Dat werd vroeger zo gedaan om minder koffie te moeten gebruiken. Koffie was na de oorlog zeer duur. Door toevoeging van cichorei werd de prijs gedrukt.
Hoewel de bloem er als een plaatje uitziet en het groen snel groeit, wordt koffiecichorei van de wortel gemaakt en heeft het een intens diepe en bittere smaak. Omdat de wortel inuline bevat, is cichorei minder bitter dan koffie. Sommigen zijn van mening dat cichorei door de zoetere smaak iets weg heeft van karamel.
Hoeveel mag ik drinken? Drink ca. twee kopjes cichoreikoffie per dag. Teveel cichorei kan mogelijk zorgen voor opgeblazenheid door de aanwezige voedingsvezels (inuline).
Het wordt vaak gebruikt als cafeïnevrije koffievervanger vanwege de gelijkenis IN kleur en aroma met koffie. De perfecte mix van cichorei met koffie verbetert de koffiesmaak en het aroma door een licht houtachtige en nootachtige smaak aan de koffie te geven . Cichorei blendkoffie is ook zuiniger in vergelijking met 100 procent koffie.
Het wordt toegevoegd aan de koffie om de bittere rand van de donker gebrande koffie te verzachten . Het voegt een bijna chocoladesmaak toe aan de Cafe Au Lait die wordt geserveerd bij Cafe Du Monde. De Cafe Du Monde Coffee and Chicory wordt traditioneel Au Lait geserveerd, half om half gemengd met warme melk.
Het consumeren van grote hoeveelheden cafeïne wordt in verband gebracht met bijwerkingen zoals misselijkheid, angst, hartkloppingen, rusteloosheid en slapeloosheid ( 19 ). Cichoreiwortel is van nature cafeïnevrij, dus het is een uitstekend koffiesurrogaat als u uw cafeïne-inname wilt verminderen ( 20 ).
Als u zich afvraagt waarom het idee om cichorei met koffie te combineren ooit in Frankrijk populair werd, dan heeft Sutphen het antwoord voor u: "Cichorei werd ooit in delen van Europa gebruikt als koffiesurrogaat, vanwege de vergelijkbare smaak die ontstaat als de wortels op de juiste manier worden geroosterd .
-Heeft een bloedzuiverende werking en is zorgt ervoor dat je aan kunt sterken. -Daarnaast is al vele malen aangetoond dat cichorei zeer gunstig is voor het hart, de maag en de lever. Ook heeft het een zeer stimulerende werking op de darmen, zodanig, dat het klachten kan verminderen bij PDS (prikkelbare darm syndroom).
Cichorei-wortel is rijk aan de oplosbare vezel inuline. Deze vezels dienen als prebioticum voor onze darmen, doordat het een voedingsbodem is voor probiotica (de goede bacteriën). Inuline heeft het voordeel dat we ons langer verzadigd voelen. Cichorei wordt dus vooral ingezet ter ondersteuning van de spijsvertering*.
Volgens eerdere Franse gebruiken, gingen de inwoners van New Orleans over op cichorei om hun koffiebehoefte te bevredigen en hun beperkte koffievoorraad de blokkade te laten overleven . Omdat cichorei op verschillende manieren wordt gebruikt, konden de inwoners het puur drinken of het mengen met hun koffie als smaakcomplement.
Bij inname via de mond: Cichorei wordt vaak in voedsel geconsumeerd. Cichoreiwortelextract en cichoreizaad zijn mogelijk veilig bij gebruik als medicijn, op korte termijn. Bijwerkingen kunnen zijn: gas, een opgeblazen gevoel en boeren . Er is niet genoeg betrouwbare informatie om te weten of cichorei veilig is om op lange termijn als medicijn te gebruiken.
Mensen gebruiken vaak inulinesupplementen of cichoreiwortel om meer vezels aan hun dieet toe te voegen. Maar deze toegevoegde vezels kunnen gasvorming en andere spijsverteringsproblemen veroorzaken. Dus u wilt misschien voorkomen dat u te veel cichoreiwortel eet . Er is enig bewijs dat cichorei de productie van gal in uw lichaam kan beïnvloeden.
"Net als andere vezels kunnen cichoreiwortelvezels gasvorming en een opgeblazen gevoel veroorzaken als ze in overmaat worden geconsumeerd ", zegt Barkyoumb. Het consumeren ervan kan ook leiden tot diarree. U kunt cichoreiwortelvezels ook beter vermijden als u intolerant bent voor FODMAP's (fermenteerbare oligosachariden, disachariden, monosachariden en polyolen).
De meest voorkomende verhouding tussen koffie en cichorei is 80:20 . Koffiepuristen in India geven echter de voorkeur aan hun brouwsel zonder de cichorei.
Cichorei heeft ook depuratieve en diuretische eigenschappen en beschermt de maag. Het werkt op het niveau van de lever en de galblaas door de productie van gal te bevorderen (choleretisch effect) en de afvoer ervan naar de galblaas te vergemakkelijken (cholagoog effect), waardoor de spijsvertering wordt verlicht.
De cichorei is een veelzijdige plant met goede voedingswaarde. De cichorei heeft bloedreinigende, leverherstellende en vochtafdrijvende eigenschappen. Ook heeft hij een ondersteunende werking op nieren en milt, en een gunstig effect op de darmflora en bloedsuikerspiegel.
Een substantieel deel van het klinische bewijs toont aan dat cichorei anti-diabetisch, immunomodulerend, anti-tumor, antioxidant, anthelmintisch en prebiotisch is. Daarnaast is aangetoond dat cichorei een goede spijsvertering bevordert, de eetlust reguleert en het risico op gastro-intestinale ziekten vermindert [1].
Over de plant
Van de wilde cichorei zijn de bloemen, bladeren en wortel eetbaar. De wortel kun je roerbakken of stoven, maar ook kan de geroosterde wortel als koffievervanger of surrogaat cichorei worden gebruikt.
Dat werd vroeger zo gedaan om minder koffie te moeten gebruiken. Koffie was na de oorlog zeer duur. Door toevoeging van cichorei werd de prijs gedrukt.
Dit gezondheidseffect is bewezen voor een dagelijkse inname van 12g cichoreiwortelvezel.
Regelmatige inname van cichoreiwortelvezels in de aanbevolen doseringen kan helpen om een hoog cholesterol te verlagen . Voedingsvezels en inuline in cichoreiwortel beperken slechte cholesterol of LDL-lipoproteïnen en cholesterol uit de voeding. Daarom verlaagt het de hoge cholesterolwaarden in het bloed.
Koffie is goed voor je darmflora. Het bevordert de activiteit van goede darmbacteriën. (Heb je vaak last van je darmen? Misschien heb je last van een lekkende darm.
Medische werking wortel: Een aftreksel van de gedroogde wortel werkt versterkend, is licht laxerend en bevordert de afscheiding van urine.
Het voegt diepte en complexiteit toe aan de koffie, waardoor het een voller lichaam en een zachte, fluweelzachte textuur krijgt . De cichorei helpt ook om de natuurlijke bitterheid van de koffie in evenwicht te brengen, wat resulteert in een mildere, meer afgeronde smaak die vaak wordt beschreven als aards en rijk.
Fytotherapie. Cichorei wordt in de volks- en plantgeneeskunde gebruikt bij maag- en leverklachten, verstoppingen en een gebrek aan eetlust. Uit de plant kan een versterkings- en kalmeringsmiddel worden gemaakt in de vorm van een likkepot.