Goed nieuws voor de liefhebbers van chocolade. Het eten van chocolade zou namelijk helemaal niet dik maken. Spaanse onderzoekers hebben ontdekt dat mensen die vaker chocolade eten doorgaans minder vet op hun gehele lichaam hebben.
Wanneer jij een stukje gezonde chocolade eet voor elke maaltijd, dan stabiliseert je bloedsuikerspiegel waardoor je minder honger hebt en automatisch minder eet. De hoge hoeveelheid antioxidanten in de chocolade ondersteunt de vetverbranding en verbeteren je spijsvertering en stofwisseling.
Teveel chocolade eten kan er wel voor zorgen dat je overgewicht krijgt. Dit vergroot de kans op het krijgen van hart-, en vaatziekten en diabetes. Door het eten van teveel chocolade krijg je teveel vetten en suikers binnen. Dit verhoogt je BMI, maar ook je cholesterolgehalte.
Vermindert honger en eetlust
Uit onderzoek blijkt dat pure chocolade de trek in zoetigheid kan verminderen en een vol gevoel kan bevorderen, wat gewichtsverlies kan ondersteunen .
Beperk de totale inname van vetten en oliën. Vermijd boter, margarine, bakvet, reuzel, palm- en kokosolie. Beperk mayonaise, saladedressings, jus en sauzen, tenzij ze zelfgemaakt zijn met ingrediënten met weinig vet. Beperk chocolade .
Goed nieuws voor de liefhebbers van chocolade. Het eten van chocolade zou namelijk helemaal niet dik maken. Spaanse onderzoekers hebben ontdekt dat mensen die vaker chocolade eten doorgaans minder vet op hun gehele lichaam hebben.
Laat witte chocolade het liefste links liggen
Het is juist de cacaopoeder die de gezonde antioxidanten (polyfenolen) bevat. Witte chocolade bevat dus geen stoffen die gezondheidsvoordelen opleveren, daarnaast bevat het ook nog eens veel suiker.
Wat is de gezondste chocolade? Van de drie soorten chocolade — puur, melk en wit — is pure chocolade het gezondst, zeggen voedingsdeskundigen.
Als je 10 tot 25 gram pure chocolade per dag eet ben je al gezond bezig. Het is aan te raden om niet meer dan 100 gram pure chocolade per dag te eten en maximaal 200 gram per week.
Pure chocolade kan, met mate, deel uitmaken van een uitgebalanceerd dieet voor gewichtstoename vanwege het caloriegehalte. Zoek naar pure chocolade met een hoger cacaopercentage (70% of meer), omdat het doorgaans meer calorieën en minder suiker bevat dan lagere cacaopercentages.
Als je 2000 calorieën per dag aan melkchocolade zou eten, zou je ongeveer 25 gram proteïne binnenkrijgen, wat minder is dan aanbevolen, maar genoeg om van te overleven. Het zou ook 60 gram verzadigd vet en 170 gram suiker betekenen, dus verstopte slagaders of diabetes zouden een groot risico vormen .
Chocolade zorgt ook voor een goede hydratatie van en een goede bloedcirculatie in onze huid, waardoor die er jeugdig en stralend uitziet. De beauty-industrie heeft dat begrepen: maskers, bodylotions, conditioners en lippenbalsem met chocoladebestanddelen zijn erg in trek.
Er zijn inderdaad onderzoeken die aantonen dat het eten van pure chocolade gunstige gevolgen heeft voor de spijsvertering. Zo zou de ontlasting een vastere consistentie krijgen en zou de passagetijd in de darm vertragen.
Daarom is het het beste om vast te houden aan suikervrije, natuurlijke pure chocolade , die een aardse smaak heeft en kan helpen bij het opwekken van slaap, verlaagt het risico op hartziekten door de aanwezigheid van antioxidanten. Pure en bittere chocolade bevatten weinig calorieën en kunnen effectief helpen bij het beheersen van gewicht.
Verzadigd vet en calorieën
Ook bevat chocolade veel calorieën. Een reep pure chocolade van 75 gram bevat zo'n 400 calorieën (kcal). Dat is evenveel als 2 volkorenboterhammen belegd met halvarine, 30+ kaas en een glas halfvolle melk samen. Eet chocolade daarom niet te vaak en niet te veel.
De nadelen
De meeste chocolade bevat veel suiker, wat kan leiden tot gewichtstoename, tandbederf en andere gezondheidsproblemen. Het is dus wel belangrijk dat wanneer je chocolade eet, je zorgt dat je de tanden goed poetst en niet te veel eet.
Chocola bevat lecithine, dit heeft een gunstig effect op de cholesterolgehaltes van het bloed; Cacao is rijk aan magnesium. Dit bevordert de energiestofwisseling, de spier functionaliteit en de zenuwprikkeloverdracht. Chocolade is rijk aan polyfenolen.
Conclusie: chocolade helpt niet bij afvallen en is lang niet altijd gezond. Cacaopoeder, rauwe chocolade en pure chocolade hebben een gunstig effect op de bloedvaten door het hoge gehalte aan antioxidanten. Echter, bevat het ook veel verzadigd vet, waardoor het risico op hart- en vaatziekten juist verhoogt.
Neem altijd pure chocolade met een zo hoog mogelijk cacaogehalte. Een cacaogehalte van 85 procent is ideaal, maar als dit te bitter is, dan bevat een cacaogehalte van 70 procent nog steeds voldoende antioxidanten. Maar hoe gezond rauwe chocolade ook zou zijn, het kan nooit onderdeel uitmaken van een gezond dieet.
Versnelt het metabolisme. Een van de belangrijkste manieren waarop pure chocolade bijdraagt aan gewichtsverlies is door het metabolisme te versnellen — het proces dat uw lichaam gebruikt om voedsel om te zetten in energie. Pure chocolade bevat bepaalde verbindingen die het thermogene effect van het lichaam beïnvloeden.
In plaats daarvan is het belangrijk om met mate van alles te genieten. Dat betekent dat je chocolade kunt eten tijdens een dieet en toch gewicht kunt verliezen . Sterker nog, je zult misschien verbaasd zijn om te horen dat chocolade en gewichtsverlies hand in hand kunnen gaan, omdat chocolade voedingsstoffen bevat zoals antioxidanten en vezels.
De aanbevolen "dosis" is ongeveer 1 tot 2 ounces of 30-60 g , zeggen experts. Als u meer eet, consumeert u mogelijk te veel calorieën. Een 1,45-ounce (41 gram) Hershey's Special Dark Chocolate Bar bevat 190 calorieën. Ter vergelijking: als u een middelgrote rauwe appel eet, krijgt u slechts 95 calorieën binnen.
Pure chocolade : zonder toegevoegde suikers en minder calorieën.
De 3 Musketeers-reep staat bijvoorbeeld bovenaan de lijst met maar liefst 190 calorieën per portie. Deze reep is dus minder geschikt voor mensen die op hun calorie-inname letten.
Merken als Mars M&M's, Hershey's Kisses en Reese's Peanut Butter Cups staan bekend om hun hoge suikergehalte, waardoor ze duidelijk in de categorie ongezonde chocolade vallen.