"De textuur, smaak en kleur van het voedingsmiddel kunnen licht veranderen na de houdbaarheidsdatum, maar het product blijft nog steeds veilig om te consumeren." Met andere woorden: het kan geen kwaad om voedingsmiddelen te drinken of te eten na de "ten minste houdbaar tot"-datum. Je zal er niet ziek van worden.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De kwark heeft brokken, wordt waterig, ruikt zuur of smaakt bitter. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Het Department of Health and Human Services zegt dat cottage cheese die gekoeld bewaard wordt op de veilige temperatuur van 40º F of lager, binnen twee weken gegeten moet worden, als het ongeopend is , en slechts één week als het eenmaal geopend is. Maar dat betekent niet dat je het weg moet gooien op de dag dat het over de datum is.
Yoghurt maakt deel uit van die producten die, als ze koel worden bewaard en niet worden geopend, twee tot drie weken na de vervaldatum nog kunnen geconsumeerd worden! Pas op: deze regel is alleen geldig voor yoghurt en verse kaas en niet voor desserts op basis van room en eieren (bijvoorbeeld een flan).
Met de toevoeging van het label 'ten minste houdbaar tot' moedigen we je aan om te kijken, ruiken en proeven. Skyr is vaak nog goed na de houdbaarheidsdatum.
Na de THT-datum kan de kwaliteit van het product wat achteruitgaan. Je kunt het product dan vaak nog wel veilig eten of drinken. Gebruik je zintuigen om te beoordelen of de kwark, melk of yoghurt nog goed is.
" Het eten van bedorven yoghurt en zuivelproducten kan maagklachten en mogelijk misselijkheid, braken en diarree veroorzaken, afhankelijk van hoeveel je eet ," zegt White. "In gevallen waarin de yoghurt erg bedorven is, zal de slechte smaak mensen waarschijnlijk weerhouden om er grote hoeveelheden van te eten."
Het product is vaak nog veilig om te gebruiken. Ongeopend en op de juiste manier bewaard zijn producten met een THT-datum vaak lang na de datum nog goed: Enkele dagen langer: cake, desserts, eieren, yoghurt, halfconserven (potjes die in de koelkast moeten).
Kun je kwark invriezen? Ja, je kunt kwark invriezen. Je kunt kwark invriezen om de houdbaarheid te verlegngen of om een heerlijk dessert te maken. Bevroren kwark is een uitstekende vervanger voor traditioneel ijs.
Dikke zuivelresten, zoals yoghurt en vla, kunnen ook met verpakking en al in de vuilnisbak bij het restafval. Composteringsinstallaties maken van ons groente-, fruit- en tuinafval compost en groen gas. De land-en tuinbouw gebruikt die compost als bodemverbeteraar zodat gewassen beter groeien.
Ja, zuivel. Ongezoet en met mate . Denk aan yoghurt of kwark als extra snacks voor uw kippen. Zuivel levert broodnodig calcium, maar kan ook diarree veroorzaken als een kip er te veel van eet.
Zachte kazen zoals Brie en Camembert hebben een kortere houdbaarheid. Ongeopend blijven ze meestal een paar weken tot een paar maanden langer houdbaar dan hun 'ten minste houdbaar tot'-datum als ze in de koelkast worden bewaard .
Lang houdbare melkproducten kunnen ongeopend buiten de koelkast worden bewaard. Op het moment dat het pak geopend is, moet het direct in de koelkast worden gezet. Als een gebruikt pak een uur buiten de koelkast staat, gaat er een dag van de houdbaarheidsdatum af.
Textuur: Cottage cheese moet glad en romig zijn. Als het klonterig, waterig (met een slechte geur) is, of een korrelige textuur heeft , is het slecht en moet het worden weggegooid. Kleur: Cottage cheese moet wit of gebroken wit van kleur zijn. Als het geel, bruin is, of een andere verkleuring heeft, is het slecht en moet het worden weggegooid.
"De textuur, smaak en kleur van het voedingsmiddel kunnen licht veranderen na de houdbaarheidsdatum, maar het product blijft nog steeds veilig om te consumeren." Met andere woorden: het kan geen kwaad om voedingsmiddelen te drinken of te eten na de "ten minste houdbaar tot"-datum. Je zal er niet ziek van worden.
Eet geen kwark op pootjes
Als de houdbaarheidsdatum is verstreken, moet je dus vooral even goed het etiket bekijken. Staat er te gebruiken tot (of TGT), dan moet je het product helaas wegkieperen. Bij een THT-datum moet je even de smaakpolitie uithangen. Zolang iets nog fris oogt en ruikt is er weinig aan de hand.
Het goede nieuws is dat het veilig is om cottage cheese in te vriezen , maar als je cottage cheese invriest verandert de textuur aanzienlijk omdat cottage cheese erg veel vocht bevat. Veel van de vloeistof verandert in ijs en het resultaat kan een korreligere versie zijn van wat je verwacht. (Het extra water verandert in ijskristallen).
Ongeopende yoghurt die in de juiste omstandigheden werd bewaard, blijft nog een tijdje goed na afloop van de houdbaarheidsdatum. Gooi de yoghurt dus niet meteen weg zodra de THT-datum verlopen is. Gebruik ook hier je zintuigen en controleer of de smaak, de geur en de kleur nog goed zijn.
Volgens de Foodkeeper-app van de USDA's Food Safety and Inspection Service moet yoghurt binnen 1 tot 2 weken na de aankoopdatum worden geconsumeerd. (Dit tijdsbestek gaat er overigens vanuit dat je je yoghurt in de koelkast hebt bewaard.) Daarna is er geen garantie meer dat je yoghurt nog veilig is om te eten . Het is het beste om het weg te gooien.
Voeg toe aan gebakken producten – Yoghurt waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken, kun je prima toevoegen aan gebakken producten, dus ga je gang en maak dat citroen-bosbessenbrood.
Als je vloeibare wei in je bak yoghurt ziet, kun je het er meteen weer doorheen roeren. Het is perfect smakelijk en voedzaam , en het zal scheiden, ongeacht of je yoghurt gloednieuw is of een paar dagen oud.
Het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid raadt af om bederfelijke levensmiddelen langer dan twee uur buiten de koelkast te bewaren. Dat geldt zeker voor zachte kazen, zoals kwark, roomkaas, brie of verse mozzarella.
Magere kwark zonder toegevoegde suikers en smaken, is zeer gezond. Kwark bevat veel calcium en vitamine K2. Vitamine K2 is een relatief onbekende vitamine, maar zeker niet een onbelangrijke vitamine. Deze vitamine zorgt dat calcium wordt opgenomen in de botten en voorkomt dat het in het bloed komt.
Een bakje kwark kun je makkelijk meenemen onderweg en bijvoorbeeld op je werk in de koelkast zetten. Doe kwark in een bakje en meng dit met het fruit. Voeg muesli, een handje noten en eventueel lijnzaad of chiazaad toe. Sluit het bakje goed af en neem mee.