Maizena en aardappelzetmeel zijn de bekendste zetmeel bindmiddelen, maar je kunt ook denken aan tapioca of sago. Daarnaast binden room, eieren, boter of meel ook prima.
Er zijn bindmiddelen die de helderheid van een vloeistof behouden zoals gelatine, pectine, agar-agar, xanthaangom, tapioca. Daarnaast zijn er bindmiddelen die het product ondoorzichtig maken, bijvoorbeeld tarwemeel, rijstgriesmeel, eidooier, room….
Van bloem maak je niet makkelijk een papje zoals je dat met maizena doet met een paar lepels lauw water of melk. Bloem moet lang koken en kan lang koken. Het is daarom zeer geschikt voor het binden van stoofschotels. Maizena mag niet koken, dan verliest het bindende kracht.
Maizena als bindmiddel
Maizena is zetmeel dat gewonnen wordt uit maïs. Vloeistoffen met maizena of maïszetmeel moeten koken om goed te binden. Van maizena moet je altijd eerst een papje maken met een koude vloeistof. Vervolgens kun je het papje zonder klontjes oplossen in meer vocht.
Houd er rekening mee dat bloem een hoger eiwitgehalte heeft dan maizena, waardoor het de neiging heeft om meer te binden en een iets dikkere saus kan geven. Aardappelzetmeel: Aardappelzetmeel is een alternatief dat vergelijkbaar is met maizena.
Je kunt ook bloem losroeren met een beetje koude vloeistof of water, daarna schenk je het al roerende bij wat je wilt binden. Kook het vervolgens minimaal 2 minuten door. Bij korter doorkoken smaakt je gerecht melig. Arrowroot is een bindmiddel dat afkomstig is van de pijlwortel.
De drie meest voorkomende bindmiddelen zijn xanthaangom, guargom en psylliumschilpoeder . Elk werkt op een iets andere manier om de structuur te creëren die we nodig hebben om gebakken goederen bij elkaar te houden.
Net als eieren voegt yoghurt vocht en een rijke smaak toe, maar het werkt niet als een rijsmiddel of bindmiddel . Dus afhankelijk van de andere ingrediënten in uw recept, kunt u ervoor kiezen om alle eieren te vervangen door yoghurt, of het gebruik van yoghurt te combineren met een van de meer bindende of rijzende vervangers die hieronder worden vermeld.
Bindmiddelen zijn alle ingrediënten die een mengsel helpen zijn vorm te behouden of bij elkaar te houden . Traditionele bindmiddelen zijn onder andere bloem en eieren. Het meest gebruikte voedselbindmiddel is bloem.
Het binden van een saus is heel simpel en kan door maizena en water toe te voegen of bloem en boter. Al roerend en door kleine beetjes toe te voegen ontstaat er een heerlijke zelfgemaakte gebonden saus of soep.
Je kunt op dezelfde manier een saus of soep dikker maken met een papje van water en bloem. Klop hiervoor de bloem door wat koud water tot je geen klontjes meer ziet. Zie je toch klontjes zitten, hoe hard je ook klopt? Giet het papje dan door een fijne zeef voor je het aan de saus toevoegt.
Boter en bloem
Dé manier om saus te binden gaat als volgt. Smelt 1 el boter en voeg 1 el bloem toe. Roer goed en voeg langzaam 375 ml vloeistof toe, zoals water, bouillon, fond of wijn. Blijf roeren totdat de saus kookt en laat het daarna nog 8-10 minuten koken.
Eieren kunnen als bindmiddelen fungeren. Terwijl hun eiwitten zich vastzetten, binden eieren ingrediënten aan elkaar, waardoor gehaktbrood, ovenschotels en gebakken goederen stevig en stabiel worden . Eieren worden gebruikt om voedsel te coaten met kruimels, bloem, enz., omdat ze deze ingrediënten helpen te hechten en ook helpen om een bruin uiterlijk te creëren wanneer ze worden gekookt.
Gelatine: Gelatine is een bindmiddel op basis van eiwitten dat zeer goed werkt in ingrediënten die koud of koel geserveerd moeten worden. Guargom : Guargom bindt en voegt elasticiteit toe aan gebakken goederen (het is niet zo elastisch als xanthaangom). Het helpt het eindproduct zijn structuur te behouden.
Kuzu is het meest geschikt als natuurlijke en glutenvrije vervanger voor maïzena. Het bindt soepen en sauzen zonder de smaak aan te tasten. Een groot voordeel boven niet-natuurlijke bindmiddelen!
Soepen en sauzen kunnen overigens met bijna elke soort bloem gebonden worden, dus niet alleen met tarwebloem. Heb je helemaal niks in huis? Geen paniek: maïzena of aardappelzetmeel doen the job even goed!
Tapioca zetmeel
Ook van dit bindmiddel moet je eerst met koud water een papje maken, alvorens je het als bindmiddel kunt gebruiken. Net zoals aardappelzetmeel, bindt tapioca zetmeel pas tijdens het koken. Naast dat je dit product als bindmiddel kunt gebruiken, kun je er ook (glutenvrij!) mee bakken.
De officiële naam voor maizena is maïszetmeel en komt van – je raadt het al – maïskorrels. Dat maakt dit product dus heel anders dan bloem. In plaats van maizena, kun je ook een allesbinder gebruiken. Deze hoef je vaak niet eerst nog te mengen met water, maar voeg je meteen toe aan je gerecht.
Ontbijtkoek of aardappel
Zo wordt in stoofgerechten vaak ontbijtkoek gebruikt als bindende factor. 2 plakken voor 1 pan stoof is genoeg. Zorg dat u ze niet te klein snijdt, want dan is het effect een stuk minder. U kunt ontbijtkoek ook toevoegen aan rode sausen of soepen.
Voor een andere methode pak je bloem, maizena of aardappelzetmeel uit de kast. Twee eetlepels van een van deze goedjes doen wonderen voor je soep! Mix ze in een bakje met koud water totdat een vloeibaar papje ontstaat. Giet kleine delen van dit papje bij je soep terwijl je goed doorroert.
Bloem, maizena, aardappelzetmeel, ei en gelatine zijn bekende bindmiddelen die bijna iedereen op voorraad heeft. Maar er is meer om soep, saus en stoof steviger te maken.
Voeg maizena, bloem of allesbinder toe
Pas wel op hoe je de maizena of bloem aan de saus toevoegt, je wilt immers niet dat de boel gaat klonteren. Neem een beetje van de saus en mix het met de maizena tot een gladde saus. Voeg het daarna toe aan de rest van de saus. Zo gaat het niet klonteren.
Maizena: Maak een papje van half water, half maizena en klop tot het glad is . Maizena is een krachtig verdikkingsmiddel, dus begin met het kloppen van niet meer dan 1 eetlepel van het mengsel per 2 kopjes sudderende saus; roer en laat 2 minuten sudderen, controleer de dikte en herhaal met meer papje indien nodig.