Vooral het eerste deel 'aard' is vrij duidelijk: de aardbei groeit namelijk dicht bij de aarde. Het tweede deel 'bei' is afgeleid van het Oudfranse woord 'baie' (bes), dat weer afgeleid is van het Latijnse 'baca'. Ook hier zien we dus dat het 'bei' in 'aardbei' ook zeker wat met 'bes' te maken heeft.
Waarom de aardbei 'aardbei' heet
Een aardbeiplant (in Vlaanderen: 'aardbezie') groeit dicht bij de grond, vandaar dat 'aard'. Men denkt dat het naamdeel 'bei' is ontstaan uit het Franse 'baie' dat weer aan het Latijnse 'baca' is ontleend en 'bes' betekent. Fragaria komt van 'fragrans' (Latijn: lekker geurend).
Later werd de naam veranderd in aardbei, mogelijk naar aanleiding van de gewoonte van Engelse kinderen om de bessen aan stukken stro te rijgen voor de verkoop, of naar de 19e-eeuwse gewoonte om stro rond de aardbeienplanten te leggen om ze te beschermen tegen slecht weer.
De aardbei is het symbool van de vruchtbaarheid, maar in katholieke kerken staat de afbeelding van de aardbei vaak symbool voor gerechtigheid en perfectie. De aardbei zou het libido verhogen.
de aardbei
Verbuigingen: aardbeien (meerv.) De vruchten zoals wij ze kennen, hebben Amerikaanse voorouders. Ze zijn voornamelijk afkomstig uit de staat Virginia, maar ook uit Chili.
Dus, wat symboliseren aardbeien in de Bijbel? De Bijbel verwijst niet naar de kleine rode vrucht. Echter, veel passages verwijzen naar generieke vruchten die een aardbei of aardbeienplant zouden kunnen zijn. In de Bijbelse tijd waren aardbeien symbolen van zoetheid, liefde, schoonheid en perfectie .
Aardbeien, deze symbolen die fungeren als " het venster van de aarde naar de hemel ", trekken ons misschien vriendelijk naar onze nabije toekomst. Het kan zijn dat het leven dat we zoeken, te vinden is in onze buurten, op de gewone plekken tussen ons en anderen, en het kan zijn dat God iets laat groeien waar we van kunnen genieten.
De antioxidanten, vitaminen en mineralen in aardbeien dragen bij aan je gezondheid. Aardbeien bevatten zelfs iets meer vitamine C dan een sinaasappel. Eén kopje aardbeien bevat bijvoorbeeld 150 procent van de aanbevolen vitamine C. Die vitamine helpt het immuunsysteem te versterken.
De Narragansett-indianen van Noord-Amerika noemden de vrucht "wuttahimneash" of "hartbes". De ontdekkingsreiziger Cartier bracht aardbeien mee terug naar Frankrijk van zijn eerste reis naar de provincie Quebec in Canada in 1534, terwijl een andere ontdekkingsreiziger, Harriot, plantenspecimens meebracht van Virginia naar Londen.
Aardbei is “ fraise ” in het Frans.
Plantkundig is de aardbei een schijnvrucht. Ze bestaat namelijk voor het grootste deel uit een opgezwollen bloembodem. De eigenlijke vruchtjes zijn de zaadjes ('pitjes') op die bloembodem.
Is de aardbei een bes? Zoals de naam van de vrucht al doet vermoeden, is de aardbei eigenlijk geen bes. Vanuit botanisch oogpunt is de aardbei een samengestelde vrucht. De eigenlijke vruchten die de plant produceert, zijn de kleine gele korrels (de zaden in het rode vruchtvlees).
Aardbei is een fruitsoort. Aardbeien bevatten weinig calorieën. Er zit veel vitamine C in aardbei, en de vrucht draagt bij aan de inname van foliumzuur. Aardbei staat net als ander fruit in de Schijf van Vijf.
Het Oudengelse woord voor aardbei is streawberige, en in die taal werden 'strew' en 'straw' beide gebruikt om 'verspreiden' te betekenen . De naam betekende dus waarschijnlijk een bes die zich verspreidt, wat de groeiwijze ervan perfect beschrijft. Aardbeien verspreiden zich door horizontale stengels, stolons genaamd.
De hedendaagse gekweekte aardbeien zijn ontstaan uit een toevallige kruising tussen twee wilde aardbeiensoorten in Frankrijk rond 1700. In het oude Rome werden wilde aardbeien gezien als meer dan alleen een simpele snack, maar als een symbool voor de godin van de liefde, Venus, vanwege de hartvorm en rode kleur.
Wilde aardbeien, de enige vrucht met de zaden aan de buitenkant, dateren van minstens 2200 jaar geleden. De oude Romeinen associeerden deze vrucht met veel positieve dingen, waaronder vrede en welvaart.
Variatie is dus heel belangrijk.” Toch is het belangrijk om te weten hoeveel aardbeien je op een dag mag eten, want er zitten natuurlijk ook wat suikers in. “In een portie van 250 gram aardbeien zit ongeveer evenveel suiker als in een appel. We raden altijd aan om twee stukken fruit per dag te eten.
Aardbeien zou hij dus niet bestempelen als het gezondste fruit. “Maar als je gezond wilt snacken en kijkt naar calorieën en suikers, kun je beter een handje aardbeien nemen dan een appel.” Dat wordt volgens hem trouwens ook geclaimd door zogenaamde superfoods.
Zijn kersen gezonder dan andere fruitsoorten? Qua hoeveelheid antioxidanten zeker. Kersen bevatten ruim twee keer zo veel antioxidanten als bijvoorbeeld druiven en aardbeien.
Aardbeien
Aardbeien zijn rijk aan antioxidanten die helpen bij het bestrijden van vrije radicalen. Daarnaast bevatten aardbeien ook salicylzuur, wat helpt bij het exfoliëren van dode huidcellen. Het eten van aardbeien kan dus bijdragen aan een gezonde, gladdere huid.
De appelboom staat symbool voor liefde, vruchtbaarheid en onsterfelijkheid. In China staat de appelboom voor vrede. In de Keltische cultuur voor de liefde, trouw, een tedere partner, aantrekkingskracht, altijd verliefd.
Aardbeien hebben een lange geschiedenis in de klassieke en middeleeuwse wereld. Ze onderscheiden zich van alle andere symbolische vruchten die in de kunst in heel middeleeuws Europa werden gebruikt, zoals Elizabeth Haight in haar boek Symbolism of the Great Masters het symbool van " volmaakte rechtvaardigheid", "goede werken" en bescheidenheid noemde.
Oorspronkelijk komt de aardbei uit Noord- en Zuid- Amerika. Hij heeft de oversteek naar Europa halverwege de 18-de eeuw gemaakt. Door kruisingen zijn de huidige stevige rassen ontstaan, die makkelijk vruchten geven en minder ziektegevoelig zijn. De aardbei staat symbool voor de perfecte vriendschap.
Het verbod op varkensvlees, behalve door joden vandaag ook door moslims gehanteerd, gaat terug op bepalingen uit het joodse schrift, aldus Devisscher. "In Leviticus 11 wordt van alle beesten die leven op het land, in het water of in de lucht, keurig opgesomd of ze rein zijn of niet".