Tip 2 - vervang ei als bind,- rijs-, of verdikkingsmiddel. 1 ei is te vervangen door een van de volgende opties: 1 theelepel No-Egg. Dit is een ei-vervanger van het merk Orgran, te koop bij Jumbo en Albert Heijn, natuur- en biowinkels en bij verschillende webshops zoals Veggie4U en Vegan Mission.
Eén ei kun je vervangen door 50 gram appelmoes of een halve, liefst goed rijpe, gepureerde banaan. In hartige gerechten kun je in plaats van één ei 50 gram tomatenpuree, aardappelpuree of pompoenpuree gebruiken, maar ook 2 eetlepels maïzena, aardappelzetmeel of kikkererwtenmeel gemengd met 2 eetlepels water.
Vervang eigeel door sojamelk
Als je eigeel wilt gebruiken, bijvoorbeeld om je gebak mee te bestrijken, kan je het ei vervangen door sojamelk. Dit geeft je gebak een mooie bruine kleur en glans. In het gebak zelf kan je het beste een eierdooier vervangen door een kant-en-klare eivervanger.
Sommige mensen vragen zich af of je een ei kunt vervangen door lijnzaad of chiazaad. Dat is zeker mogelijk. 1 ei staat ongeveer gelijk aan 1 eetlepel lijn- of chiazaad + 3 eetlepels water. Je kunt het beste eerst een mengsel van het zaad en het water maken en vervolgens het goedje aan het beslag toevoegen.
Om 1 eiwit te vervangen, heb je 2 eetlepels aquafaba nodig. We raden aan om aquafaba te wegen: het eiwit van 1 ei is ongeveer 33 gram. Let wel op: voor sommige recepten is de stevigheid van het eiwit een vereiste, zoals bij macarons.
1 ei is te vervangen door een van de volgende opties:
1 theelepel No-Egg. Dit is een ei-vervanger van het merk Orgran, te koop bij Jumbo en Albert Heijn, natuur- en biowinkels en bij verschillende webshops zoals Veggie4U en Vegan Mission.
Aquafaba. Aquafaba is de overgebleven vloeistof van blikken met kookbonen of peulvruchten, zoals kikkererwten en boterbonen . De textuur is vergelijkbaar met rauw eiwit, dus het is natuurlijk een geweldige vervanging voor recepten die alleen eiwit gebruiken.
Soms kan je last krijgen van buikklachten, zoals buikpijn, een opgeblazen gevoel of verstopping. Lijnzaad is rijk aan vezels en deze nemen veel vocht op, waardoor ze volume geven aan de ontlasting. Wanneer je last hebt van verstopping, is het dus belangrijk om goed te drinken.
Lijnzaad bevat een bepaalde stof die je lichaam kan omzetten in de gifstof cyanide. Dit is een giftige stof waar je juist zo min mogelijk van in je lichaam wilt hebben. Eet dus nooit meer dan 28 gram lijnzaad per dag. Dan kun je veilig genieten van jouw gezonde voeding.
* Sinds 1 Januari 2023 is de wetgeving in Nederland verandert m.b.t. het rauw consumeren van lijnzaad. Deze wettelijke bepaling is tot stand gekomen omdat de van nature aanwezige stof in lijnzaad; waterstof cyanide ook wel bekend als blauwzuur, in rauwe vorm in te hoge dosering schadelijk kan zijn voor de gezondheid.
Het losgeklopte ei zorgt voor een mooi korstje wanneer het gebak uit de oven komt. In sommige recepten wordt daarvoor gewoon het hele ei gebruikt, al dan niet aangelengd met een scheutje melk. In andere recepten wordt dan weer gevraagd om enkel de eidooier te gebruiken.
Als veganist wil je zo min mogelijk bijdragen aan uitbuiting van en wreedheid naar dieren. Daarom eten veganisten geen ei. Hiervoor worden namelijk kippen gebruikt en uiteindelijk gedood in het slachthuis.
De eidooier is juist het gezondste deel van het ei. Deze barst van de vitamines, antioxidanten en gezonde vetzuren.
Het gebruik van plantaardige oliën
Plantaardige oliën, zoals olijfolie of zonnebloemolie, kunnen ook worden gebruikt om een heerlijk gepaneerde korst te maken. Bestrijk je voedsel met een dun laagje olie voordat je het door de paneermeel rolt. Dit zorgt voor een mooie kleur en extra knapperigheid.
Glanzend (blader)deeg
Zoet gebak met bijvoorbeeld bladerdeeg kun je bestrijken met abrikozenjam om een glanzend laagje te krijgen.
Tapiocameel en maizena
Meng één eetlepel tapiocameel of maizena met drie eetlepels water ter vervanging van één ei.
Toch zitten er ook verschillen in gezondheidsvoordelen tussen deze twee. Lijnzaad heeft namelijk een hoog alfa-linoleenzuur (ALA), wat bijdraagt aan de gezondheid van je hart. Chiazaad bevat meer vezels en calcium, waardoor dit product extra goed is voor je spijsvertering en sterke botten.
Lijnzaad: Lijnzaad kan omega-3-vetzuren en lignanen bevatten die gunstig zijn voor de cardiovasculaire gezondheid en mogelijk een licht bloeddruk verlagend effect hebben.
Je kan het best kiezen voor gebroken lijnzaad. Door gemalen lijnzaad kunnen meer schadelijke stoffen opgenomen worden, en met het eten van hele lijnzaden heeft je lichaam meer moeite om ze te verwerken.
Heeft lijnzaad ook bijwerkingen? 'Lijnzaad bevat een stof, cyanogene glycoside, die in je lijf omgezet kan worden in de giftige stof cyanide,' vertelt Groenenberg. Als je daar teveel van eet, kun je klachten van snelle ademhaling, hoofdpijn en duizeligheid krijgen.
Lijnzaad bevat cyanogene glycosiden. Het menselijk lichaam kan cyanogene glycosiden omzetten in de gifstof cyanide (blauwzuur). Een grote inname van cyanogene glycosiden kan leiden tot gezondheidsproblemen door cyanidevergiftiging, zoals ademhalingsproblemen, hartstilstand en vergroting van de schildklier.
Lijnzaad wordt veel gebruikt in de alternatieve geneeskunde. Het heeft een diuretisch effect en wordt daarom gebruikt bij urineweginfecties en nierstenen.
Zowel yoghurt als karnemelk zijn goede vervangers voor eieren. Het is het beste om gewone yoghurt te gebruiken, aangezien gearomatiseerde en gezoete varianten de smaak van uw recept kunnen veranderen. U kunt 1/4 kopje (60 g) yoghurt of karnemelk gebruiken voor elk ei dat vervangen moet worden. Deze vervanging werkt het beste voor muffins, cakes en cupcakes.
De volgende producten zijn eiwitrijk: vlees, kip, vis, melkproducten (in kwark en Skyr zit meer eiwit dan gewone melk), kaas, yoghurt (in Griekse yoghurt zit meer eiwit dan in gewone yoghurt), peulvruchten en noten.