De financier is een klassiek Frans gebakje dat je perfect als verfijnde traktatie bij de koffie kunt serveren. Het is het luxere zusje van de madeleine: de financier. Dit Franse amandelgebakje heeft een rijke geschiedenis en is de perfecte traktatie voor bij de koffie.
Frankrijk heeft een rijke gebaktraditie, waardoor het moeilijk is om slechts één kenmerkend dessert te kiezen. Enkele populaire desserts zijn echter macaron en crème brûlée, evenals éclairs (gebakschelpen gevuld met room) en mille-feuille (gelaagd bladerdeeg met room) .
Het meest iconische Franse koekje is toch wel de macaron. Met deze stap-voor-stapinstructies maak je ze net zo mooi als uit de etalage van een Franse patisserie.
Gebakken producten zoals baguette en croissant zijn in veel landen niet meer weg te denken bij een ontspannen zondagsontbijt en zoete desserts zoals macarons en crème brûlée zijn al lang aan hun triomftocht over de hele wereld begonnen.
Van typisch Franse hapjes zoals quiche en kaas tot steak tartare met een twist, camembert uit de oven en nog veel meer. Alle hapjes zijn makkelijk om te maken en je hebt alleen producten uit de winkel nodig en er is keuze uit vega, vis en vlees. En dat hoef helemaal niet veel te kosten.
De Fransen staan bekend om hun culinaire expertise. Frankrijk is het land van heerlijke zachte kazen, versgebakken knapperig brood en volle wijnen. Klassieke Franse gerechten bevatten vaak rijke, smaakvolle sauzen, mals vlees dat langzaam tot in de perfectie is gegaard en zachte, gestoofde groenten .
Macarons , die soms verwarrend genoeg Franse macarons worden genoemd, zijn delicate sandwichkoekjes gemaakt van meringue en amandelmeel. Ze zijn gevuld met botercrème, jam of ganache en zijn verkrijgbaar in een groot aantal smaken en kleuren.
Macarons zijn het populairste koekje in Parijs, maar ze zijn ook populair in de rest van de wereld. Ze zijn verkrijgbaar met verschillende vullingen en in verschillende maten, kleuren en smaken.
Cremes, macarons, bonbons, taarten, eclairs, brioches, viennoiseries. De echte patissiers maken ware kunstwerkjes van hun banket, rijkelijk versierd met marsepein, creme of chocolade. Denk daarbij aan taarten, petit fours, macarons, eclairs en nog veel meer Frans gebak. De lijst van lekkernijen is bijna eindeloos.
Petit fours zijn kleine, hapklare gebakjes of lekkernijen die na een maaltijd worden geserveerd. Het Franse woord petit four betekent "kleine oven" en verwijst naar de zeer kleine, secundaire oven waarin de gebakjes werden gebakken. Ze staan ook bekend als snoepjes, luxe taarten, bonbons of lekkernijen.
Pâtisserie wordt gebruikt om Franse gebakjes en de banketbakkerij waar ze worden verkocht te beschrijven. Hoewel het woord in Engelstalige landen vrij ruim wordt gebruikt, beperkt de wet in Frankrijk en België het gebruik ervan tot bakkerijen die een gediplomeerde maître pâtissier (meester-banketbakkers) in dienst hebben.
Crème brûlée
Bedekt met suiker die gekristalliseerd wordt door een snelle hittestoot, wordt dit klassieke Franse dessert koud geserveerd - simpel, maar toch parfait! De bescheiden crème brûlée werd voor het eerst vastgelegd in 1691 door François Massialot in zijn receptenboek en zou zijn beïnvloed door het Spaanse gerecht, crema catalana.
Het eerste recept voor mille feuille werd in 1651 aangetroffen in het kookboek Le Cuisinier François van chef-kok François Pierre de la Varenne. Ook de beroemde banketbakker Adolphe Seugnot wordt gecrediteerd voor de uitvinding ervan in de 19e eeuw.
Een profiterole (Frans: [pʁɔfitʁɔl]), soes (VS) of chou à la crème (Frans: [ʃu a la kʁɛm]) is een gevulde Franse soezendeegbal met een typisch zoete en vochtige vulling van slagroom, vla, banketbakkersroom of ijs.
Crème anglaise (Frans: [kʁɛm ɑ̃glɛz]; Frans voor 'Engelse room'), custardsaus, gietcustard of gewoon custard is een lichte, gezoete gietcustard uit de Franse keuken, die wordt gebruikt als dessertroom of -saus.
De alfajor van Fabiana Ocaranza is uitgeroepen tot beste ter wereld. Een prestigieuze prijs voor deze delicatesse die mateloos populair is in Argentinië. Ook onze koningin is dol op deze koekjes. Dagelijks vinden zes miljoen (!)
Een macaron bestaat uit twee luchtige koekjes met in het midden een vulling van ganache of een andere zachte vulling. Amandelen, suiker, poedersuiker, eiwit en beaucoup d'amour zijn de belangrijkste ingrediënten.
Hoewel macarons een beroemd Frans gebakje zijn, komen ze oorspronkelijk uit Italië tijdens de Renaissance. Het woord macaron komt van het Italiaanse woord Maccherone, wat fijn deeg betekent. De eerste macarons werden gemaakt met amandelmeel, suiker en eiwitten – vergelijkbaar met de hedendaagse Italiaanse amarettikoekjes.
Verschil tussen Macaron en Macaroon
Een macaron is een sandwichkoekje op basis van meringue dat gekleurd is met voedingskleurstof. Een macaron is een dropkoekje gemaakt met geraspte kokosnoot.
Op nummer één staat het bekende Oreo-koekje, onderdeel van de Amerikaanse multinational Mondelez. Op nummer twee staat ook een koekje van Mondelez: het bij ons minder bekende Chips Ahoy!. De top van populairste koekjes wordt opgemaakt op basis van wereldwijde supermarktverkoopcijfers.
Het typische Franse dinermenu bestaat uit salade verte (groene salade), gevolgd door viande avec garniture (vlees met groenten), fromage en dessert . U kunt ook potage (soep) en hors d'oeuvres (voorgerechten) als voorgerecht zien.
Le diner (avondeten)
Heel bekend is natuurlijk de Franse uiensoep, opgedient met een stuk stokbrood en gesmolten kaas. Maar ook een lekkere salade met geitenkaas of een stokbroodje met tapenade is een lekker begin van de maaltijd. Het hoofdgerecht draait bij de Fransen vaak om het vlees.
Soufflé Duivels gerecht : Een luchtig, gebakken eiergerecht dat er net zo mooi en licht uitziet als het smaakt, afgeleid van het Franse woord voor opblazen (precies wat het in de oven hoort te doen).