Zorg er wel voor dat een zachtgekookt eitje niet meer helemaal rauw is: het eiwit moet gestold zijn. Het is dan beter verteerbaar dan rauw eiwit, én je vermindert het risico op salmonella.
Allemaal onzin, volgens het Voedingscentrum en de website Nieuwscheckers van Universiteit Leiden. Of u nou van hard- of zachtgekookte eieren houdt, beide zijn even gezond, dus daar hoeft u het niet van af te laten hangen. Wel is bij te zacht gekookte eieren altijd risico op een salmonellavergiftiging.
Veel mensen vragen zich af of zachtgekookte eieren net zo lang veilig te bewaren zijn. Het antwoord is: ja. Maar eieren met een zachte dooier brengen altijd een risico op salmonella met zich mee. Kwetsbare mensen (zoals ouderen, kinderen en zwangeren) eten daarom beter hardgekookte eieren.
Van een salmonellabesmetting krijg je maag-darmklachten. Dit is te voorkomen door geen rauwe eieren in koude gerechten te verwerken.
Eieren kun je zowel in koud als in kokend water koken. Bij koud water zijn de kooktijden nadat het water kookt drie en halve minuut voor een zacht ei, vier en halve minuut voor een ei waarbij het wit gestold is en het geel nog zacht is en zeven en halve minuut voor een hard gekookt ei.
Reken voor een hardgekookt ei op 10 minuten. Reken voor een half zacht gekookt ei op 8-9 minuten. Reken voor een zacht gekookt ei op 6-7 minuten.
Antwoord: Gekookte eieren kunnen veilig in de koelkast worden bewaard. Ze moeten echter binnen een week worden geconsumeerd. Bewaar ze in een gesloten bakje of op een bord afgedekt met folie om te voorkomen dat ze andere smaken opnemen en om uitdroging te voorkomen.
Eerst en vooral is het belangrijk om te weten waarom eitjes in voedingswinkels buiten de koeling liggen. Het zit namelijk zo dat eieren niet houden van temperatuurschommelingen. Dit zorgt namelijk voor condens op de schaal, waardoor er makkelijk bacteriën ontwikkelen en de schaal kunnen binnendringen.
Aan de buitenkant van een ei kan namelijk ook salmonella zitten. Verhit vlees, vis, eieren en schelpdieren tot het gaar is.
Los van de rubberachtige textuur en de vreemde geur die eieren krijgen als je ze opnieuw opwarmt, is dat ook voor je gezondheid geen al te best idee. Er kunnen giftige verbindingen in het ei ontstaan die je (op z'n minst) heel wat maagproblemen kunnen opleveren.
Ja, zachtgekookte eieren kunnen van tevoren worden gemaakt. Zorg er alleen voor dat u ze in de koelkast bewaart en binnen 2 dagen consumeert. Wanneer het tijd is om ze te serveren, warm ze dan zachtjes op in een bad met heet water, zodat ze klaar zijn om op de perfecte temperatuur te worden geserveerd.
Een zachtgekookt eitje is beter dan een hardgekookte. De zachte variant zou lecithine bevatten, een stof die opgeslagen vet omzet in energie en zo de vetverbranding stimuleert. En als je je ei te lang kookt, verdwijnt de lecithine uit het ei en hiermee deze vetafbrekende eigenschap.
Vroeger kreeg je vaak te horen dat je maximaal drie eieren per week mocht eten, omdat 'ze slecht zijn voor je cholesterol'. Dat advies blijkt intussen te streng, je mag gerust wat vaker een ei eten. Toch eet je het best niet meer dan zes eieren per week, eieren in bereidingen zoals mayonaise of gebak meegeteld.
Kun je een zachtgekookt ei opwarmen? Ja, je kunt van tevoren zachtgekookte eieren maken . Om de eieren uit de koelkast op te warmen, dompel je ze een minuut in kokend water. Dit zou ze moeten opwarmen zonder ze verder te koken.
Karen Blakeslee, voedingswetenschapper aan de Kansas State University, zei dat het goed koken van eieren de sleutel is tot het voorkomen van door voedsel overgedragen ziekten. " Onvoldoende gekookte hardgekookte eieren kunnen de dooier en mogelijk het wit zacht laten worden en eventuele Salmonella-bacteriën kunnen overleven. Dit kan leiden tot door voedsel overgedragen ziekten ," aldus Blakeslee.
Vooral een gekookt ei schijnt wonderen te verrichten voor je maag. Dat komt omdat een gebakken ei meer vet bevat door de olie. Een ei zou helpen tegen misselijkheid en zelfs maagzuur kunnen voorkomen. Eet er alleen niet te veel van, want eieren kunnen helaas ook een opgeblazen gevoel veroorzaken.
Buiten de koelkast
Toch wordt dit enorm afgeraden. Je kunt gekookte eieren maximaal 2 uur buiten de koelkast bewaren. Daarna wordt het een broedplaats voor bacteriën, waaronder salmonella (oef!). Zorg er dus voor de zekerheid voor dat je altijd je gekookte eitje zo snel mogelijk koelt.
Eieren 🍳 Eieren die je in de koelkast bewaart, kan je tot 28 dagen na de houdbaarheidsdatum opeten.
Eieren moeten in de koelkast bewaard worden. Ze worden niet in de koelkast in winkels bewaard omdat ze condensatie zouden verzamelen op weg naar huis en dit is wat besmetting via de schaal zal aanmoedigen .
De reden dat ze bij de winkels buiten de koeling bewaard worden, is dat op die manier minder condensvorming optreedt. Wanneer ze vanuit een gekoelde ruimte vervoerd worden bij een warmere temperatuur, treedt er door het temperatuurverschil namelijk wel condensvorming op en de eieren blijven daarna minder lang goed.
Amerikaanse aanpak
In de Verenigde Staten pakken ze het anders aan. Zij reinigen de eierschalen chemisch in plaats van kippen te vaccineren tegen salmonella, wat de schalen kwetsbaarder maakt voor andere bacteriën. Om die reden bewaren ze in de Verenigde Staten eieren altijd gekoeld, zowel in de supermarkt als thuis.
Eieren bezitten een luchtkamer aan de stompe kant. Door de eieren met de punt naar beneden te bewaren, beschadigt de luchtkamer niet en blijven ze langer goed.
Een andere optie is om de bovenkant van het ei af te snijden en een kleine lepel te gebruiken om de lopende dooier en het eiwit eruit te scheppen. Als je het liever niet gewoon eet zoals het is, zijn zachtgekookte eieren ook een heerlijke toevoeging aan salades, ramen of op brood met wat zout en peper.
Als je een ei (m) opzet met koud water (je rekent de tijd vanaf dat het water kookt): Zacht ei 3 minuten. Halfzacht ei 4-5 minuten. Hard ei 7 minuten.
Hardgekookte of hardgebakken eieren zijn volledig veilig. Zowel het eiwit als de dooier moeten volledig gestold zijn. Een zachtgekookt ei of een spiegelei zijn daarentegen niet veilig. Omdat de salmonellabacterie zich ook op de eierschaal kan bevinden, is een goede hygiëne in de keuken onontbeerlijk.