De workshop bonbons maken basis duurt 1,5 tot 2 uur (afhankelijk van de groepsgrootte), wordt op al onze locaties gegeven en is geschikt voor iedereen vanaf 13 jaar. De prijs van deze workshop is €35,95 p.p. en is inclusief koffie of thee.
Het is helemaal niet zo moeilijk om zelf bonbons te maken. Het leuke aan je eigen bonbons maken, is dat je zelf bepaalt welke chocolade en vulling je gebruikt. Zo weet je zeker dat je alle bonbons lekker vindt! Wat is jouw favoriete bonbon en bonbon vulling?
In geval van pure chocolade laat je de machine 24 uren draaien. Maar het kan ook langer, afhankelijk van het soort boon en je smaakvoorkeur. Hoe langer, hoe milder de smaak. Melkchocolade laat je 18 tot 24 uur draaien.
Pure chocolade is ongeveer 1,5 jaar tot 2 jaar lang houdbaar. Voor bonbons geldt een andere houdbaarheid en dat heeft alles te maken met de vullingen in de bonbons. Afhankelijk van de versheid en samenstelling van de gebruikte ingrediënten in de vulling, kun je de meeste bonbons drie tot zes maanden lang bewaren.
Aan het eind van de workshop ga je uiteraard met een goed gevuld doosje bonbons naar huis. De workshop duurt ongeveer 2 uur en 30 minuten. De kosten bedragen 40 euro (p.p.)
De ster was Glorious, een praline bedekt met 23 karaat goud. Daniel Gomes, een Portugese chocolatier, werkte een vol jaar aan het pareltje. En de praline mag met recht glorious genoemd worden. De chocoladetruffel, in de vorm van een diamant, kan niet vergeleken worden met een 'gewone' praline.
Dure ingrediënten kunnen tot prijsstijgingen leiden
De dure cacao en suiker kunnen ervoor zorgen dat chocola in de supermarkt nog duurder wordt. Als fabrikanten van bijvoorbeeld chocoladerepen of bonbons hogere inkoopkosten hebben, willen ze dat doorberekenen aan hun afnemers, vaak een supermarkt.
De vakkundige Dutch Pastry Team jury beoordeelt de bonbons op techniek, structuur en smaak. De jury met onder andere gastlid Rudolf van Veen was het unaniem eens: van de twintig deelnemers was de bonbon van Marieke de uitgesproken winnaar.
Met de juiste voorzorgsmaatregelen houden jouw bonbons het hoofd koel. Chocolade smelt namelijk als het boven de 29 graden wordt. Dan gaat de chocolade kristalliseren en kan er een witte aanslag op de chocolade komen.
Kun je chocolade bonbons invriezen? Ja, je zou chocolade bonbons in de vriezer kunnen bewaren om de houdbaarheid te verlengen. Houd er dan wel rekening mee dat de kwaliteit achteruit kan gaan. Door het vocht kan de chocolade namelijk wit uitslaan.
Chocolade kan worden gemaakt met geroosterde of ongeroosterde cacaobonen. Je kunt de hele cacaoboon gebruiken om chocolade te maken, inclusief de schillen, of je kunt alleen de nibs gebruiken. Hoewel de schillen giftig kunnen zijn. Je kunt chocolade maken in 1 uur met een ruwe textuur, of je kunt chocolade 3 dagen laten verwerken voor een gladde textuur .
Gelukkig voor jou is zelfgemaakte chocolade helemaal niet zo ingewikkeld , en wij kunnen je er doorheen leiden. Leren hoe je chocolade maakt is een lang proces dat een paar speciale gereedschappen vereist, maar de meeste stappen zijn eenvoudig genoeg voor thuiskoks om te doen, vooral met een beetje begeleiding.
Deze bestaat voor een groot deel uit vet, de cacaoboter. Door het onttrekken van de boter aan de cacaomassa ontstaat de grondstof voor cacaopoeder. Een belangrijk bijproduct van de chocolademakerij omdat er voor pure chocolade cacaoboter en suiker worden toegevoegd aan de cacaomassa.
Als je chocolade smelt om er bijvoorbeeld mooie chocolade decoraties van te maken, is het belangrijk dat je hem op temperatuur brengt. Tempereren noemen ze dat met een chique woord. Hierdoor wordt je chocolade krokant en krijgt het een mooie glans.
Gebruik voor het maken van bonbons altijd goed getempereerde chocolade, anders krijg je geen stevige en glanzende bonbons en zal ook de krimpkracht van de chocolade minder zijn waardoor je de bonbons niet uit hun vormpjes krijgt. Je kunt de chocolade tempereren in de magnetron of met de tableermethode.
Een Chocolatier is een chocolade-expert en houdt zich bezig met het verwerken van chocola tot verschillende producten bedoeld voor consumptie. Zo maakt een Chocolatier bijvoorbeeld bonbons, chocoladeletters en truffels.
Zorg ervoor dat u de chocolade niet te dicht bij elkaar op het blad plaatst, anders blijft de warmte ertussen hangen, waardoor de zijkanten van de chocolade ook wit zullen worden. Na vijf minuten plaatst u de chocolade gedurende 30 minuten in een koelkast op 14-16 °C om ze volledig te laten kristalliseren.
De ideale temperatuur om chocolade te doen smelten ligt tussen de 45 en 49 °C. Zodra de chocolade gesmolten is, moet je hem tempereren.
Want als je die chocoladeletter een paar maanden laat liggen, bestaat de kans dat de cacaoboter zich scheidt van de rest van de ingrediënten. Wanneer het vervolgens weer kouder wordt, stolt en kristalliseert de cacaoboter. Dus eigenlijk is de cacao een beetje aan het zweten.
Wij adviseren dan ook onze bonbons en andere chocoladeproducten droog en aan de voorkant van de koelkast te bewaren, zo blijven de producten tot 4 weken na ontvangst houdbaar. Binnen 2 weken zullen ze het lekkerst zijn.
'Onze grondstoffen zijn met 60 procent gestegen'
We kregen in mei dit jaar een verhoging van 25 procent op de inkoopsprijs en in juli nog eens 35 procent daaroverheen. Onze grondstoffen zijn dus 60 procent duurder geworden. Die stijging wordt mede veroorzaakt omdat ook Azië nu belangstelling heeft voor chocola.
In één bonbon zit zo'n 0,6 milliliter alcohol van 96 procent. „Je zou ongeveer 42 kersenbonbons moeten eten om op de hoeveelheid van een halve liter bier (van 5 procent) te komen.”
500 gram bevat ongeveer 30 bonbons.
Volgens Mondelez, eigenaar van Toblerone, zijn het de kostendruk die achter de verandering zitten . Vooral cacao is de afgelopen tien jaar flink in prijs gestegen. En het zwakkere pond sinds de stemming van het Verenigd Koninkrijk om de EU te verlaten, betekent dat het nog duurder is geworden om voor dit soort ruwe ingrediënten op de wereldmarkt te betalen.
Oorspronkelijk komt het woord bonbon uit Frankrijk en de letterlijke betekenis is 'goed goed'. In Frankrijk heeft bonbon niet dezelfde betekenis zoals wij deze kennen; het is daar gewoon een snoepje. In Nederland is een bonbon een snoepje van chocolade, gevuld met bijvoorbeeld noga, marsepein, likeur en praliné.