Kwaliteit. Koop alleen prei met een zeer dichte bladvorming, een fris en donkergroen blad, zonder beschadigde plekken.
In de koelkast blijft verse prei tot 3 weken goed. Kant-en-klaar gesneden prei bewaar je best niet langer dan een dag in de koelkast. Prei in de diepvries is tot 12 maanden houdbaar.
De beste manier om te zien of prei slecht is geworden, is als ze beginnen te verwelken of als hun toppen geel beginnen te worden . De prei zal ook donkergroen beginnen te worden.
Prei is op een koele, droge plaats enkele weken houdbaar en in de koelkast wel 2-3 weken. Kant-en-klaar gesneden prei moet je niet langer dan een dag in de koelkast bewaren. Gare prei kun je tot 12 maanden in de diepvries (bij minimaal -18°C) bewaren.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? Voorgesneden groente wordt slap, beschimmelt of verspreidt een zure geur. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Verwijder en gooi alle slijmerige, beschimmelde of bedorven bladeren weg zodra u ze opmerkt. Dit zal helpen de hoeveelheid vocht en gassen die geproduceerd worden te verminderen. Als meer dan een paar bladeren slijmerig zijn of er een slechte geur is , gooi dan de hele verpakking, zak of kop weg.
Volledig rotte producten zijn slijmerig bij aanraking, zwaar gerimpeld, bleker dan de rijpe kleur (geel als ze eerst groen waren), soms beschimmeld en vaak vergezeld van een vieze geur , zegt Ahern. Als u een van deze veelvoorkomende tekenen opmerkt, is uw voedsel niet langer veilig (of lekker) om te eten.
Kwaliteit. Koop alleen prei met een zeer dichte bladvorming, een fris en donkergroen blad, zonder beschadigde plekken. Slappe stengels, opengebarsten of opgezwollen stengelbases of verdroogde en verkleurde bladeren geven aan dat de prei niet vers is.
Prei blijft tot twee weken goed in de koelkast als u het vers koopt. Eenmaal gekookt kunt u prei in de koelkast bewaren en binnen twee dagen gebruiken. Prei is niet goed in te vriezen. Het ontwikkelt een sterke, bittere smaak.
Lookroest in Prei
Oranjebruine puntjes / vlekken zij zichtbaar op de stengels en blad, dit is: lookroest (Puccinia allii). Ook wel gewoon roest genoemd. Heel kenmerkend zijn de (roestige) vlakjes op het blad. Lookroest is meestal het gevolg van een (zware) aantasting door trips (zie boven beschreven).
De gehele prei, dus het lichtgroene en het donkergroene gedeelte, is eetbaar. Prei kan ook gekookt worden.
Ze staan erom bekend dat ze vol zitten met aarde vanwege de manier waarop ze worden gekweekt en groeien . De meeste boeren gebruiken een techniek die bekend staat als blancheren voor het kweken van prei, waarbij de aarde omhoog wordt geduwd rond de stengel van de plant om deze wit te houden (lees: malser) terwijl deze groeit.
Snijd iets van de onderkant van de prei af. Verwijder ook de groene bladeren aan de bovenkant en de buitenste bladeren. Je kunt zowel het witte als het groene deel van de prei gebruiken. Juist in het groene deel zitten de meeste vitaminen en mineralen.
Goede prei moet stevig aanvoelen en er gezond uitzien van wortel tot punt. De stengels moeten wit zijn - we eten de zachte witte delen, dus hoe langer hoe beter - zonder donkere of zachte plekken. De donkergroene delen moeten heel donker zijn, zonder vergeling of bruine plekken. Vermijd alles wat slap, verwelkt of begint te verschrompelen .
De volgende producten kunnen extra gasvorming veroorzaken. Gebruik deze voedingsmiddelen met mate: eieren, noten, nieuwe aardappelen, prei, ui, knoflook, peulvruchten, koolsoorten, rauwkost, paprika en spruitjes. Ook het eten van scherpe kruiden en specerijen kan bij sommige mensen boeren veroorzaken.
Prei is erg gezond! Ze bevatten weinig calorieën, een portie van 100 gram gekookte prei heeft namelijk slechts 31 calorieën (1). Ondanks de lage calorieën bevatten ze toch veel vitaminen en mineralen. Ook bevatten ze veel bètacaroteen (provitamine A).
De scherpe smaak van rauwe prei wordt zoet en zacht als ze gekookt worden — zo zoet en zacht zelfs dat ze op zichzelf gegeten kunnen worden, als een groente. Prei kan in de meeste recepten voor soepen, ovenschotels en stoofschotels door elkaar gebruikt worden met uien om een subtiele, complexere smaak toe te voegen.
Hoewel het mogelijk is om prei in te vriezen nadat u ze gekookt hebt, is het beter om ze in een ongekookte staat in de vriezer te leggen . Dit zorgt ervoor dat meer van de vitaminen en andere voedingsstoffen die prei bevat behouden blijven.
Als u dit van tevoren wilt bereiden, snijdt u de dag voordat u dit gerecht wilt serveren de prei van boven naar beneden en wast u deze grondig onder koud stromend water. Snijd ze diagonaal in dunne plakjes en doe ze in plastic zakken en laat ze afkoelen tot u ze gaat koken.
Prei kun in de koelkast wel 2-3 weken bewaren. Kant-en-klaar gesneden prei moet je niet langer dan een dag in de koelkast bewaren. Rauwe prei kun je in de diepvries tot 12 maanden bewaren. Wel vlak voor invriezen 1-6 minuten blancheren (kort verhitten).
Prei is een zeer gezonde groente. Ze is rijk aan vezels en voedingsstoffen en bevordert daardoor de spijsvertering. Prei zit ook boordevol met vitamines en mineralen en vooral het donkergroene gedeelte is vitaminerijk. Prei bevat daarnaast weinig calorieën en je kan er dus gerust veel van eten.
Hoe te Bewaren
Dek hem af als hij op koelkasttemperatuur is en maak de prei af en toe licht vochtig om uitdroging tegen te gaan. Buiten de koelkast kan je prei tot 2 maanden bewaren. Bewaar de bussels dan ongewassen op een koele, vochtige plaats.
Voedselvergiftiging treedt op wanneer bacteriën zoals Salmonella, E. coli of Listeria op het voedsel groeien en toxines produceren die iemand ziek kunnen maken. Daarnaast kan het eten van rotte groenten en fruit leiden tot het binnenkrijgen van schimmel, wat allergische reacties of zelfs toxische reacties kan veroorzaken bij sommige personen.
De bedorven groenten zijn makkelijk te onderscheiden omdat ze een vieze geur afgeven, er rimpels op te zien zijn en soms beginnen er schimmels op te groeien, een soort schimmels . Daarom zijn ze niet meer eetbaar.
Soms bevatten rauwe groenten en fruit schadelijke bacteriën die u en uw gezin ziek kunnen maken, zoals Salmonella, E. coli en Listeria . CDC schat dat bacteriën op verse producten een groot percentage van de door voedsel overgedragen ziekten in de Verenigde Staten veroorzaken. Het veiligste product om te eten is gekookt; het op een na veiligste is gewassen.