Prei is een zeer gezonde groente. Ze is rijk aan vezels en voedingsstoffen en bevordert daardoor de spijsvertering. Prei zit ook boordevol met vitamines en mineralen en vooral het donkergroene gedeelte is vitaminerijk. Prei bevat daarnaast weinig calorieën en je kan er dus gerust veel van eten.
Stimuleert spijsvertering
Het handige is dat je prei elke dag kan eten, aangezien het een natuurlijke smaakmaker is die je gerecht net naar een hoger niveau brengt. De groente bevat namelijk oligufructose. Dat is een vezel die onder andere diarree helpt tegen te gaan en de spijsvertering bevordert.
Preiwater werkt ook vochtafdrijvend en werd daarom gedronken door mensen die veel vocht vast hielden. Door onderzoek weet men dat preiwater ook helpt om de darmen te reinigen. Prei bevat o.a. vitamine A, B en C en verder veel magnesium, ijzer, calcium en zwavel. Drink smakelijk!
Prei werkt vochtafdrijvend en tegelijk ontsmettend. Hierdoor is het eten van prei erg gezond voor de nieren en de rest van de urinewegen.
Het donkergroene gedeelte van de prei bevat de meeste vitamines en mineralen. Veel groente eten verlaagt het risico op chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker.
Zeer gezonde groente
Ze is rijk aan vezels en voedingsstoffen en bevordert daardoor de spijsvertering. Prei zit ook boordevol met vitamines en mineralen en vooral het donkergroene gedeelte is vitaminerijk.
Tot slot is prei een goede bron van allicine, dit is een zwavelverbindingen die de gezondheid van het hart bevordert. Dit omdat ze mogelijk cholesterol en bloeddruk verlagen. Prei bevat plantenstoffen waarvan is aangetoond dat ze ontstekingen, cholesterol en bloeddruk kunnen verlagen.
maar vergeet zeker geen groenten zoals artisjok, rammenas, prei, knoflook, radijs en paddenstoelen. Zij ondersteunen de lever optimaal. Maar, ook belangrijk om weten, is dat gezonde voeding alleen niet voldoende is.
Prei bevat ontstekingsremmende stoffen die het spijsverteringskanaal kunnen kalmeren, wat nuttig is bij aandoeningen zoals de ziekte van Crohn of colitis.
Prei werkt urine afdrijvend en licht laxerend. Het kan ook het lichaam van binnenuit (via de darmen) reinigen. Het kan helpen bij het vernietigen van blaas- en nierstenen, tegen allerlei aandoeningen van de urinewegen en bij blaasontstekingen.
Prei is erg gezond! Ze bevatten weinig calorieën, een portie van 100 gram gekookte prei heeft namelijk slechts 31 calorieën (1). Ondanks de lage calorieën bevatten ze toch veel vitaminen en mineralen. Ook bevatten ze veel bètacaroteen (provitamine A).
Snijd iets van de onderkant van de prei af. Verwijder ook de groene bladeren aan de bovenkant en de buitenste bladeren. Je kunt zowel het witte als het groene deel van de prei gebruiken. Juist in het groene deel zitten de meeste vitaminen en mineralen.
Zwaarder verteerbaar zijn: - Grove tuinbonen, koolsoorten (behalve de hierboven genoemde), prei, ui, peulvruchten zoals witte en bruine bonen. - Als u het kunt verdragen mag u af en toe rauwe groenten eten zoals: sla, komkommer en tomaat (eventueel zonder schil).
De beste voedingsstoffen voor een gezonde darmflora zitten in groente en fruit. Deze zijn rijk aan vezels, die niet door het lichaam kunnen worden verteerd. Dit geldt ook voor peulvruchten en bonen. Voorbeelden van deze voedingsmiddelen zijn frambozen, doperwten, linzen, broccoli en volkoren granen.
Voorbeelden van producten die winderigheid kunnen veroorzaken zijn: Spruiten, prei, paprika, ui, knoflook, peulvruchten en koolsoorten zoals witte kool, Chinese kool, spitskool, rode kool, bloemkool, romanesco, broccoli, boerenkool, paksoi en savooiekool.
De volgende producten kunnen extra gasvorming veroorzaken. Gebruik deze voedingsmiddelen met mate: eieren, noten, nieuwe aardappelen, prei, ui, knoflook, peulvruchten, koolsoorten, rauwkost, paprika en spruitjes. Ook het eten van scherpe kruiden en specerijen kan bij sommige mensen boeren veroorzaken.
Naast zijn heerlijke smaak biedt prei een schat aan voedingsstoffen. Het is rijk aan vitamine K, vitamine C, foliumzuur, ijzer, mangaan en antioxidanten. Deze voedingsstoffen ondersteunen een gezond immuunsysteem, bevorderen een gezonde huid en kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam.
De prei is rijk aan folaat (vitamine B11). Deze vitamine is onder andere van belang voor de aanmaak van je cellen en weefsels, waaronder rode en witte bloedcellen. Daarnaast draagt het bij aan een normale psychologische functie en een goede weerstand.
Voeding die chronische ontstekingen afremt:
Eet veel groenten verspreid over de dag, gemiddeld 8 tot 11 porties (opscheplepel) per dag. Echte ontstekingsremmers zijn bijvoorbeeld boerenkool, spruitjes, broccoli, rode kool, paddenstoelen, spinazie (gestoomd, niet rauw), bessen, aardbeien en granaatappel.
Prei werkt vochtafdrijvend en tegelijk ontsmettend. Hierdoor is het eten van prei erg gezond voor de nieren en de rest van de urinewegen.
Leververvetting veroorzaakt meestal geen klachten. Sommige mensen hebben last van (vage) pijn rechtsboven in de buik en vermoeidheid. Heel soms is er sprake van geelzucht. Geelzucht is het geel zien van het oogwit en de huid.
In de eerste plaats zijn alcohol, cafeïne, roken, zwarte thee, cola, cacao en chocolade enorm grote energievreters voor je lever. Producten met bewerkte suikers en zoetstoffen, zoals frisdrank, snoepgoed en vruchtensappen ga je ook beter uit de weg.
Speciale aandachtspunten bij hoge bloeddruk
Je let op zout door bijvoorbeeld kant-en-klaarmaaltijden, eten uit pakjes en zakje en zoute snacks zoveel mogelijk te laten staan. In verse, onbewerkte producten zit geen zout. En het zout dat je zelf over het eten strooit kun je vervangen door (verse) kruiden.
Het bovenste deel van de prei hoef je echt niet in de prullenbak te mikken, je kunt het prima eten. Verwijder alleen even de buitenste bladeren en snijd de bovenkant eraf. De buitenste bladeren zijn vaak taai en smakeloos.
Daarnaast eet je twee keer per week nitraatrijke groente, zoals spinazie, rucola of bietjes. Die kunnen namelijk bijdragen aan het in stand houden van een normale bloeddruk. Eet jij graag nitraatrijke groenten in combinatie met vis?