Te veel koolhydraten Die vind je terug in graanproducten zoals pasta, brood, rijst, aardappelen en havermout. Simpele koolhydraten daarentegen zijn energieslurpers. Die vind je in suikerrijke producten zoals koekjes, gezoete dranken, frisdrank, maar ook in witte rijst of witte pasta.
Producten met een hoog magnesiumgehalte, zoals bananen, pompoenpitten en heilbot kunnen je behoorlijk moe maken. Dit mineraal werkt namelijk als spierontspanner en kan daarom je energielevel gedurende de hele dag beïnvloeden. Vlak voor het slapengaan hebben ze dus wél een fijne werking.
Cafeïne heeft invloed op je focus. Het stofje maakt je alerter en je kunt je beter concentreren. Maar cafeïne kan zich ook binden aan receptoren in de hersenen die normaal gesproken reageren op het stofje adenosine. Dat geeft aan je brein het signaal dat je moe bent.
Kamillethee
Probeer eens een kopje kamillethee. Door de warmte van het drankje, krijg je een rustiger gevoel. Je ontspant en hopelijk val je hierdoor sneller in slaap.
Misschien heb je last van extreme vermoeidheid. Zelfs na veel slaap blijf je moe. Plotselinge vermoeidheid kan door stress, slaapgebrek, een ongezonde levensstijl, een infectie of ziekte, of een medische aandoening komen. Het is belangrijke om de oorzaak te vinden, anders blijft de vermoeidheid terugkomen.
De precieze oorzaak van moeheid wordt meestal niet gevonden. Vaak is het evenwicht niet goed tussen hoeveel je kan doen en hoeveel je moet doen. Sommige ziektes kunnen de oorzaak van vermoeidheid zijn, maar zelden is vermoeidheid het belangrijkste of het enige symptoom.
Bij een onderzoek in 21 landen dronken 30.000 deelnemers verschillende soorten alcohol, zoals wijn, bier en sterkedrank. Daarbij moesten de proefpersonen aangeven of ze positieve of negatieve gevoelens kregen. Liefst 60 procent van de mensen bleek zich moe te voelen na het drinken van een glas rode wijn.
Enkele veelvoorkomende voedingsbronnen van tryptofaan zijn yoghurt, melk, dadels, bananen, noten, tonijn, gevogelte en chocolade. Een kleine portie een half uur voor het slapen, kan al zorgen voor een ontspannend lichaamsgevoel en wekt zo de slaap op. Ook serotonine bevordert de slaap.
Kamille en valeriaan zijn populaire theesoorten die mensen voor het slapengaan drinken, maar andere stoffen kunnen ook helpen. Denk bijvoorbeeld aan amandelmelk en kersensap . Hoewel sommige dranken tryptofaan of melatonine bevatten, waarvan bekend is dat ze de slaap verbeteren, weten onderzoekers niet hoe andere dranken mensen helpen in slaap te vallen.
Tips over voeding bij vermoeidheid
Kies bijvoorbeeld voor een schaaltje yoghurt of kwark, volkoren cracker met hartig beleg, fruit, een handje noten, groenten met dip. Neem bewust een eetmoment en zie dat tegelijkertijd als een rust- of pauzemoment. Eet op momenten dat je minder moe bent.
Alcohol is een verdovend middel. Als je al moe bent en je neemt dan een middel dat je nog iets meer verdooft, kan je hiervan heel moe worden. Ook komt het vaak voor dat mensen die regelmatig drinken na een avondje doorzakken vermoeidheidsklachten hebben.
Water zorgt ervoor dat je lichaam in balans blijft. Dit helpt je lichaam ontspannen en zorgt voor een uitgerust gevoel de volgende ochtend. Naast 'gewoon' water kun je ook kokoswater drinken. Het water van de kokosnoot zit boordevol kalium en laat kalium nou een belangrijke rol spelen in je slaap- en waakritme!
Valeriaan. Valeriaan is een uitstekend slaapmiddel, vooral bij geestelijke overspanning. Het zorgt ervoor dat je sneller kunt inslapen, zonder je suf te maken of je concentratievermogen aan te tasten. Gebruik best een gestandaardiseerd droog extract.
Amandelen bevatten zowel tryptofaan, een aminozuur met een kalmerend effect in het brein, en ook magnesium, die als spierverslapper werkt. 2. Bananen: Bananen bevatten melatonine and serotonine, chemische stoffen die erom bekend staan dat ze het lichaam helpen om te slapen.
Energiedrank is frisdrank met veel cafeïne en suiker, met uitzondering van de lightvarianten die geen suiker bevatten. Verder kunnen er ingrediënten als taurine, D-glucuronolacton en guarana in energiedrank zitten. Voorbeelden van energiedrank zijn: Red Bull, Burn, Monster en Bullit.
Stop met gewoontes die vermoeidheid in de hand werken: stop met roken, gebruik geen drugs en drink alcohol met mate. Eet gezond en gevarieerd. Beweeg elke dag voldoende. Dagelijks een halfuurtje actief zijn geeft je energie en vormt de beste remedie tegen futloosheid.
Ga op zoek naar afleiding en doe iets actiefs dat niets met eten te maken heeft op het moment dat je honger of trek hebt zoals; surfen op het internet, het spelen van een spelletje of het lezen van een boek. Of nog beter; beweeg je lichaam. Dit is een van de beste manieren om van je hongergevoel af te komen.
Frisse gerechten kunnen de eetlust stimuleren, zoals een beetje sap of een paar stukjes fruit. Ook een kopje bouillon een half uur voor de warme maaltijd kan de trek op gang brengen. Maar zorg dat je niet zo vol van de bouillon zit dat je er juist minder door eet.
Drink bij het opstaan meteen 1 groot glas water. Dit hydrateert je lichaam opnieuw na een lange periode zonder drinken. Het maakt ook je spijsvertering wakker en verdunt de toxines - giftige stoffen - die zich in de nacht hebben opgehoopt. Om rustig wakker te worden, is het goed om water op kamertemperatuur te drinken.
Alcohol, koffie, thee, energiedrankjes en frisdrank kunnen de slaap beïnvloeden en moeten worden vermeden of met voorzichtigheid worden gebruikt tijdens het reizen. Als u besluit om een van deze dranken te drinken, denk dan na over de hoeveelheid en het tijdstip van consumptie.