De Hoge Gezondheidsraad raadt volwassenen aan om dagelijks 250 g fruit of 2 stukken fruit te eten. Je varieert daarbij best in soorten fruit. Op die manier krijg je een brede waaier aan voedingsstoffen binnen. Kies ook bij voorkeur fruit van het seizoen.
De richtlijn is twee tot drie stuks fruit per dag, maar eet jij graag meer? Dan is dat prima. Ga wel voor fruit in z'n geheel, want als je fruit gaat persen of juicen haal je alle vezels eruit: die zijn net een meerwaarde en zorgen bovendien voor verzadiging."
Een voeding met te weinig fruit is in verband gebracht met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en bepaalde vormen van kanker. Volgens de nieuwe voedingsrichtlijnen eet je dagelijks best 2 stukken fruit of 250 g.
In fruit zit fructose, en als je hier te veel van binnenkrijgt kan dit soms tot diabetes leiden. Daarnaast kun je ook aankomen van de suikers in fruit. Daarom is het aangeraden om niet meer dan vier porties per dag te eten.
De richtlijn van de Gezondheidsraad is "Eet dagelijks ten minste 200 gram groente en ten minste 200 gram fruit". Het Voedingscentrum beveelt aan om ten minste 250 gram groente per dag te eten. Tot de groep groente behoren zowel verse groente als diepvries en groenteconserven.
"In fruit zit vaak meer suiker, dus je wil hier liever ook niet meer dan twee stuks per dag van eten. Het allerbeste is dus zowel groente als fruit aan je eetpatroon toe te voegen."
Fruit is belangrijk in elk dieet of voedingspatroon en kan je helpen om af te vallen. De meeste fruitsoorten bevatten weinig calorieën en zijn rijk aan voedingsstoffen en vezels, wat kan bijdragen tot een verminderd hongergevoel.
Fruit bevat fructose, een type suiker dat enkel en alleen verwerkt wordt door de lever. Een inname van teveel fructose in een korte tijd kan schadelijk zijn. Dit omdat de lever het omzet naar vet en het vervolgens opslaat. Het omzetten van veel fructose naar vet kan zo een leververvetting opleveren.
Iedereen zou elke dag minstens 5 porties van verschillende soorten fruit en groenten moeten eten. Een volwassen portie fruit of groenten is 80 gram. De onderstaande gids geeft u een indicatie van de typische portiegroottes voor volwassenen. Kinderen zouden ook minstens 5 porties van verschillende soorten fruit en groenten per dag moeten eten.
Deze beweringen vinden hun oorsprong in ideeën zoals “fruit wordt slecht verteerd” en “fruit gist of rot in de darmen”. Geen van beide is wetenschappelijk bewezen en er is dus geen enkele reden om geen stukje (hard)fruit te eten na de maaltijd.
Dat betekent dat een volwassene (65,8 kg) zonder risico op één dag de schil van 3,8 sinaasappels kan eten.
Dagelijks groenten en fruit eten vermindert het risico op bepaalde niet-overdraagbare ziekten, zoals hart- en vaataandoeningen en sommige soorten kanker. Te weinig groente en fruit eten is de oorzaak van circa 14% van de sterfgevallen aan maag- en darmkanker.
V: Met welk fruit kunt u buikvet verliezen? Antwoord: Appels, tomaten, guaves, aardbeien, kiwi, ananas, watermeloen, peren, bosbessen, frambozen, sinaasappels en avocado's zijn allemaal vruchten die kunnen helpen bij het afvallen en het verbranden van buikvet.
Volwassenen krijgen het advies om 2 porties fruit per dag te eten (200 gram). Als je varieert tussen de verschillende fruitsoorten, krijg je alle voedingsstoffen uit fruit binnen die je nodig hebt. Fruit is goed voor de gezondheid.
Wat is de minst gezonde fruit? Hoewel fruit over het algemeen als gezond wordt beschouwd, kunnen fruitsoorten met een hoog suikergehalte, zoals druiven en lychees, bij overmatige consumptie minder voordelig zijn voor je gezondheid. Het sleutelwoord hier is: balans. Geniet van druiven en lychees maar overdrijf niet.
Fruit is een belangrijke leverancier van voedingsvezels, vitaminen en mineralen. Onderzoek toont aan dat fruit een positief effect heeft op je gezondheid. Het verlaagt de bloeddruk en de LDL-cholesterol (door oplosbare vezels zoals pectine en inuline). Zo beschermt fruit tegen hart- en vaatziekten.
Zonde, want fruit is een gezonde snack boordevol vitamines, mineralen en vezels. Het verkleint de kans op allerlei ziektes, boost je dagelijkse energiebatterij en zorgt dat je sneller vol zit. De vuistregel is om twee stuks fruit per dag te eten, maar dagelijks 200 gram fruit is de officiële richtlijn.
We raden altijd aan om twee stukken fruit per dag te eten. Die portie aardbeien per dag gecombineerd met een ander stuk fruit is dus prima.” Voor mensen met prikkelbare darmen kan het dagelijks eten van aardbeien wel heel goed zijn.
Een fruitontbijt laat je bloedsuikerspiegel teveel stijgen
Het eten van suikers, dus ook het eten van fruit, zorgt ervoor dat de hoeveelheid suiker (glucose) in je bloed gaat stijgen. Dat hoort ook zo, want dan kan deze belangrijke bron van energie door het lichaam worden vervoerd naar de cellen die dat nodig hebben.
Hoeveel per dag? Het advies is om elke dag minimaal 250 gram groenten en 200 gram fruit te eten. Het tweede advies is om lekker veel te variëren in de soorten groenten en fruit. In een banaan zitten weer andere voedingsstoffen dan in appels of druiven, en in broccoli zitten weer andere stoffen dan in witlof of tomaten.
Eén van de voordelen van fruit: het bevat vezels. Vezels zijn belangrijk voor een goede spijsvertering. Fruit bevat verschillende soorten vezels, die ook een verschillende werking hebben. Zo zijn er niet-fermenteerbare vezels die in de darmen vocht opnemen en daardoor opzwellen.
Blauwe bessen zijn gezond, maar je moet er ook niet te veel van eten. In blauwe bessen zitten namelijk ook fruitsuikers. Een gezond portie van 100 gram blauwe bessen is meer dan voldoende. En probeer ook niet alleen maar blauwe bessen te eten, maar varieer ook regelmatig met andere fruitsoorten.
Kies voor fruit met lage glycemische index zoals aardbeien, kersen, peer, blauwe bessen, frambozen, pruim, perzik, appel met schil.
Zespri kiwi: de kampioen van vitamine C
Dat betekent dat een Zespri kiwi per dag eten genoeg is voor de vereiste hoeveelheid vitamine C. De aanbevolen inname in Europa is 80 mg per dag.