6-7 minuten.
Als je eieren te lang laat koken, ontstaat er rond de eidooier een groenachtige ring als gevolg van een reactie van ijzer en zwavelhoudende bestanddelen. Dit oogt minder aantrekkelijk maar is niet schadelijk. Eieren kunnen niet hun schaal in de microgolfoven worden gekookt.
Doorprik het ei aan de onderkant, het stompere uiteinde, met een naald of eiprikker om te voorkomen dat het ei openbarst tijdens het koken. Zodra het water borrelt laat je er zachtjes het ei in zakken. Wacht 4 à 5 minuten voor een zachtgekookt eitje. Heb je liever een hardgekookt exemplaar, wacht dan 8 à 10 minuten.
Voor één tot vier eieren, breng het water aan de kook, doe het deksel op de pan en zet het vuur op de laagste stand gedurende 12-14 minuten. Voor vijf tot acht eieren, kook gedurende 15 tot 18 minuten. Voor negen tot een dozijn eieren, kook gedurende 20 minuten . Doe de eieren na het koken in een kom met ijswater.
Over het algemeen is het koken van een ei gedurende 30 minuten overdreven en kan het resulteren in overgaren, waardoor de textuur van het ei rubberachtig en minder smakelijk wordt . Vanuit het oogpunt van voedselveiligheid zou het echter veilig moeten zijn om te eten als het ei goed is bewaard voordat het werd gekookt en grondig is gekookt. Let alleen op de smaak en textuur.
Zet het vuur iets lager, zodat de eieren niet barsten door het stampen, maar het water nog steeds zachtjes kookt. Start de timer: 6 minuten voor zachte dooiers, 8 minuten voor zachtgekookte dooiers, 10 minuten voor klassieke hardgekookte dooiers, 15 minuten voor onaangename rubberachtige eiwitten en poederige droge dooiers .
Om te weten te komen of het ei dat in de koelkast ligt gekookt is of niet moet je het gewoon even laten draaien op het aanrecht. Als het ei gelijkmatig ronddraait is het hardgekookt, zo niet is het een rauw ei.
Eieren opzetten met koud water
Houd de onderstaande kooktijden aan als je ervoor kiest om de eieren op te zetten met koud water: Zacht ei: 3 minuten koken. Halfzacht ei: 4-5 minuten koken. Hardgekookt ei: 7 minuten koken.
Vroeger kreeg je vaak te horen dat je maximaal drie eieren per week mocht eten, omdat 'ze slecht zijn voor je cholesterol'. Dat advies blijkt intussen te streng, je mag gerust wat vaker een ei eten. Toch eet je het best niet meer dan zes eieren per week, eieren in bereidingen zoals mayonaise of gebak meegeteld.
Hoe lang moet een ei koken in kokend water? Wanneer je een ei in de pan doet wanneer het water al kookt, bestaat de kans dat het ei openscheurt en leegloopt. Je kunt dit voorkomen door een beetje zout toe te voegen aan het water. Een ei koken in kokend water duurt gemiddeld 8 minuten.
Heb je het sterke vermoeden dat je je gekookte eieren niet gaar hebt gekookt, of gaf een scheurtje aan dat de partij nog niet helemaal gaar was? Zolang de schaal van een ei niet gebarsten is, is het prima om het terug in heet water te leggen en verder te koken .
Eieren zorgen ervoor dat het onze spijsvertering en de doorstroom in onze darmen stimuleert. Als je last hebt van obstipatie neem dan eens een eitje en wellicht heb je een betere stoelgang.
Los van de rubberachtige textuur en de vreemde geur die eieren krijgen als je ze opnieuw opwarmt, is dat ook voor je gezondheid geen al te best idee. Er kunnen giftige verbindingen in het ei ontstaan die je (op z'n minst) heel wat maagproblemen kunnen opleveren.
Schrik niet
Het schrikken van eieren heeft weinig invloed op de pelbaarheid. Het koude water zou ervoor zorgen dat het eiwit afkoelt en krimpt. Daardoor zou het makkelijker te scheiden zijn van de schil. Hoewel dit proces scheikundig juist is, is de krimping verwaarloosbaar.
Eieren kun je zowel in koud als in kokend water koken. Bij koud water zijn de kooktijden nadat het water kookt drie en halve minuut voor een zacht ei, vier en halve minuut voor een ei waarbij het wit gestold is en het geel nog zacht is en zeven en halve minuut voor een hard gekookt ei.
Techniek: Smelt boter in een antiaanbakpan op middelhoog vuur. Breek een ei in de pan en bak 3-4 minuten tot de eiwitten gestold zijn. Draai het ei om met je spatel en bak nog eens 30 seconden voor over easy, 1 minuut voor medium en 2 minuten voor hard.
Kies voor verse eieren en voeg wat azijn aan het water toe. Het zure element zorgt ervoor dat het eiwit bij elkaar blijft en voorkomt dat de eierdooiers stuk gaan. Voeg geen zout toe aan het kookwater.
Allemaal onzin, volgens het Voedingscentrum en de website Nieuwscheckers van Universiteit Leiden. Of u nou van hard- of zachtgekookte eieren houdt, beide zijn even gezond, dus daar hoeft u het niet van af te laten hangen. Wel is bij te zacht gekookte eieren altijd risico op een salmonellavergiftiging.
Als je eieren te lang laat koken, dan ontstaat er rond de eidooier een blauwgroene ring. Dit komt door een reactie van ijzer uit de eidooier en zwavel uit het eiwit. Dit is niet schadelijk. Je kunt het ei dus gewoon eten.
Gekookte ongepelde eieren (met schil) bewaar je maximaal 4 dagen in de koelkast. Daarna is de kans op gevaarlijke bacteriën te groot.
Te lang gekookte eieren zullen resulteren in een erg harde dooier en soms een groene ring rond de dooier. Ze zullen ook een licht onaangename zwavelgeur hebben nadat ze in de koelkast hebben gestaan. Ik raad aan om ze niet langer dan 12 minuten te koken en ze over te brengen in een grote kom met ijswater zodra ze klaar zijn met koken.
Een zachtgekookt ei wordt korter gekookt, meestal 4-6 minuten, zodat de dooier zacht blijft terwijl het wit slechts gedeeltelijk is gestold. Een hardgekookt ei wordt langer gekookt, meestal 10-12 minuten , zodat zowel de dooier als het wit volledig gaar en vast zijn.
Te lang gekookte hardgekookte eieren zijn veilig om te eten, maar ze zijn misschien niet zo lekker om te eten als perfect gekookte hardgekookte eieren. Wanneer eieren te lang worden gekookt, kunnen ze rubberachtig, droog en verkleurd worden . Te lang gekookte eieren kunnen ook de vorming van een groengrijze ring rond de dooier veroorzaken.