Lindt-producten hebben doorgaans een houdbaarheid van 9-12 maanden.
In principe kan gezegd worden dat de algemene cacaokwaliteit van Lindt Chocolade niet beter is dan die van andere supermarktpralines. Afhankelijk van het productsegment vind je alleen kwaliteiten die de koper met Lindt associeert in het prijssegment, dat ook voor Lindt duurder is.
In het algemeen geldt dat pure chocolade tot wel twee jaar houdbaar kan zijn, terwijl melkchocolade en witte chocolade ongeveer een jaar goed blijven. Om de houdbaarheid van chocolade te verlengen, is het belangrijk om het op de juiste manier op te slaan.
De cacaoprijs op de groothandelsmarkt is namelijk gestegen tot het hoogste niveau in meer dan tien jaar. Dit komt vooral omdat de productie in West-Afrika, goed voor twee derde van de wereldwijde cacao-oogst, wordt getroffen door tegenslagen.
Massieve chocolade is ongeveer 1 jaar houdbaar. Onder massieve chocolade verstaan we naast chocoladerepen en chocoladeletterrepen ook holle figuren zoals paashazen en paaseieren. Bij chocolade met vullingen ligt dit anders. Bonbons met een pralinévulling bijvoorbeeld zijn circa gedurende 6 maanden lekker.
Simpel gezegd, bij producten met het opschrift 'ten minste houdbaar tot' is het perfect veilig om ze ook na die datum nog te consumeren. Staan de dag, maand en het jaar vermeld in de houdbaarheidsdatum, dan heb je nog drie maanden na die datum de tijd om het product te consumeren.
Bewaar je chocolade niet in de koelkast
Kou en vocht trekken namelijk in de chocola, ook wanneer de chocolade nog in de verpakking zit, en dat tast de structuur en smaak van het product aan. Bewaar chocolade dus niet in de koelkast, maar ook niet op een andere koude of vochtige plek.
Koelkasten zijn omgevingen met een zeer hoge luchtvochtigheid, wat niet geschikt is voor chocolade vanwege de hoge vochtigheid, wat kan resulteren in suikerbloei . Wanneer u dit doet, is het het beste om de chocolade in een luchtdichte container te doen of dubbel in plastic te wikkelen en in het onderste gedeelte van de koelkast te plaatsen.
Sommige van onze producten zijn gemaakt zonder dierlijke producten, zoals ons Lindt EXCELLENCE assortiment met 70%, 85%, 90% en 99% cacao pure chocoladerepen.
Lindt gebruikt uitsluitend de fijnste cacaobonen, die op een unieke manier worden geroosterd en vermalen. En het was de uitvinding van Lindt – de conche in 1879 – die het mogelijk maakte om voor het eerst chocolade te produceren die kon wat we nu allemaal zo lekker vinden: smelten.
Pure chocolade, met zijn hogere cacaogehalte, kan tot wel drie jaar na de houdbaarheidsdatum nog goed blijven . Vanwege het hoge melkgehalte zijn melk- en witte chocolade misschien niet zo lang houdbaar als pure chocolade, maar hun houdbaarheid is nog steeds niet te versmaden — je kunt verwachten dat je er nog zo'n 8 maanden mee vooruit kunt.
U kunt het bijvoorbeeld smelten om andere chocoladelekkernijen te maken, het toevoegen aan gebakken goederen of het gebruiken als topping of vulling voor verschillende gerechten . En als u denkt dat uw chocolade beschimmeld is en weggegooid moet worden, wacht dan gewoon en lees u in, want het kan zijn dat het zijn temperament verloren heeft.
Met bovenstaande in gedachten, zult u ontdekken dat chocolade doorgaans geen strikte houdbaarheidsdatum heeft. In plaats daarvan heeft het een "ten minste houdbaar tot"-datum. Dit betekent dat het nog steeds oké kan zijn om het te eten na de houdbaarheidsdatum, maar de textuur, het uiterlijk en de smaak kunnen afwijken .
In essentie is Lindor een chocoladetruffel . Gemaakt door een holle chocoladeschil te creëren door fijne, getemperde Lindt-chocolade in een mal te plaatsen die vervolgens rond zijn as wordt gedraaid om de binnenkant te coaten. De chocolade koelt af en stolt om een delicate schil te creëren - klaar om de gladde, smeltende vulling vast te houden.
Het effect hiervan is dat wanneer je voldoende warmte toevoegt om de kristallen af te breken, ze meer warmte absorberen dan normaal gesproken zou gebeuren bij eenvoudige warmteoverdracht. Je ervaart het dan als koud (het is namelijk maar iets lager dan de lichaamstemperatuur).
Tegenwoordig is Lindt & Sprüngli de nummer 1 op de wereldwijde markt voor premiumchocolade en staat het bekend om zijn chocoladeklassiekers.
Lindt & Sprüngli Groep
Het traditionele Zwitserse bedrijf met wortels in Zürich is een wereldleider in de premium chocoladecategorie. Tegenwoordig worden kwaliteitschocoladeproducten van Lindt & Sprüngli geproduceerd op 12 eigen productielocaties in Europa (Zwitserland, Duitsland, Italië, Frankrijk, Oostenrijk) en de VS.
Bij Lindt geloven we in het vieren van speciale gelegenheden met iets buitengewoons. Daarom wijden onze Lindt Meester Chocolatiers zich elk jaar weer aan het creëren van heerlijke seizoensgebonden lekkernijen gemaakt van de allerbeste Zwitserse chocolade.
Ingrediënten: cacaomassa, cacaoboter, suiker, watervrij MELKvet. Allergenen: Kan HAZELNOTEN, andere NOTEN, MELK en SOJA bevatten.
Kun je chocolade eten die over de datum is? Hoewel het eten van chocolade die over de datum is niet per se schadelijk is, smaakt het misschien niet zo vers of smaakvol als het ooit was. In de meeste gevallen is chocolade die over de datum is nog steeds veilig om te eten, mits het op de juiste manier is bewaard en geen tekenen van bederf vertoont .
Chocola is namelijk een voedingsmiddel dat niet snel bederft. Het is daarom vaak langer houdbaar dan deze datum. Het kan wel zo zijn dat de smaak, kleur, geur of kwaliteit van het product achteruitgaat, maar je kunt het zonder gevaar voor je gezondheid eten.
De smaak wordt niet beïnvloed door invriezen , maar de kleur van de chocoladeschil kan lichter worden in de vriezer.
De witte waas op de chocolade is gelukkig geen schimmel, en is gewoon veilig om te eten. Die witte uitslag heet bloom en komt vanuit de chocolade zelf. Het wordt veroorzaakt door het smelten van de cacaoboter in de chocola. Dit gebeurt, zoals je misschien al verwacht, wanneer chocolade te warm wordt.
Over het algemeen kan het koelen van chocolade de houdbaarheid met ten minste 25% verlengen, terwijl het invriezen de houdbaarheid met 50% of meer kan verlengen. Doe de originele doos in een stevige plastic diepvrieszak, sluit deze goed af en bewaar deze vervolgens tot een jaar in de koelkast, of vries deze tot 18 maanden in voor de beste kwaliteit .
Het lijkt wel schimmel!
Het ontstaat wanneer chocolade te warm wordt en de aanwezige cacaoboter smelt. Als op een later moment de chocolade weer afkoelt en stolt, kristalliseert de cacaoboter. De vetkristallen zorgen voor die witte waas die je ziet op het oppervlak van de chocolade. Dit noemt men vetrijp of vetbloom.