Bewaar de aardbeien in een plastic doosje in de koelkast, tussen laagjes keukenpapier. Laat het deksel een beetje open staan. Of spoel het aardbeibakje uit met water en azijn, droog het goed, leg er keukenpapier in en bewaar de aardbeien daarin.
Gewassen aardbeien kun je prima bewaren, wel het liefst in de koelkast en met kroontje en al. Haal de aardbeien uit de verpakking en leg ze onafgedekt op een bordje of in een schaal naast elkaar, zodat ze niet kneuzen.
Azijnbad , vers tot 2 weken houdbaar
Een van de geweldige dingen aan azijn is dat het schadelijke bacteriën vernietigt, dus als je je aardbeien erin dompelt, blijven ze langer vers. En maak je geen zorgen dat je bessen naar azijn gaan smaken. Je wast het er toch af.
Zowel experts als het voedingscentrum raden aan om fruit en groente te wassen voor je het gaat eten. Ook als je het fruit daarna nog gaat schillen. Met stromend water was je in ieder geval stof en vuil af. Maar ook tegen bacteriën zou het wassen van groente en fruit helpen.
Kun je aardbeien bewaren buiten de koelkast, op het aanrecht of in een fruitschaal bijvoorbeeld? Dat mag als je ze de dag van de aankoop opeet of verwerkt. Als je ze langer dan 1 dag wil houden, bewaar je ze beter in de koelkast.
Als je wilt dat je aardbeien niet bederven, heb je maar één of twee dagen om ze op kamertemperatuur te bewaren. Als je wilt dat je aardbeien langer dan een paar dagen meegaan, kun je ze het beste in de koelkast bewaren.
Ongekoeld blijven bessen slechts een paar dagen goed ; in de koelkast kunnen ze tot een week goed blijven. Houd er rekening mee dat hele aardbeien langer houdbaar zijn dan gesneden aardbeien, en gooi beschimmelde bessen weg - je wilt niet dat één slechte de hele bos bederft!
Een klassieke manier om aardbeien te bewaren is om ze droog in de koelkast te bewaren en ze vlak voor gebruik in water te wassen. De reden hiervoor is dat, terwijl het wassen van de bessen alle bacteriën en schimmelsporen verwijdert, overtollig vocht ervoor kan zorgen dat bacteriën of schimmels groeien en de bessen sneller bederven .
Simpele spoeling: De simpelste en snelste manier om aardbeien te wassen is om elke bes grondig te spoelen met koud, stromend kraanwater . Doe je aardbeien in een vergiet en spoel ze vervolgens af onder koud water terwijl je elke aardbei zachtjes wrijft om achtergebleven vuil te verwijderen.
De gouden regel voor het schoonmaken van aardbeien is om alleen de hoeveelheid schoon te maken die je op dat moment gaat eten. Wanneer je de bessen koopt, moet je ze droog en ongewassen in de koelkast bewaren. Wanneer je ze wilt eten, haal je ze eruit en was je ze .
Het belangrijkste bij het bewaren van aardbeien is dat ze droog zijn . Nadat u ze snel hebt laten uitlekken en zoveel mogelijk overtollige vloeistof hebt gedroogd met keukenpapier of zelfs een slacentrifuge, bewaart u uw bessen in een luchtdichte container voor toekomstige snacks!
Wees niet bang: azijn kan helpen om pesticideresten en vuil of bacteriën weg te spoelen. Giet drie kopjes koud water en een kopje appelazijn of witte azijn in een kom en dompel je aardbeien vijf tot 20 minuten onder.
Dus wat ik graag doe is een kom en een kalender pakken, deze vullen met een hoop water, wat azijn toevoegen. 4 delen water op één deel azijn. En dan ga ik mijn aardbeien weken in dat azijnwater gedurende 20 minuten .
Aardbeien zijn kwetsbaar waardoor er al snel zachte plekjes ontstaan. Daarom zijn aardbeien op de fruitschaal ook maar één dag houdbaar. Wil je ze langer bewaren? Leg de aardbeien dan in een vershoudbakje met vochtrooster van LocknLock in de koelkast.
Het is eigenlijk heel simpel: vul een kom met aardbeien en voeg er wat zout aan toe. Zodra het zout is opgelost, kun je de aardbeien toevoegen. Hoe lang je de aardbeien precies moet laten weken is niet helemaal duidelijk: de één zegt dat vijf minuten voldoende is een ander minimaal twintig minuten adviseert.
Ze zitten bomvol goede voedingsstoffen en bevatten maar weinig calorieën! Ook voor mensen met diabetes passen aardbeien in een gezond voedingspatroon. Aardbeien bevatten veel vitamine C in en foliumzuur en maar weinig koolhydraten en calorieën (5 gram koolhydraten en 29 kilocalorieën per 100 gram aardbeien).
Bewaar de aardbeien in een plastic doosje in de koelkast, tussen laagjes keukenpapier. Laat het deksel een beetje open staan. Of spoel het aardbeibakje uit met water en azijn, droog het goed, leg er keukenpapier in en bewaar de aardbeien daarin.
Maar let op: het is niet aan te raden om aardbeien ruim van te voren te wassen en te snijden. Spoel ze liever af vlak voordat je ze gaat eten, en verwijder daarna pas het kroontje. Anders kunnen de aardbeien beschadigen en zich volzuigen met water, waardoor ze smaak verliezen.
Volgens Cornell University, zal het plaatsen van bessen in een oplossing van 1 eetlepel zout in 1 kopje water gedurende 15 minuten de larven die in het fruit nestelen, verwijderen. Spoel de bessen grondig af om alle resterende zoutheid en die ongewenste gasten te verwijderen.
Zorg er dan voor dat je de steeltjes aan de kroontjes laat zitten en spoel de aardbeien voorzichtig af in een bak met koud water. Stromend water kan ze doen kneuzen, waardoor bruine plekjes ontstaan.
Om bederf en schimmelvorming tijdens de opslag te voorkomen, is het het beste om aardbeien te wassen vlak voordat u ze eet of bereidt .
Baking soda (zuiveringszout) biedt een andere natuurlijke optie. Een oplossing van 1% is voldoende, wat betekent dat je op 1,5 liter water 1 eetlepel baking soda kunt gebruiken. In een grote kom laat je de groenten en fruit enkele minuten weken. Spoel ze vervolgens af onder stromend water en dep ze droog.
Een beschimmelde aardbei moet worden weggegooid . Als een bes alleen gekneusd is, maar geen tekenen van schimmel vertoont, kan het gekneusde deel worden weggesneden. Als u per ongeluk een beschimmelde aardbei eet, weet u dat omdat beschimmelde aardbeien een onaangename smaak hebben die een beetje zuur en zuur is en u misschien aan blauwe kaas doet denken.
Ondanks hun nutritionele voordelen, bevatten aardbeien vaak veel suiker en bevatten ze 8,12 mg suiker per kopje. Aardbeien kunnen pesticidenresten bevatten. Overmatige consumptie van bessen kan maagklachten, brandend maagzuur, diarree, reflux, een opgeblazen gevoel en allergische reacties veroorzaken bij sommige mensen .
Druiven en aardbeien kun je heel invriezen. Je kunt ze bijvoorbeeld bevroren als ijsklontjes gebruiken in dranken, maar ook ontdooien en gebruiken in de yoghurt of smoothie.