De draadjes van een banaan belanden vaak in de prullenbak, maar deze sliertjes kun je met een gerust hart eten, aangezien ze juist goed voor de gezondheid zijn.
Hoewel ze erg taai en bitter zijn, zijn ze eetbaar en bevatten ze ook een aantal belangrijke voedingsstoffen.
De bananendraadjes, die ook wel floëem worden genoemd, hebben nog een andere functie. Die is vooral handig als je niet weet of een banaan al rijp is om te eten. Hoe strakker de draadjes namelijk op de vrucht zitten, hoe minder rijp die is. Want dan zijn de voedingsstoffen nog niet gelijkmatig over de vrucht verdeeld.
Pas als de banaan vloeibaar dun wordt, moet je 'm echt weggooien. Bedorven bananen stinken overigens behoorlijk: dus vaak ruik je gelijk dat je die beter niet kunt eten. Daarnaast heeft een banaan met bruine vlekken meer smaak dan een groen of geel exemplaar: hij is namelijk gewoon wat rijper geworden.
Kortom: Te veel bananen eten kan nadelig zijn voor de gezondheid. Het kan leiden tot gewichtstoename, problemen met de bloedsuikercontrole en tekorten aan voedingsstoffen.
Controleer de bananen op tekenen van schimmel, rot of lekkende vloeistof. Kijk of er ongedierte zit langs de gespleten schil. Doe een snelle geurtest: het fruit moet neutraal tot zoet ruiken. Als je bananen al deze tests doorstaan, zijn ze veilig om te eten, inclusief gebarsten schil .
Een banaan die bruin is geworden omdat hij overrijp is, zal je waarschijnlijk niet ziek maken . Als een banaan echter schimmel begint te krijgen, vocht loslaat of een onaangename geur heeft, is hij waarschijnlijk gaan rotten en is hij niet langer veilig om te eten.
Hoewel de vruchten nog prima te eten zijn zien ze er niet smakelijk uit in hun donkere schil. De banaantjes zijn niet overrijp en ze zijn niet smossig. Prima van consistentie, goed van smaak, maar niet appetijtelijk om te zien.
De bundels bestaan uit - u raadt het al - floëem. Wat is floëem? Het is een soort weefsel dat helpt om voedingsstoffen naar alle verschillende delen van de vrucht te brengen. Op een bepaalde manier vormen de draden het bloedsomloopsysteem van de banaan, en helpen ze om voedingsstoffen van de onderkant naar de bovenkant te transporteren .
Als je een stukje bananenschil voor het slapengaan op de wrat legt en die bedekt met verband, valt de wrat er vanzelf vanaf. Herhaal het proces elke avond voor je gaat slapen. Dat scheelt weer een bezoekje aan de dokter.
Bananen zijn technisch gezien bessen en het zwarte stukje is de kern van de bloem waaruit de gigantische bananenbes groeide. Bananen groeien in trossen aan bomen en het uiteinde is eigenlijk de bovenkant van de vrucht, terwijl de harde steel de onderkant is.
Je hoeft volgens de voedingsdeskundige dus niet perse twee bananen per dag te eten, maar het kan ook geen kwaad. „Alle fruitsoorten zijn gezond, waaronder de banaan. Banaan staat net als andere fruitsoorten in de Schijf van Vijf.
Bananen zijn, net als alle andere fruitsoorten, een gezonde keuze. Elke dag een banaan eten kan geen kwaad, maar ons advies is wel om een regenboog aan verschillende fruitsoorten (en groentesoorten!) te eten. Elk stuk fruit bevat namelijk zijn eigen mix aan voedingsstoffen.
Dat kan rotting bij de mandarijn veroorzaken. Het rijpingsproces van een onrijpe banaan komt juist op gang door er een rijpe mango naast te leggen. Maar leg een rijpe banaan liever niet naast een rijpe mango. Allebei zijn ze gevoelig, en produceren een grote hoeveelheid etheen waardoor beide soorten snel kunnen rotten.
Alle delen van de String of Bananas-plant worden als giftig voor mensen beschouwd . De primaire giftige stoffen zijn saponinen, die bij inname een reeks gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken.
Chiquita-bananen zijn de BFF's van sporters
Onze bananen beschermen het hart: het zijn echte kaliumbommetjes. Kalium is een mineraal dat van belang is voor de opbouw van sterke spieren. Daarnaast bevatten bananen weinig zout. Ze helpen je beter te slapen en verlagen de kans op een hartaanval of een beroerte.
Dat is niet zo handig voor de derving, tenzij je dat stuk fruit sneller wil laten rijpen. Een andere manier voor het tegengaan van derving en daarmee het bewaren van bananen, is het ophangen van de tros. Zo voorkom je die bruine en beurse plekken op de banaan die ontstaan door het liggen.
Normale zwarte vlekken op een banaan
Deze vlekken worden vaak kneuzingen genoemd. Deze kneuzingen betekenen dat het fruit rijp is en dat het zuur erin is omgezet in suiker. Met andere woorden, de banaan is op het hoogtepunt van zijn zoetheid.
Zijn groene bananen goed voor je? Ja – groene bananen hebben grote gezondheidsvoordelen! Ze zijn een betere bron van vezels dan gele bananen, die kunnen helpen bij het behouden van een gezonde darm. Ze hebben ook minder suiker en hebben in dit groene stadium de maximale hoeveelheid vitamines en mineralen.
De banaan is namelijk enorm gezond! Vooral wanneer je er twee per dag eet. Dan kunnen bananen namelijk helpen tegen en bij een depressie, tegen menstruatiepijn én kunnen ze ook nog eens je bloeddruk verlagen. Daarnaast helpt een banaan of twee verorberen ook nog eens tegen ochtendmisselijkheid en een kater.
Rotte bananen hebben vaak een gefermenteerde of alcoholachtige geur. Hoewel het oké is als de bananenschil donkerbruin of zelfs zwart is , is de vrucht overrijp en op weg om te rotten als de binnenkant dat ook is. Een ander teken dat bananen bedorven zijn, is als ze vocht beginnen te lekken.
Bananen zijn een heerlijk, voedzaam en betaalbaar voedsel voor iedereen, inclusief mensen met diabetes . Het eten van dit gezonde fruit kan helpen de bloedsuikerspiegel te stabiliseren, de insulinegevoeligheid te verbeteren en de gezondheid van het hart te verbeteren.
Naarmate een banaan de bruine fase bereikt, neemt de concentratie antioxidanten toe . Antioxidanten zijn belangrijk om je lichaam te beschermen tegen ziekteverwekkende ontstekingen. Naarmate bananen bruin worden, nemen sommige van de aanwezige micronutriënten echter af.
Die scheur is meestal een teken van een perfecte, rijpe banaan, zoals een scheur in een verse tomaat. Als het droog is in de scheur en er geen insecten zijn, is het waarschijnlijk oké. Schil de banaan en snijd het deel onder de scheur eraf, als je denkt dat het weggegooid moet worden .
Bananen zijn zoete, zachte vruchten die over de hele wereld populair zijn. Hun dikke, vezelige schillen zijn echter een minder populaire voedingsbron, althans in westerse landen. Maar in tegenstelling tot wat veel mensen denken, zijn bananenschillen niet alleen veilig om te eten, ze bieden ook een aantal gezondheidsvoordelen .