Aan groente in blik of pot en bewerkte diepvriesgroenten, zoals spinazie à la crème is zout toegevoegd. Zij zijn dus minder geschikt om te gebruiken. Knoflookzout, selderijzout, uienzout, sesamzout en zeezout bevatten evenveel zout als 'gewoon' keukenzout.
Groenten en fruit zoals bessen, druiven, broccoli en spinazie zijn dus uitstekende keuzes, maar ook volkoren granen, magere eiwitten zoals kip en vis en gezonde vetten zoals die in avocado's en noten te vinden zijn, zijn specifieke voedingsmiddelen die bijzonder gunstig zijn voor je nieren.
Dat is vooral bij spek, worst, bacon, salami, ham en gerookt vlees. Kies liever voor rosbief, fricandeau, kipfilet, kalkoenfilet, filet américain en de vleeswaren waarop staat dat ze geen of minder zout bevatten. U mag ei eten (alle bereidingen), maar voeg geen zout toe.
Witloof wordt traditioneel ingezet als vochtafdrijvend middel, om de spijsvertering te bevorderen, om de nier- en leverfunctie te stimuleren, tegen reuma en jicht, voor het versnellen van wondgenezing en om koorts, diarree, galstenen en geelzucht te behandelen.
Verse, onbewerkte groenten dus, maar ook plantaardige eiwitten. Denk aan quinoa, boekweit, pompoenpitten, noten, sojabonen en linzen. Op deze producten reageren de nieren heel goed. Een stuk beter dan op dierlijke eiwitten zoals zuivel en vlees.
Uit onderzoek blijkt dat het eten van te veel dierlijke eiwitten, zoals zuivel, vlees en kaas, nierstenen kan veroorzaken en klachten kan verergeren bij mensen waarbij de nieren al minder goed functioneren. Opvallend genoeg lijken onze nieren beter te reageren op plantaardige eiwitten.
Daarnaast is komkommer goed voor de gezondheid van je nieren omdat deze het urinezuur level in je lichaam verlagen.
Behalve vitamine B, bevatten bananen ook veel kalium, een mineraal dat nodig is voor een goede functie van hart, de nieren en vooral van de hersenen.
Conclusie. Tomaten zijn niet per se slecht voor de nieren, maar mensen met chronische nierziekte moeten hun consumptie van tomaten en andere kaliumrijke voedingsmiddelen in de gaten houden. Voor mensen met gezonde nieren vormen tomaten geen probleem en kunnen ze deel uitmaken van een gezond, uitgebalanceerd dieet.
Eet maximaal één stuk fruit per dag. Kies kaliumarm fruit zoals bosbessen, een appel, peer, ananas, watermeloen, mandarijn, citroen, clementine, mango, pruim, framboos, sinaasappel, perzik of nectarine. Eet maximaal 150 gram groenten per dag.
Om de nieren weer beter te laten werken, is meestal een dieet nodig, waarbij u bijvoorbeeld minder zout of minder eiwitten inneemt. Soms is het nodig dat u medicijnen gebruikt om de bloeddruk te verlagen of om tekorten aan te vullen zoals vitamine D.
Nierschade ontstaat meestal door hoge bloeddruk of diabetes. Maar nierschade kan ook ontstaan door nierziekten of door een erfelijke ziekte. Bij 10 tot 20% van de mensen met nierschade is de oorzaak onbekend.
Kies bij voorkeur broodbeleg met weinig zout. Kies bij voorkeur broodbeleg met weinig zout: U kunt gewoon brood en ongezouten dieetmargarine- of halvarine gebruiken; Er bestaat kaas met minder zout (bijvoorbeeld 25% minder zout).
Vermijd voedingsmiddelen waarvan de eerste vier of vijf items in de ingrediëntenlijst zout bevatten. Eet geen ham, spek, worst, hotdogs, vleeswaren, kipnuggets of kipnuggets, of gewone bliksoep . Eet alleen soepen met minder natrium die geen kaliumchloride als ingrediënt bevatten (controleer het etiket).
Beschadigde nieren bouwen kalium op in het bloed, wat resulteert in ernstige hartproblemen. Kalium is aanwezig in bananen, andere soorten fruit en groenten (zoals aardappelen, avocado's en meloenen). Mensen met een gevorderde nierziekte wordt meestal geadviseerd om bepaalde soorten fruit en groenten, waaronder bananen, te vermijden .
Rode paprika's hebben een lage kaliumwaarde en hebben veel smaak, maar dat is niet de enige reden waarom ze goed passen in een niervriendelijk dieet. Deze smakelijke groenten zijn een uitstekende bron voor vitamine C, vitamine A. Vitamine B6, foliumzuur en vezels.
De meeste mensen met CKD in een vroeg stadium of een niertransplantatie hoeven tomaten niet te beperken vanwege kalium . Als uw laboratoriumresultaten hogere kaliumwaarden laten zien, kan uw arts of nierdiëtist met u overleggen hoeveel u moet eten.
Tomaten bevatten een hoge hoeveelheid oxalaat . Het eten van tomaten leidt tot de vorming van calciumoxalaat in het lichaam, wat de conditie van een persoon met een niersteen verergert. Daarom wordt het afgeraden om tomaten in een dieet te gebruiken.
Visolie bleek de bloeddruk en de ontstekingsfactoren niet te verlagen in dit onderzoek. Visolie wordt omgezet in signaalstoffen, zoals prostaglandinen, die mogelijk gunstig zijn voor het nierfilter, waardoor de nieren beter zouden kunnen werken.
Bloemkool is goed voor het hart
Dat geldt ook voor de nierfunctie. Onderzoekers geloven dat de voordelen ervan te maken kunnen hebben met een verbetering van DNA methylatie. Dit is onmisbaar voor een normale cellulaire functie.
Kies groenten met een laag kaliumgehalte, zoals sla, sperziebonen, komkommers, asperges, wortels, bloemkool, erwten, pompoen, courgette en radijs . Kies voedingsmiddelen met een laag kaliumgehalte, zoals pasta, noedels, rijst, tortilla's en bagels.
Donkergroene bladgroenten zoals boerenkool, spinazie, snijbiet en snijbiet zitten boordevol vitamine A en C, calcium en vele andere belangrijke mineralen.
In Nederland hebben ongeveer 1,7 miljoen mensen chronische nierschade. Dit is in veel gevallen het gevolg van hoge bloeddruk of diabetes. Daarnaast kan teveel zout eten leiden tot nierschade.
Bloemkool, paprika, kool en rucola. Deze groenten zitten bomvol nutriënten die goed voor je zijn en bevatten daarnaast weinig van de mineralen natrium, kalium en fosfor. Een teveel van deze elektrolyten moet door de nieren via de urinewegen worden afgevoerd. Bloemkool: bron van vitamine C, vitamine K en foliumzuur.
Fosfor en zuivelproducten
De meeste zuivelproducten bevatten veel fosfor. Mensen met een nierziekte moeten hun dagelijkse inname van melk, yoghurt en kaas beperken tot ½ kopje melk, of ½ kopje yoghurt of 1-ounce kaas . Als u toch voedingsmiddelen met veel fosfor eet, vraag dan uw arts om een fosfaatbinder die u bij uw maaltijden kunt innemen.