Sinds 2004 moet witte chocolade in de Verenigde Staten ten minste 20% cacaoboter, 14% gecondenseerde melk en 3,5% melkvet bevatten. Het mag niet meer dan 55% suiker of zoetstoffen bevatten.
Donkere chocolade: Het bevat minder suiker dan melkchocolade en maar half zoveel als witte chocolade. Maar pure chocolade verlaagt de bloeddruk. 100% chocolade bevat geen toegevoegde suiker - maar het smaakt niet zoet en is niet noodzakelijkerwijs ieders smaak.
De meest waardevolle voedingstoffen zitten in het bruine, droge gedeelte van de cacaoboon: ijzer, magnesium, vezels en flavanolen. In witte chocolade zitten deze stoffen dus bijna niet. Wel bevat witte chocolade meer calcium dan een pure reep vanwege de melkpoeder.
De cacaoboter wordt tijdens het proces vermengd met melk of melkproducten (zoals melkpoeder), suiker en eventuele aroma's (zoals vanillearoma). Volgens de Europese unie, moet witte chocolade minimaal 20% cacaoboter bevatten; alsmede minimaal 14% droge melkbestanddelen en minimaal 3,5% melkvet.
Pure chocolade
Wil je écht gezonde chocolade eten? Kies dan voor een reep met meer dan 70% cacao. De beste antioxidanten krijg je namelijk binnen vanaf 85 procent, maar als dat te bitter voor je is, zijn 60 en 70 procent een prima alternatief.
Pure chocolade zou goed zijn voor de gezondheid. Er zou een gunstig effect zijn op hart- en bloedvaten. Hoewel uit sommige onderzoeken blijkt dat er inderdaad een klein positief effect is, kun je toch beter niet te veel eten van chocolade. Chocolade bevat namelijk ook veel verzadigd vet en calorieën.
Teveel chocolade eten kan er wel voor zorgen dat je overgewicht krijgt. Dit vergroot de kans op het krijgen van hart-, en vaatziekten en diabetes. Door het eten van teveel chocolade krijg je teveel vetten en suikers binnen. Dit verhoogt je BMI, maar ook je cholesterolgehalte.
Integendeel, chocolade bevat veel suiker en verzadigd vet, wat het LDL-cholesterol in het bloed verhoogt en daarmee juist het risico op hart- en vaatziekten vergroot. Het is bovendien een caloriebom. Dat geldt ook voor raw chocolate.
Nee, pure chocolade is geen gezond voedingsmiddel. Het bevat namelijk te weinig voedingsstoffen om een bijdrage te leveren aan je gezondheid. Daarnaast is het een voedingsmiddel met een hoge energiedichtheid, veel suikers en vet. Gelukkig betekent dit niet dat je het nooit mag eten.
Suikervrije chocolade als tussendoortje
Nu kun je ook genieten van een chocoladecake zonder je schuldig te voelen. Sukrin verkoopt chocolade cake pakketten gezoet met Sukrin in plaats van suiker. De baksels bevatten een laag gehalte aan koolhydraten.
Als je écht suikervrij zou eten, eet je geen producten met toegevoegd suiker, zoals koek, snoep en frisdrank. Maar je zou dan bijvoorbeeld ook geen fruit, melk en groenten die van nature suiker bevatten eten, zoals tomaat, wortel, paprika, rode biet en zoete mais.
Als je 10 tot 25 gram pure chocolade per dag eet ben je al gezond bezig. Het is aan te raden om niet meer dan 100 gram pure chocolade per dag te eten en maximaal 200 gram per week.
Volgens het advies van WHO mag je in vrije suikers 10 procent van je dagelijkse calorie-inname nuttigen. Dat betekent dat een vrouw ongeveer 50 gram suiker per dag mag en een man 60 gram suiker per dag. Volgens het Voedingscentrum mag je in totaal (vrije suikers en natuurlijke suikers) ongeveer 90 gram suiker per dag.
Ook heel bijzonder is dat echte chocolade je LDL–cholesterol verlaagt. Pure chocolade met veel cacao, dat wel. Keus genoeg. Denk aan vette vis.
Gemiddeld bevat 100 gram melkchocolade zo'n 50 gram suiker. Pure chocolade is daarentegen veel minder zoet en bevat dus ook minder suiker. Gemiddeld bevat 100 gram pure chocolade zo'n 25 gram suiker.
Pure chocola verlaagt de bloeddruk. Dat blijkt uit een analyse van 20 onderzoeken door de Cochrane Group. De theorie is dat cacao flavonolen bevat die als antioxidanten werken en ervoor zorgen dat de bloedvaten zich 'ontspannen'. Het bloed kan dan makkelijker door de vaten stromen, waardoor de bloeddruk daalt.
Gezonde voeding, voldoende bewegen en niet roken dragen bij aan een gezond hart. Omega-3 vetzuren staan bekend om het positieve gezondheidseffect op je hart en bloedvaten. Ook voedingsstoffen als foliumzuur, antioxidanten, mineralen, rode gist rijst en vitamine K worden in verband gebracht met je hart en bloedvaten.
En het lijkt zelfs dat cafeïne de kans op hart- en vaatziekten vermindert. Dus, meer koffie drinken dan maar? Zo eenvoudig is het helaas niet. Recent onderzoek, uitgevoerd door medici van de McMaster University in Canada, wijst uit dat cafeïne het “slechte” LDL-cholesterol verlaagt.
Suiker en verzadigd vet in chocolade slecht voor gezondheid
En witte chocolade al helemaal niet, deze bevat geen cacaopoeder en dus ook geen flavanolen. De andere chocoladesoorten bevatten te veel suiker en verzadigd vet om gezond te noemen.
De snack die het 'gezondste' uit de test komt is: chips! Chocolade bevat een stuk meer suiker en dat zijn toch wel echt de boosdoeners als het gaat om toename van je lichaamsgewicht. Let op: chips is wel veel zouter. Qua calorieën loopt het bijna gelijk op.
Een cacaogehalte van 85 procent is ideaal, maar als dit te bitter is, dan bevat een cacaogehalte van 70 procent nog steeds voldoende antioxidanten. Maar hoe gezond rauwe chocolade ook zou zijn, het kan nooit onderdeel uitmaken van een gezond dieet.
Witte chocolade bevat namelijk 0% cacao en bestaat voornamelijk uit cacaoboter. Cacaoboter is het vet dat voorkomt in de cacaoboon en zorgt voor een romige structuur van de chocolade.
Pure chocolade bevordert de bloedcirculatie en vermindert het risico op hartziekten. En dat is nog niet alles; bepaalde ingrediënten in chocolade hebben ontstekingsremmende eigenschappen, wat extra fijn is voor je hart.
Er zijn inderdaad onderzoeken die aantonen dat het eten van pure chocolade gunstige gevolgen heeft voor de spijsvertering. Zo zou de ontlasting een vastere consistentie krijgen en zou de passagetijd in de darm vertragen.