Laat producten snel afkoelen Laat kliekjes eerst afkoelen voordat je ze in de koelkast of vriezer zet. Zet je ze te snel in de koelkast, dan wordt de temperatuur in de koelkast te hoog en bederven je boodschappen sneller. Zet je ze te snel in de vriezer dan krijg je last van ijsvorming rond het product.
Eten dat nog niet is afgekoeld zorgt ervoor dat de temperatuur in de koelkast stijgt. Hierdoor wordt de kans op te veel bacteriën vergroot en gaat de kwaliteit van de andere producten in je koelkast achteruit. Laat je warme eten dus een half uurtje afkoelen op het aanrecht en zet het dan alsnog koud.
Wanneer je je favoriete stampotje hebt gemaakt en de helft in de vriezer wil leggen, moet je het eerst af laten koelen. Als je een warm bakje of zakje in de vriezer stopt, dan bevat het eten nog te veel vocht. Hierdoor gaat dit bevriezen en kan ijsvorming ontstaan, waardoor de smaak van je eten minder lekker wordt.
Om restjes eten zo lang mogelijk goed te houden, moeten zowel afhaalmaaltijden als gekookt voedsel binnen twee uur na het koken worden gekoeld. De wetenschappelijke redenering achter deze richtlijn zit hem in het feit dat ongekoeld eten na twee uur de temperatuurgevarenzone zal bereiken.
Laat kliekjes eerst afkoelen voordat je ze in de koelkast of vriezer zet. Ze koelen sneller af als je het bakje of de pan in een laagje koud water zet. Laat de kliekjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan. Doe ze in een afsluitbaar bakje en zet de datum erop.
Bederfelijk eten dat langer dan 2 uur buiten de koelkast is geweest, is niet meer te vertrouwen, ook al verhit je het daarna goed. Ziekmakers gaan dood als je het eten goed verhit, maar er zijn ziekmakers die gifstoffen aanmaken, vooral bij kamertemperatuur.
Bacteriën kunnen snel groeien op voedsel dat langer dan 2 uur op kamertemperatuur is bewaard . Als voedsel in een kamer of buiten wordt bewaard waar de temperatuur 90 graden F of hoger is, moet het binnen slechts 1 uur in de koelkast worden gezet of worden weggegooid. Mythe: Wanneer ik voedsel in de magnetron zet, doden de magnetrons de bacteriën.
Informatie. Kleine hoeveelheden warm voedsel kunnen direct in de koelkast worden geplaatst of snel worden gekoeld in ijs of een koudwaterbad voordat het in de koelkast wordt gezet. Een grote pan met voedsel zoals soep of stoofpot moet in kleine porties worden verdeeld en in ondiepe bakjes worden gedaan voordat het in de koelkast wordt gezet.
In koud water
De snelste manier om je eten af te koelen, is door de pot in een bak met koud water te zetten. In de zomer (of wanneer het binnen warm is) voeg je best ook wat ijsblokjes toe, zodat het water niet te snel opwarmt. Ververs het water om de 5 minuten, zodat het goed koel blijft.
Als het eten nog stoomt, laat dan het deksel of de afdekking een klein beetje open zodat de warmte kan ontsnappen en de koele lucht van de koelkast in het warme eten kan circuleren . Voor grote stukken vlees, zoals een gebraden kalkoen of ham, is het beter om het vlees eerst te snijden in plaats van het geheel in de koelkast te leggen.
Dek pannen met warm eten af en verplaats ze naar een koudere plek, bijvoorbeeld een opslagruimte, of zet ze in koud water . U kunt ook ijs gebruiken om het afkoelen te versnellen. Hierdoor koelt het eten sneller af. Roer het eten regelmatig terwijl het afkoelt.
3. Warm eten kan niet direct in de diepvries. Eten dat nog niet is afgekoeld, zorgt er namelijk voor dat de temperatuur van de diepvries stijgt. Dit vergroot de kans op bacteriën en zorgt ervoor dat de kwaliteit van andere producten in de vriezer achteruitgaat.
Het is niet nodig dat voedsel volledig is afgekoeld voordat het in de koelkast wordt gezet. Om voedsel iets te laten afkoelen voordat het in de koelkast wordt gezet, plaatst u een ondiepe bak met voedsel op een koelrek zodat er lucht rond het plan kan circuleren gedurende ongeveer 20 tot 30 minuten . Beperk de diepte van het voedsel tot 2 inch.
Afgedekt in de koelkast
“Een van de redenen dat je je eten altijd moet afdekken is omdat bacteriën overal in de koelkast zitten. Verschillende producten kunnen elkaar besmetten. Door je voedsel af te dekken zorg je ervoor dat bacteriën niet onderling over kunnen springen.” Ook kan het eten uitdrogen.
Volgens de wetenschap duurt het ongeveer 2 uur vooraleer een te grote hoeveelheid bacteriën gaat groeien op pas bereide voeding. Je kan dus zonder zorgen je eten gedurende die tijd op het aanrecht laten afkoelen.
Koelkasten moeten een temperatuur van 40°F of lager aangeven. Als u er hete soep of bouillon met een aanzienlijk hogere temperatuur aan toevoegt, kan de algehele temperatuur stijgen, wat een broedplaats voor bederf creëert .
Het beste plan is om restjes direct na de maaltijd in de koelkast te zetten. Eten dat buiten staat voor een feestje of picknick, moet na twee uur worden gekoeld op normale kamertemperatuur. Als het boven de 90 graden Fahrenheit (32 graden Celsius) of meer is, mag het eten niet langer dan een uur buiten staan .
Kun je soep een nachtje laten staan? In de meeste gevallen moet je soep niet een nachtje laten staan . Dit komt omdat gevaarlijke bacteriën zich kunnen vermenigvuldigen als de bouillon in de soep afkoelt tot onder de 130°F.
Havern legt uit: " De maximale tijd dat bederfelijke voedingsmiddelen in de gevarenzone kunnen [blijven] is twee uur . Na twee uur moet het voedsel worden geconsumeerd, correct worden bewaard of worden weggegooid. Dit omvat alle gekookte restjes, [gesneden] fruit en groenten, vlees, gevogelte, vis, eieren en zuivelproducten."
Dus, kun je warm eten in de koelkast zetten? Nee, je moet wachten tot het is afgekoeld .
Als u rundergehakt direct na het koken in de koelkast legt (binnen 2 uur; 1 uur als de temperatuur boven de 32°C is), kunt u het ongeveer 3 tot 4 dagen veilig in de koelkast bewaren .
Als je gehakt hebt gekookt en je gaat het niet meteen eten, laat het dan zo snel mogelijk afkoelen en zet het in de koelkast of vriezer . Restjes moeten binnen twee uur na het koken in de koelkast worden gezet en binnen drie dagen worden opgegeten. Vergeet niet dat je voedsel nooit meer dan één keer opnieuw moet opwarmen.
De temperatuur van het eten ligt zoveel hoger dan de rest in de koelkast, dat je er alle producten mee opwarmt. Dit verhoogt de kans op bacteriën en schimmels. En dat terwijl je juist je eten in de koelkast zet om te voorkomen dat het bederft en gaat schimmelen!
Bewaar de soep in lucht- en waterdicht vershoudbakjes, zodat de smaak en kwaliteit optimaal blijven. Laat de soep eerst goed afkoelen voordat je deze in de koelkast zet, want zo voorkom je dat de warmte de temperatuur in de koekast verhoogt, wat niet alleen de soep maar ook andere etenswaren kan beïnvloeden.