Zaai in vollegrond in rijtjes, op een diepte van 1-2 mm. Houd tussen de rijen een afstand van 15-20 cm. Druk de grond na het zaaien voorzichtig aan met voet of rol, om de grond goed aan te laten sluiten met de ondergrond. De jonge plantjes zullen zo minder snel uitdrogen.
Zaai de afzonderlijke zaadjes op ongeveer 0.5 cm diep en ongeveer op 4-5 cm van elkaar zodat ze voldoende ruimte hebben om te groeien. Als je iets te dicht op elkaar hebt gezaaid, moet je later de dunne worteltjes weghalen, zodat de planten per wortel alsnog 3 cm ruimte hebben.
Vanaf februari kunt u zaaien in de kas en vanaf april kunt u de wortels zaaien in de tuin. Zaai in grote hoeveelheden en dun de planten uit naarmate ze groeien. Als u ruimte hebt voor een paar rijen, kies dan een standaardtype zomerwortel.
Hoe langer je de wortels laat staan, hoe dikker ze worden. Ze worden 15 – 20 cm lang en zijn daarom ook ideaal voor in een moestuinbak of een pot (minimaal 20 cm diep).
Wortels kunnen in de meeste containervormen worden gekweekt, variërend van 6 tot 15 inch diep. Controleer de specifieke dieptevereisten op basis van de variëteit wortelen die u kweekt - dit staat waarschijnlijk op het zaadpakket.
Planten krijgen lange sterke wortels als ze moeten zoeken naar bodemwater. Geef daarom niet iedere dag water. Eén keer in de paar dagen is beter. En dan een grote plens.
Worteltjes kiemen heel langzaam, het kan wel 3 of 4 weken duren. En dan is het zand waar je de zaden mee hebt afgedekt heel handig, want zo kun je goed zien waar de zaailingen boven de grond moeten komen.
Plant zaden op het grondoppervlak en bedek de zaden vervolgens met compost of fijn zand om de stand te helpen vestigen . Zorg voor een uniform en vochtig grondoppervlak om goede plantstanden te garanderen. Gezaaide wortels moeten 2-3 inch tussen de planten in de rij worden geplaatst met rijen 12-18 inch uit elkaar. Dichte aanplant vermindert de onkruiddruk.
De wortels van de prei zitten in de bovenste 25 centimeter voor 65% in de grond. Daarna krijg je een laag van 25% die tussen de 25 en 50 centimeter diep in de grond zit. 10% van de wortels zitten lager dan 50 centimeter in de aarde.
Wortels hebben ook zuurstof nodig !
In de grond worden lucht en water vastgehouden in kleine zakjes die bodemporiën worden genoemd. Als de grond dicht en verdicht is (zonder bodemporiën), is er niet genoeg zuurstof beschikbaar voor ademhaling. Te veel water in de grond beperkt ook de hoeveelheid zuurstof die de wortels kunnen opnemen.
De optimale zaaidiepte bij een gemiddeld zaaitijdstip is ongeveer 2 cm. Bij vroeg zaaien en op lichte of slempgevoelige grond moet ondiep gezaaid worden, rond de 1,5 a 2 cm. Bij laat en dieper dan normaal zaaien tot maximaal 3 cm diep om uitdroging van de bovenlaag te voorkomen.
Volgens studies uitgevoerd door Colorado State University, beslaan de meeste boomwortels een gebied dat twee tot vier keer zo groot is als de diameter van de kroon . Ander onderzoek uitgevoerd door Iowa State University suggereert dat wortels zich vier tot zeven keer verder kunnen uitstrekken dan het oppervlak dat wordt ingenomen door de kroon van de boom.
Wortels zaaien in volle grond
Maak een geultje in de grond van ongeveer 1 cm diep. Zaai hierin dun (ca. 5-8 cm tussenruimte) je wortelzaden.
Wortelen hebben niet veel voeding nodig. Wij geven (naast het al genoemde onderwerken van oude stalmest en compost) een week of 2 voor het zaaien een organische algemene moestuinvoeding met daarin vooral wat extra kali (de K in NPK), want wat extra kali zorgt voor de ontwikkeling en de smaak van het worteltje.
Wortels: aardbei, bieslook, bonen, dille, erwten, knoflook, kool, prei, radijs, rammenas, rozemarijn, salie, schorseneren, sla, snijbiet, tomaten, uien, witlof.
Zware en steenachtige grond, of kleibedden kunnen het kweken moeilijker maken , maar kortwortelige variëteiten zoals 'Caracas' kunnen het nog steeds goed doen in deze omstandigheden. Voeg veel organisch materiaal toe aan de grond voor het zaaien, maar onthoud dat wortels niet van vers bemeste aarde houden.
Zaai in vollegrond in rijtjes, op een diepte van 1-2 mm. Houd tussen de rijen een afstand van 15-20 cm. Druk de grond na het zaaien voorzichtig aan met voet of rol, om de grond goed aan te laten sluiten met de ondergrond. De jonge plantjes zullen zo minder snel uitdrogen.
Wanneer wortels worden blootgesteld aan overmatige hitte, worden ze klein of vergroeid . Ze groeien het liefst bij een omgevingstemperatuur van 60-70°F. Alles boven de 85°F kan hun groei snel belemmeren en leiden tot kleine, zielige wortels. Hoge temperaturen kunnen ook de kieming verminderen of ervoor zorgen dat wortelzaden helemaal niet opkomen.
De wortels groeien over het algemeen niet zo diep als vaak verondersteld wordt. Bij een lage grondwatertafel kunnen de wortels tot twee meter diep in de grond doorgroeien. Dieper wordt de bodem te koud en te zuurstofarm om wortelgroei toe te laten. In de meeste gevallen gaan bomen zelfs niet eens zo diep wortelen.
De wortel – de naam zegt het eigenlijk al - zit onder de grond. Een wortel is dus echt een wortel van een plant, en die bevat geen zaadjes. Boven de grond heeft de wortelplant bloemetjes. In die bloemetjes zijn de zaadjes van de wortelplant te vinden.
Geef tijdens en ook na het kiemen regelmatig water. Per vierkante meter kan je ongeveer 115 tot 157 wortel planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 12 tot 17 wortel planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.
Één van de belangrijkste voedingsstoffen die je kunt aanvullen is kalk. Planten hebben calcium nodig om veel en sterke wortels te kunnen ontwikkelen.
Wortels kun je binnen en onder glas vrijwel het gehele jaar door kweken in vermiculiet.
De tuin kan zeker wel 4 dagen zonder water (als het niet te warm is), maar als er na deze dagen nog steeds geen water wordt gegeven, is het klaar met je plantjes.