Verder bevat een abrikoos de vitamines A, B en C. ,,Maar ook mineralen als calcium, magnesium, selenium, kalium en fosfor”, vervolgt Marsman. Toch raadt de voedingsdeskundige aan niet meer dan drie stuks per dag te eten.
Eet maximaal twee abrikozen per dag
Op deze manier krijg je niet te veel fruitsuikers binnen, maar kun je wel profiteren van de gezonde voedingsstoffen in abrikozen.
Dit betekent helaas niet dat je onbeperkt abrikozen kunt eten. Ze bevatten nog steeds veel suikers, namelijk 7,6 gram per vier stuks. Te veel suiker binnenkrijgen kan ook het afvallen belemmeren. Sommige mensen krijgen daarnaast door zoete voeding extra zoete trek.
Abrikozen bevatten weinig calorieën, zijn licht verteerbaar en zijn rijk aan vitamine E. Bovendien bevat de abrikoos veel kalium. Ideaal om je bloeddruk onder controle te houden en zowel spieren als zenuwen beter te laten werken. Verwelkom de abrikoos in je fruitmand als natuurlijk ontstresser.
Gedroogde abrikozen
Deze zoetigheden bevatten echter ook veel fructose, een suiker die buikpijn kan veroorzaken als u er te veel van eet .
Gedroogde abrikozen zijn meer dan alleen een heerlijke hap. Ze bieden namelijk talloze gezondheidsvoordelen, waaronder een natuurlijke laxerende werking die de spijsvertering verbetert.
De aanbevolen portie is 30 gram ( 3 of 4 abrikozen) . Alle gedroogde vruchten bevatten dezelfde voedingskwaliteiten als het originele verse fruit. Sterker nog, gewicht voor gewicht bevat de gedroogde vorm meer antioxidanten, mineralen en vezels dan het rauwe origineel.
Wanneer in het seizoen
Abrikozen komen van half mei tot en met half augustus uit Griekenland, Frankrijk en Spanje en van eind november tot en met december uit Zuid-Afrika.
Klein vers fruit
Een portie bestaat uit 2 of meer kleine vruchten, bijvoorbeeld 2 pruimen, 2 mandarijnen, 2 kiwi's, 3 abrikozen , 6 lychees, 7 aardbeien of 14 kersen.
Gedroogde abrikozen bevatten ook meer kalium, ijzer en calcium. Maar ze bevatten ook veel meer calorieën en suiker . En ze verliezen het grootste deel van hun vitamine A en C tijdens het droogproces.
Voorbeelden van voedingsmiddelen die vaak winderigheid veroorzaken zijn: zuivelproducten – zoals melk, als er sprake is van lactose-intolerantie. gedroogd fruit – rozijnen en pruimen. fruit – appel, abrikoos, perzik en peer .
Een verse abrikoos weegt ongeveer 20 gram. Reken dus 5 abrikozen voor 1 keer fruit, een smakelijke bijdrage aan jouw dagelijkse portie fruit van 200 gram!
Abrikozen bevatten een ontspannende combinatie van vitamine A, C, kalium, magnesium en vezels. Ze bevatten ook melatonine, wat ons helpt in slaap te vallen . Daarom kunnen abrikozen een goede bron zijn voor een snack voor het slapengaan.
De vrucht bevat in gedroogde vorm verschillende belangrijke voedingsstoffen, zoals vitamine B, ijzer, magnesium, natrium en kalium. Het mineraal kalium heeft als gunstige werking dat het de bloeddruk kan verlagen. Voor mensen met hoge bloeddruk is het dan ook verstandig gedroogde abrikozen te eten.
Verlaagt cholesterol
Gedroogde abrikoos heeft een anti-cholesterol effect; porties gedroogde abrikozen kunnen het slechte cholesterol verlagen . Daarnaast zijn gedroogde abrikozen een beschermend dieet tegen hart- en vaatziekten. Onderzoek toonde aan dat een hoog vezelgehalte in gedroogde abrikozen helpt het cholesterol te verlagen en het spijsverteringsproces te bevorderen.
Abrikozen bevatten ijzer, dat we nodig hebben voor de rode bloedcellen. Deze cellen zorgen voor het zuurstoftransport in het lichaam. Bij een tekort aan rode bloedcellen spreken we van bloedarmoede. Bovendien bevatten abrikozen ook veel vitamine C, dat weer helpt om het ijzer in te bouwen in deze cellen.
Eet niet te veel gedroogd fruit. Gedroogd fruit bevat namelijk per 100 gram meer suiker dan 100 gram vers fruit. Hierdoor krijg je met gedroogd fruit al snel te veel suiker binnen. Eet daarom niet meer dan 20 gram (ongeveer 2 kleine handjes) gedroogd fruit per dag.
Overzicht. Abrikozen zijn teer en schattig, kleine, fluweelzachte steenvruchten die tot dezelfde plantenfamilie behoren als perziken en pruimen. Historisch gezien hebben abrikozen de reputatie een afrodisiacum te zijn .
Abrikoos is nuttig voor het behandelen van constipatie omdat het volume toevoegt aan het voedsel en de stoelgang verbetert vanwege zijn laxerende eigenschappen . Het verbetert ook de gezondheid van de darmen en helpt bij het behandelen van spijsverteringsproblemen. Het kan ook helpen bij het behandelen van bloedarmoede vanwege het hoge ijzergehalte.
Gedroogde abrikozen bevatten een indrukwekkende hoeveelheid vitaminen en mineralen, maar hun hoge natuurlijke suikergehalte kan de spijsvertering verstoren als ze in overmaat op een lege maag worden geconsumeerd. Om ze een beter verteerbaar tussendoortje te maken, kunt u gedroogde abrikozen combineren met een eiwitbron of volkoren granen .
Er zit ongeveer 2,66 mg ijzer in 5 gedroogde abrikozen , wat ongeveer 100 gram is. Dus het consumeren van ongeveer 5 gedroogde abrikozen gedurende een dag zal wat porties ijzer voor het lichaam opleveren, vooral als tussendoortje tussen de hoofdmaaltijden voor kinderen. Het ijzer in abrikozen kan helpen bij de behandeling van bloedarmoede.
Veel van deze voedingsmiddelen bevatten een complexe suiker genaamd raffinose en/of fructose, die beide gasvorming kunnen veroorzaken. En het zijn niet alleen groenten; fruit kan ook gasvorming veroorzaken. Appels, bananen, perziken, peren, abrikozen en sinaasappels, samen met gedroogd fruit, bevatten allemaal sorbitol, een suikeralcohol die supergasvorming veroorzaakt .
Abrikozen bevatten de antioxidant bètacaroteen, die in verband is gebracht met een verbeterde hersenfunctie, een versterkte immuungezondheid en een lager risico op het ontwikkelen van diabetes type 2. Pruimen hebben een laxerend effect en kunnen de frequentie en consistentie van uw ontlasting verbeteren.
Fruit, vooral kiwi, pruimen en citrusfruit (sinaasappel, pompelmoes, mandarijn) werken laxerend. Fruitsappen zijn vezelarm; beschouw ze dus enkel als mogelijke variatie in de dranken.