Eet een kliekje stamppot binnen 3 dagen op. Je kunt je stamppot ook als lunch eten. Bak het bijvoorbeeld even in de koekenpan op en serveer het op boterham! In de diepvries blijft stamppot, verpakt in een goed afsluitbare diepvriesdoos, zeker 2 maanden lekker.
In de koelkast kun je de kliekjes tot drie dagen bewaren. De beste plek is achter in de koelkast of in de nulgradenlade. Wil je de maaltijd liever langer bewaren? In de vriezer blijft stamppot tot twee maanden goed.
Ongesneden, verse boerenkool is 3 tot 5 dagen houdbaar in de koelkast. Bewaar ze in de groentelade in een papieren of open zak. Voorgesneden boerenkool kan je 1 tot 2 dagen bewaren in de koelkast. Gekookte boerenkool kan je tot 2 dagen bewaren in een goed afgesloten bakje.
Of stop de stamppot in de koekenpan met wat boter, voor een smeuïg resultaat. Kan je stamppot opwarmen? Boerenkool of een andere stamppot warm je eenvoudig op. Je kunt veel, maar niet alle groenten opnieuw opwarmen.
Stamppot invriezen
Ook stamppot kun je invriezen, maar liever niet als je andijvie of spinazie hebt gebruikt. Deze bladgroenten bevatten ontzettend veel vocht (zeker als je het rauw met de puree hebt gemengd) en worden snel snotterig in de vriezer.
Eet een kliekje stamppot binnen 3 dagen op. Je kunt je stamppot ook als lunch eten. Bak het bijvoorbeeld even in de koekenpan op en serveer het op boterham! In de diepvries blijft stamppot, verpakt in een goed afsluitbare diepvriesdoos, zeker 2 maanden lekker.
Na 2 dagen is de kans dat er schadelijke bacteriën groeien waar je ziek van kunt worden, groter. Als je kliekjes van een maaltijd in de vriezer bewaart, kun je het tot 3 maanden later opeten.
Bladgroenten zoals bijvoorbeeld sla, spinazie en andijvie bevatten het meest nitraat en dat is een stof die omgezet kan worden in nitriet. En net dàt nitriet is gevaarlijk voor de gezondheid."
Stamppot opwarmen
Zet het eten bij voorkeur een dag van tevoren in de koelkast, zodat het langzaam kan ontdooien. Je kunt stamppot opwarmen in de magnetron, maar nog lekkerder is het om de maaltijd een halfuur in een oven op 180 graden te zetten of een paar minuten op te bakken in de pan.
Het Voedingscentrum adviseert om gerechten van Chinees-Indische restaurants nooit opnieuw op te warmen. De kans bestaat namelijk dat deze de bacterie Bacillus cereus bevat. De bacterie kan via veel soorten eten voor besmettingen zorgen, maar het gebeurt relatief vaak door gerechten uit Chinees-Indische restaurants.
Een restje bereide boerenkool kun je 1-2 dagen later nog opwarmen in een pan. Dat geldt ook voor boerenkoolstamppot. Doe het opwarmen door en door, tot stomend heet. Dat kan bijvoorbeeld in de magnetron, maar het allerlekkerst is boerenkoolstamppot nog even op te bakken in een koekenpan.
stamppot snijboontjes met een runderlapje is vers het allerlekkerst, maar je kunt deze ook invriezen. De maaltijd is dan nog 30 dagen houdbaar. Je hoeft hem niet te ontdooien voor het opwarmen, houdt wel rekening met een dubbele opwarmtijd.
Kun je spinaziestamppot invriezen? Je kunt spinaziestamppot in de diepvries bewaren, wanneer je deze hebt bereid met verse spinazie. Laat goed afkoelen en bewaar in een luchtdichte verpakking bij een temperatuur van minimaal -18 graden. Zo blijft je spinaziestamppot tot wel 3 maanden goed.
Bewaar een stronk boerenkool op een koele droge plaats. In de koelkast kan ook, dan is deze een 3 tot 5 dagen houdbaar. Voorgesneden boerenkool is 1 a 2 dagen houdbaar in de koelkast.
Een braadworst is vooral lekker bij de echte klassieke stamppotten, zoals boerenkool of stamppot rauwe andijvie. Maar zeker ook heerlijk bij de net even minder traditionele stamppotten, zoals stamppot appel-spruit, stamppot snijboon of broccoli stamppot.
Hoeveel bereide stamppot per persoon? Houd er rekening mee dat een gemiddelde volwassene 400 tot 500 gram bereide stamppot eet en je zit veilig. De kleine eter is blij met 375 gram, de grote eter eet zijn bord met 550 gram stamppot tevreden leeg.
Kun je stamppot rauwe andijvie opwarmen? Je kunt stamppot met rauwe andijvie opwarmen, maar je moet er rekening mee houden dat de andijvie tijdens het opwarmingsproces niet rauw blijft. De smaak verandert daarom iets, maar het is niet slecht voor je gezondheid.
Andijviestamppot: hoe bewaren / invriezen / opwarmen? Andijviestamppot bewaren kan – eenmaal afgekoeld – 2 dagen in een afgesloten bakje in de koelkast. Eenmaal ingevroren is andijviestamppot nog 2 maanden houdbaar in de vriezer. Zet voor de zekerheid altijd een datum op je ingevroren gerechten.
- Laat de aardappels goed uitstomen na het koken. Dit zorgt ervoor dat de stamppot niet te nat wordt. - Maak de stamppot extra smeuïg door een scheut warme melk en een klontje boter toe te voegen aan je puree.
De term reheated rice syndrome verwijst naar een voedselvergiftiging die veroorzaakt wordt door de bacterie Bacillus cereus. 'Deze bacterie komt veel voor in zetmeelrijke producten zoals rijst of pasta. Ze kunnen het zetmeel namelijk omzetten in glucose en daar houden de bacteriën van', vertelt Van der Vossen.
Sommige groenten kan je beter niet te vaak opwarmen. Bladgroenten zoals sla, spinazie en andijvie bevatten een hoge concentratie nitraat en dat kan omgezet worden in nitriet.
Kip. Als je afgekoelde kip opnieuw verwarmt, verandert de eiwitsamenstelling. Dit kan leiden tot spijsverteringsproblemen. Als je je kippetje opnieuw wilt verwarmen, zorg er dan voor dat de binnenkant gloeiend heet is.
Geen houdbaarheidsdatum
Over het algemeen geldt voor verse maaltijden en restjes eten dat deze in de koelkast maximaal 5 dagen goed blijven. Wil je een maaltijd langer bewaren, dan kun je deze ook invriezen. In de vriezer kunnen maaltijden tot wel 3 maanden bewaard worden.
In het algemeen: maak er geen gewoonte van om je eten 's nachts buiten de koelkast te laten staan. Houd je aan de twee-uur-regel: bederfelijke etenswaren kunnen twee uur kamertemperatuur aan, maar daarna moeten ze gekoeld worden.
Wie te veel Chinees heeft afgehaald of een andere maaltijd wil bewaren van een restaurant, kan dat restant het beste in de koelkast zetten (op 4 graden Celsius) en binnen een dag opeten. Ook dit kun je beter niet invriezen vanwege het risico op voedselinfectie.