Bacteriën groeien beter bij hogere temperaturen, dus daar moet je een beetje rekening mee houden in de koelkast. Je kunt melk dus beter achterin de koelkast bewaren op de onderste of middelste plank. Warme lucht stijgt, dus hoe lager je de melk bewaart, hoe beter.
Zet melkproducten na gebruik meteen terug in de koelkast. Een uur buiten de koelkast bekort de houdbaarheid met een dag. Een geopende fles of karton kunt u ongeveer 4 dagen bewaren. Let altijd op de THT-datum.
De ideale koelkast temperatuur is 4ºC, op dat moment blijven de producten langer vers. Pakken melk, yoghurt en vla horen in de deur van de koelkast.
Het is belangrijk dat je de melk in de koelkast bewaart. Als je het goed bewaart, kun je een pak melk dan vaak nog zo'n 3 tot 5 dagen na opening gebruiken.
Een ongeopende fles of karton met lang houdbare melk kan je buiten de koelkast bewaren. Hou wel de houdbaarheids- of THT-datum (Ten minste Houdbaar Tot) in het oog om verspilling te vermijden.
Tegenwoordig is de meeste gesteriliseerde melk UHT melk (ultra hoog verhit) waardoor de smaak dichter aanleunt bij rauwe melk dan gewoon gepasteuriseerde melk. Bewaar geopende, houdbare melk altijd in de koelkast op 4°C.
Bewaar vlees en vis onderin de koelkast
Vlees en vis kun je het beste goed gekoeld bewaren. De meest koele plek in de koelkast is onderin, net boven de groentelade. Daarom is dit de beste plek voor het bewaren van vlees en vis. Onderin bewaar je producten op zo'n 4 graden Celsius.
Rauwe producten zet je onderin de koelkast, boven de groentelades, daar is het het koudst. Doe je eten in afgesloten bakjes of trommels om het te beschermen tegen uitdrogen, bacteriën en andere stoffen. Prijs, materiaal of merk van de bakjes maakt niet uit.
De vuistregel is: kijk, ruik en proef! Kijk eerst naar de verpakking of deze niet bol staat en dan naar de melk of deze een normale kleur heeft en geen klontjes bevat. Ruik dan even of de geur niet muf of zuur is. Is beide oké, dan kun je proeven of de melk ook prima smaakt.
Vla bewaren
Vla is een zuivelproduct en hoort thuis in de koelkast. Geopende vla kun je 4 tot 6 dagen in de koelkast bewaren. Ruik en kijk altijd goed naar het product als je het niet vertrouwt. Gooi vla niet direct weg na het verlopen van de ten minste houdbaar tot datum.
Bovenste schappen (4-6°C): restjes, geopende potten, room, eieren en kaas, gebak, soep en kleine drankflessen. Onderste schap (0-4°C): afgedekt vlees, vis en charcuterie. Groente- en fruitbakken (4-6°C): dat is duidelijk. Koelkastdeur (6-8°C): boter, kaas, sauspotjes, melk, grote drankflessen en knijptubes.
De onderste plank is het koudste deel van de koelkast.
Zorg dat je ze ook goed verpakt of afdekt. Let erop dat de onderste plank uit een stuk bestaat (geen raster). Zo bescherm je de producten in het vak eronder, mocht de verpakking gaan lekken.
In de meeste gevallen is het onderin het koudst. Hier bewaar je producten die snel bederven, zoals rauwe vis, vlees of gevogelte. Zorg ervoor dat deze producten goed afgedekt zijn, om kruisbesmetting te voorkomen.
Wat veel mensen niet weten is dat je komkommers, tomaten, paprika's en andere vruchtgroenten beter niet in de koelkast kunt bewaren. Zo drogen komkommers uit in de koelkast, waardoor de schil beschadigt en de komkommer uitdroogt. Ook tomaten en paprika's drogen uit, wat ten koste gaat van hun smaak en houdbaarheid.
Onderzoek van de Europese voedselveiligheidsorganisatie EFSA bevestigt het: eieren bewaren beter in de koelkast. In eieren die gekoeld bewaard worden, wordt de groei van bacteriën sterk beperkt. De kans op bederf en voedselinfecties vermindert aanzienlijk.
Komkommers kun je beter niet in de koelkast bewaren, want ze kunnen niet goed tegen de kou. Ze verliezen snel hun kwaliteit en worden slap. Bewaar ze daarom op een minder koele, donkere plaats: een voorraadkast of kelder. Normaal gesproken blijft een komkommer ongeveer een week goed.
Gepasteuriseerde, gesteriliseerde en UHT-melk bewaren heel goed bij kamertemperatuur zolang ze iet open zijn. Zorg er echter dat je ze op een donkere plaats bewaart de kwaliteit van de fles of het brik te vrijwaren en het product zo niet te beschadigen.
Het grote verschil tussen rauwe, verse en houdbare melk is vooral de smaak. Voor de voedingswaarde maakt het niet zoveel uit. De verhoudingen mineralen, lactose, eiwit en vet veranderen niet bij pasteuriseren. Wel is het zo dat de vitamines bij houdbare melk iets afnemen, al is dat verschil echt minimaal.
Melk: is na de THT-datum nog veilig om te drinken, maar de kwaliteit kan verminderd zijn. De melk is bedorven als het klonten bevat, muf, zuur of overheersend ruikt en niet meer lekker smaakt. Eieren: kun je vaak nog consumeren nadat de 'ten minste houdbaar tot datum' is verlopen.