Nadat je de appels hebt gesneden, raden we aan om ze op te bergen in de koelkast. Door ze bij lagere temperaturen te bewaren, kun je het oxidatieproces vertragen.
Als je appels hebt gesneden, bijvoorbeeld voor een salade, bewaar de restjes dan in een luchtdichte verpakking in de koelkast om uitdroging te voorkomen. Onthoud dat appels, net als veel fruit, gevoelig zijn voor ethyleengas dat wordt afgegeven door sommige groenten en fruit, zoals bananen.
Door het fruit te besprenkelen met wat citroen-, limoen- of sinaasappelsap. De enzymen in het fruit die voor de verkleuring zorgen, werken namelijk minder goed in zuur. Ook vitamine C gaat verkleuring tegen.
Bewaar stukjes geschilde appel afgedekt in de koelkast. Het toevoegen van een beetje citroensap voorkomt verkleuring.
Pak je gesneden fruit goed in met huishoudfolie dan komt er ook geen zuurstof bij en voorkom je bruining. Besprenkel je fruit met wat (vers) citroensap (of limoensap). Je proeft dit nauwelijks en het citroensap vertraagd het bruiningsproces. Leg je verse fruit even in een schaal met koud water en citroensap.
Een paar stuks gedroogd fruit: lekker zoet en vezelrijk. Denk hierbij aan gedroogde dadels, abrikozen of schijfjes banaan en appel. Let hierbij wel op dat gedroogd fruit van nature relatief veel suiker bevat; ons advies is dan ook om het echt bij een paar stuks te houden.
Gesneden fruit bewaar je best in een luchtdicht bakje of in een plastic zakje dat afgesloten kan worden. Zo blijven de stukjes fruit drie tot vijf dagen goed in de koelkast. Als je veel fruit in één keer wil bereiden, kan je ook aparte porties invriezen die tot een jaar lang kunt gebruiken.
Het goede nieuws is dat een paar dingen in je voorraadkast kunnen helpen om gesneden appels er vers uit te laten zien: Zout: Voeg 1/4 theelepel zout toe aan twee kopjes water. Week appelschijfjes een paar minuten in het zoute water en spoel ze daarna goed af voordat je ze serveert of bewaart . Deze pekel houdt bruin worden tot een week lang tegen.
De boosdoener: ethyleen
Hoe langer je een appel laat liggen, hoe meer ethyleengas hij namelijk produceert. Dat gas versnelt het rijpingsproces en doet appels dus sneller rotten. Als je je appels in een frisse omgeving zoals de koelkast legt, wordt de uitstoot van het ethyleengas vertraagd.
Appels die niet bedoeld zijn voor de verse markt worden opgeslagen bij lage temperaturen, met lage zuurstofniveaus en hoge koolstofdioxideniveaus . Hoewel dit de natuurlijke productie van ethyleen en de effecten daarvan door de appels vertraagt, moeten er vaak fungiciden worden toegepast om te voorkomen dat schimmelrot zich vastzet.
Daarom snijd ik ze het liefst vlak voordat ik ze ga gebruiken . Als je de appels echter van tevoren wilt snijden, raad ik je aan ze in citroensap te dopen en ze in een afgesloten bakje in de koelkast te bewaren om te voorkomen dat ze oxideren.
In appels zit een stofje dat fenolen heet. Deze beschermen de appel tegen schimmels en bacteriën. Bij een hele appel zitten deze fenolen aan de binnenkant, maar als je de appel doorsnijdt worden ze blootgesteld aan zuurstof. Dan gaat het enzym polyfenoloxidase aan het werk en wordt de appel bruin.
Sinaasappel, pompelmoes en bessen zullen ervoor zorgen dat fruit als bananen, appels en peren minder snel bruin kleuren. Bovendien geven ze ook een frisse toets aan je salade, twee vliegen in één klap!
voorkomen dat je gesneden appels snel verkleuren, is het aan te raden om ze zo snel mogelijk in een luchtdichte snackdoos of lunchbox te plaatsen. Het B. box gamma doet dit perfect! Je minimaliseert op die manier blootstelling aan zuurstof en je appels blijven langer vers en lekker.
APPELS EN PEREN INVRIEZEN
Verwijder het klokhuis en snijd de appel of peer in stukjes of schijfjes. Leg de partjes in een oplossing van 2 eetlepels citroensap op 1 liter water en wacht 20 minuten. Giet het vervolgens af en leg de partjes in een diepvriesbakje, waarna ze de vriezer in kunnen.
Appels. Appels kun je het beste bewaren in de koelkast op 4 °C. Dan zijn ze wel drie weken langer houdbaarder dan buiten de koelkast. Heb je een gezin dat een kilo appels per dag verorbert, dan is het natuurlijk economischer om ze buiten de koelkast te bewaren.
Ook kunt u geschilde stukjes afgesloten in de koelkast bewaren. Door een beetje citroensap toe te voegen, voorkomt u dat de appel melig wordt en een bruine kleur krijgt. Wanneer u de geschilde stukjes op dezelfde manier invriest, kunt u de appels wel 8 tot 12 maanden bewaren.
In de koelkast: 4-6 weken. Gesneden: 3-5 dagen in de koelkast, 8 maanden in de vriezer.
Experts zijn het erover eens dat de koelkast DE beste plek is om appels te bewaren , omdat het de ideale omstandigheden biedt voor appels omdat ze een zeer koude en vochtige opslag nodig hebben. Sterker nog, appels die in de koelkast worden bewaard, blijven tot wel 10 keer langer vers dan fruit dat op kamertemperatuur wordt bewaard.
Het is beter om de overgebleven appel weg te gooien en te kiezen voor vers fruit . Een verse, hele appel is veilig om ongeveer een week op kamertemperatuur te bewaren, maar nadat u hem hebt gesneden, moet hij in de koelkast worden bewaard, tenzij hij in een taart is gebakken. Dan kunt u hem maximaal twee dagen op kamertemperatuur bewaren.
Je kunt er ook appelmoes, appelboter of appelgelei van maken . Je kunt ze in muffins, crumbles en cakes doen. Je kunt ze in sandwiches leggen. Je kunt ze roosteren met worstjes of ze in een boerenkoolsalade gooien.
Zuurstof in de lucht kan ervoor zorgen dat gesneden fruit bruin wordt, een proces dat enzymatische bruining wordt genoemd (een oxidatiereactie). Fenolen en het enzym fenolase bevinden zich in de cellen van de appel, en wanneer deze worden blootgesteld aan zuurstof in de lucht, bijvoorbeeld door het snijden, veroorzaakt de zuurstof een reactie.
Voor de kleinere kinderen zijn stukjes appel handiger en ook niet ieder kind kan een hele appel op. Dan kan je de appels liefst met schil gesneden meegeven. Om te voorkomen dat de stukjes bruin worden, kan je de stukjes bijvoorbeeld husselen met kaneelpoeder.
Zodra fruit en groenten zijn gesneden, gehakt of gekookt, moeten ze in afgedekte bakjes in de koelkast worden bewaard of in plastic diepvriesbakjes worden ingevroren. Laat gesneden, geschild en gekookt fruit en groenten niet langer dan twee uur op kamertemperatuur liggen.
Er zijn fruitsoorten die van nature ontzettend veel ethyleengas produceren en tegelijk ook vatbaar zijn voor besmetting van andere ethyleenrijke vruchten. Appels, abrikozen, bananen, kiwi's, mango's, meloenen, nectarines, papaja's, passievruchten, peren en pruimen leg je daarom niet in dezelfde schaal.