Volg het bewaaradvies op de verpakking en hou de houdbaarheidsdatum in het oog zolang de verpakking gesloten is. Zodra je de verpakking hebt opengemaakt blijft boter ongeveer 1 maand goed in de koelkast. Boter die zuur smaakt en ruikt of donker verkleurd is, is ranzig en dus niet meer goed.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De boter is ranzig, ruikt en smaakt zuur of is donker verkleurd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Het antwoord op deze vraag zal je vast bevallen, want volgens het Voedingscentrum kun je boter met een gerust hart nog na de houdbaarheidsdatum blijven eten.
Elke zure of onaangename geur betekent dat het weg is . Hetzelfde geldt voor de smaak: als het zuur of vreemd smaakt, gooi het dan weg. 5 En maak je geen zorgen, een klein beetje ranzige boter kan geen kwaad. Natuurlijk zijn zichtbare schimmel, verkleuring en veranderingen in textuur zichtbare signalen dat het tijd is om de boter in de prullenbak te gooien.
Boter. Boter in de koelkast blijft één tot twee maanden na houdbaarheidsdatum goed.
Als je boter hebt gebruikt en ontdekt dat de houdbaarheidsdatum is verstreken, maak je dan geen zorgen. De kans is groot dat deze boter veilig is om te consumeren, mits je op tekenen van bederf let . Hoewel veel zuivelproducten een korte houdbaarheid hebben, is boter een uitzondering op deze regel. Dit komt door de samenstelling.
Veel van de oxidatiepaden worden niet helemaal begrepen. Gezouten boter werd ontwikkeld om bederf te voorkomen en de smaak van ranzige boter te maskeren. Een zuur-bittere smaak is herkenbaar aan ranzigheid (bijv. zeepachtig, babybraaksel, blauwe kaas). Ranzige boter wordt geel tot bruin en de smaak wordt scherp.
De vissmaak is een opslagfout van zure boter en is een ernstig probleem in Europa.
Buitenste laag wegsnijden. Ook kun je het zien: als de buitenkant van de roomboter donkerder geel is dan de binnenkant, is er oxidatie opgetreden.
In principe kun je boter zowel binnen als buiten de koelkast bewaren, zolang het buiten de koelkast niet warmer is dan 21 graden celcius. Buiten de koelkast blijft je boter ongeveer een week goed en bewaar je de margarine in een botervloot, dan houdt je boter het zelfs tot twee weken uit.
Bewaar in de koelkast in een plastic of glazen container met een goede deksel. De opgeklopte boter is stabiel en zou tot 10 dagen goed moeten blijven, hoewel het iets harder zal worden naarmate het langer staat.
Het is echt interessant als je je verdiept in de wetenschap erachter en een deel ervan heeft te maken met het specifieke dieet van de koeien waar de boter vandaan komt. Boter krijgt die gele kleur van een pigment genaamd bètacaroteen . Je bent misschien al bekend met bètacaroteen uit wortels.
Wanneer boter wordt blootgesteld aan licht, hitte en zuurstof, oxideert het. Hierdoor verandert de moleculaire structuur, waardoor de smaak, textuur en zelfs de kleur veranderen .
Door boter langzaam en gelijkmatig op te warmen, verdampt het water, verandert de kleur van boter van lichtgeel naar donkergoud en ontstaat de typische smaak en geur van bakken met boter. De weinige melksuikers en -eiwitten die nog in boter zitten, zorgen voor deze bruinkleuringsreactie.
Lucht is de vijand van boter, omdat het het vet oxideert en het laat bederven . Boter kan minstens een paar dagen op kamertemperatuur bewaard worden, maar ik heb het bijna twee weken volgehouden voordat iets een beetje vreemd smaakte. Voor mij was het een vreemde, muffe, bittere smaak met een licht muffe geur.
Verse vis stinkt niet! Echte verse vis ruikt fris en naar het water van de zee. Maar deze stinkt nooit. Dus heeft de vis een doordringende vis-geur, dan is de kans groot dat deze al een tijdje ligt.
Beide soorten hebben ook verschillende smaken. Gewone boter is zoet, moutig of melkachtig, en grasgevoerde boter heeft een grassige smaak . Mensen beschrijven het soms als een groene groente of medicinale geur en smaak. Studies suggereren echter dat deze verschillen niet door het dieet komen.
Maar als de boter er nog goed uitziet, prima ruikt en normaal proeft en in een gesloten verpakking is bewaard, kun je het tot wel twee maanden (en soms zelfs langer) na de THT-datum eten.
Een mogelijke verklaring hiervoor is dysgeusie : de wetenschappelijke term voor plotselinge veranderingen in uw perceptie van de smaak van voedsel, waardoor het allemaal zuur, zoet, bitter of metaalachtig wordt.
Bruine boter, ook wel beurre noisette genoemd, wordt gemaakt door ongezouten boter lang genoeg te koken om de melkbestanddelen bruin te maken terwijl het water in de boter wordt weggekookt . Vaak beschreven als nootachtig of geroosterd, heeft het een diepere, rijkere, intensere smaak dan gesmolten of geklaarde boter.
Het moet gezegd worden dat ranzige boter je niet ziek kan maken , maar het zal niet lekker smaken of ruiken. Ranzigheid wordt veroorzaakt door blootstelling aan zuurstof, licht en hitte. Dus, om ranzigheid te voorkomen, bewaar je boter in een ondoorzichtige botervloot met een deksel.
Of de boter nog eetbaar is kunt u zien en ruiken. Als het niet goed meer is, dan wordt het ranzig, ruikt en smaakt het zuur of verkleurt het donker.
En dat heeft te maken met de vetten in boter die reageren op de zuurstof, ook wel oxideren genoemd. Hierdoor ruikt en smaakt de boter wat zurig en krijgt het een donkere kleur. De boter is dan ranzig. Je wordt daar niet meteen ziek van, maar het is niet lekker om te eten.
Verse boter is meestal lichtgeel van kleur, maar als het begint te bederven, kan het een donkerdere tint geel of zelfs beige worden. Venae Watts, een botermaker bij Minerva Dairy, vertelde Reader's Digest dat bedorven boter ook schimmel of andere gekleurde vlekken zal vertonen.
Het probleem met het in de magnetron zetten van boter is dat de magnetron de boter ongelijkmatig kan verwarmen en de neiging heeft om de boter op sommige plaatsen te zacht te maken of zelfs te smelten . Een artikel in de New York Times over boter bij het bakken zegt: "Gebruik nooit een magnetron: het zal het smelten, ook al ziet het er vast uit.