De meeste bacteriën zitten op buitenkant Je kunt het beste eerst de buitenste bladeren weghalen, bijvoorbeeld bij een krop ijsbergsla of andijvie. Op de buitenkant bevinden zich namelijk de meeste bacteriën en parasieten. Ook kunnen in de supermarkt andere mensen de groente aangeraakt hebben.
Maak ijsbergsla schoon door de bladeren van de krop te halen, te wassen, uit te laten lekken en te drogen. Wil je snel de losse bladeren van de krop hebben? Sla dan met de stronk op de rand van een werkblad bijvoorbeeld en draai de stonk eruit. Nu komen de bladeren makkelijk los.
Vuil, stof en bacteriën
Met stromend water was je in ieder geval stof en vuil af. Maar ook tegen bacteriën zou het wassen van groente en fruit helpen. Bacteriën als E-coli, salmonella kunnen op gewassen komen door onder andere sproeiwater.
IJsbergsla wordt na de oogst met zorg geselecteerd, gesneden en gewassen. Vervolgens wordt de sla meteen verpakt. Zo behoudt de ijsbergsla zijn smaak en voedingswaarde.
Als je voorverpakte sla in de supermarkt koopt, is die al voor je gewassen. Tijdens het wassen worden aarde, pesticiden, sappen die vrijkomen tijdens het snijden en micro-organismen zoals bacteriën verwijderd. Dat kost allemaal water.
Groene bladsalades in verzegelde zakken met het label 'gewassen', 'drie keer gewassen' of 'klaar om te eten' die worden geproduceerd in een fabriek die door een toezichthoudende instantie is geïnspecteerd en die wordt geëxploiteerd volgens 'Good Manufacturing Practices' (GMP): hoeven niet extra te worden gewassen op het moment van gebruik, tenzij anders aangegeven op het etiket .
Of de groenten nu in dozen of zakken zitten, of salades of microgreens zijn, er zijn geen scenario's waarin voorgewassen producten gewassen moeten worden , zegt Baker. Je zou in de verleiding kunnen komen om ze af te spoelen als de verpakking gescheurd is, maar in dit geval zou je ze weg moeten gooien in plaats van ze te wassen en te consumeren.
Was sla altijd om pesticiden en verontreinigingen te verwijderen — was zelfs sla in zakken uit de supermarkt met het label "voorgewassen" als extra voorzorgsmaatregel. Het wassen van groenten en fruit is vooral een kwestie van voedselveiligheid: het helpt bacteriën zoals E.
Er bestaat geen enkele wasmethode die alle microben die op producten aanwezig kunnen zijn volledig verwijdert of doodt . Onderzoeken hebben echter aangetoond dat het grondig afspoelen van verse producten onder stromend water een effectieve manier is om het aantal micro-organismen te verminderen.
Verwijder voor gebruik de lelijke bladeren en was de sla. Snijd de krop daarna eerst in vieren en daarna in reepjes. Tip: Wil je snel de losse bladeren van de krop halen? Sla dan met de stronk op de rand van een werkblad.
Ja, het is belangrijk om alle verse producten te wassen, maar vooral bladgroenten en sla. Schadelijke bacteriën uit de grond kunnen fruit en groenten besmetten en leiden tot een voedselgerelateerde ziekte als ze worden geconsumeerd . Er is een hoger risico verbonden aan producten die rauw worden gegeten, zoals romaine sla en slagroenten.
Wat er waarschijnlijk gebeurt: Als je je groenten niet wast? Dan krijg je vast niks schadelijks binnen. Vorig jaar testte de Canadese voedsel- en warenautoriteit 31,000 stukken groenten en maar 1 procent bleek besmet te zijn. En als je een paar bacteriën eet, is de kans vrij klein dat je er überhaupt iets van merkt.
Kropsla, zoals ijsbergsla en romaine sla, blijft langer vers als het aan de krop vastzit en niet wordt gewassen. Spoel de bladeren alleen af als u ze wilt gebruiken . U moet echter wel verwelkte of gekneusde bladeren verwijderen voordat u ze opbergt.
Waarom is ijsbergsla goed voor je gezondheid:
IJsbergsla is rijk aan vitamine K en een goede bron van vezels. Vitamine K is belangrijk voor de normale stolling van je bloed en is betrokken bij de opname van calcium in je botten. Calcium helpt je botten sterk te houden.
Doe je groenten bijvoorbeeld in de wasbak en week je groenten en fruit 12-15 minuten in een oplossing van water met baking soda. Een 1% oplossing is afdoende om tot 96% van de pesticiden af te wassen.
Voedselmythe: je moet groentes wassen om bestrijdingsmiddelen te verwijderen. Appels, peren of een pruim: die houd je even onder de kraan voor je er je tanden in zet. Even de bestrijdingsmiddelen eraf spoelen.
Maar experts op het gebied van voedselveiligheid en microbiologie zeggen dat je het risico loopt als je je sla niet wast voordat je hem eet . "Wassen is een kans om de sla te ontsmetten," zegt Thomas Melendy, Ph. D., universitair hoofddocent microbiologie en immunologie en biochemie aan de Universiteit van Buffalo.
Het organisme wordt vernietigd door grondig koken of pasteuriseren . De eerste erkende uitbraken van ziekte veroorzaakt door E. coli O157:H7 vonden plaats in 1982.
De antimicrobiële fruit- en groentebehandeling van Ecolab is een wasbehandeling voor groenten en fruit waarvoor geen naspoeling nodig is. Deze behandeling vermindert 99,9% van de pathogenen E. coli, Listeria en Salmonella in het waswater voor groenten en fruit. * Het is de eerste wasbehandeling voor groenten en fruit in de horeca die is goedgekeurd door zowel de EPA als de FDA.
Je kunt het beste alle groenten wassen, of je deze nu rauw of gekookt eet. Was eerst je handen, want daar kunnen ook veel bacteriën op zitten. Was daarna de groente door het onder koud water te zetten en grondig af te spoelen. Vervolgens kun je de groente snijden.
Zoals alle slasoorten is ijsbergsla absoluut een goede keuze . Het bevat weinig calorieën, is cholesterolvrij en extreem weinig natrium. Volgens de USDA bestaat ijsbergsla voor 95% uit water, dus het is een ideaal voedsel voor hydratatie. Het levert belangrijke vitaminen en mineralen die onze algehele gezondheid ondersteunen.
IJsbergsla is een dikke, lichtgroene krop met knapperige bladeren. Er bestaat ook rode ijsbergsla. Sinds 1981 wordt ijsbergsla in Nederland geteeld. Hierbij worden de plantjes eerst in potten gezaaid en daarna overgeplant in de volle grond op ruime afstand van elkaar.
Het is prima om nitraatrijke groente zoals spinazie of sla te combineren met vis of schaaldieren, zoals mosselen. Dat kan meerdere keren per week. Het eten van deze nitraatrijke groenten vormt geen gevaar voor de gezondheid.
De meest gezonde slasoorten zijn boerenkool en spinazie. Als je niet van deze groentes houdt als sla dan is de meest gezonde “echte” slasoort romaine sla. Hoe donkerder de bladeren van een slasoort en hoe meer de bladeren uit elkaar vallen, hoe gezonder de slasoort.
Het Voedingscentrum stelt dat na onderzoek door het bureau Risicobeoordeling & onderzoeksprogrammering van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (BuRO NVWA). Dat betekent dat de consument niet meer hoeft te letten op hoe vaak per week nitraatrijke groente als spinazie of sla gegeten wordt.