Je lichaam slaat carotenen op in vetten in je huid. Daardoor kleur je daadwerkelijk oranje, als je maar genoeg op wortelen knaagt. De meeste mensen verkleuren als ze 30 milligram betacaroteen binnenkrijgen, oftewel 5 flinke wortelen. De verkleuring is het best te zien op lichte plekken, zoals de handpalmen.
Wortelsap. We horen je denken: hoeveel wortels moet ik dan wel niet eten? Volgens Kadouch vindt de oranje verkleuring van de huid plaats als je 20 tot 50 mg bètacaroteen per dag eet. Een gemiddelde wortel heeft 4 mg bètacaroteen, dus het gaat om minstens tien wortels per dag voor een periode van enkele weken.
Je kan dus daadwerkelijk een beetje oranje worden door wortels te eten. Om een kleurverschil te merken moet je wél flink veel bètacaroteen binnenkrijgen. Eén wortel bevat ongeveer vier milligram bètacaroteen. De meeste mensen krijgen een oranje kleurtje bij zo'n twintig tot vijftig milligram, en dat een periode lang.
Carotenemie (carotenemia, carotinaemie, carotinodermie) is een oranje verkleuring van de huid veroorzaakt door ophoping van beta-caroteen in het bloed. Het wordt meestal veroorzaakt door het eten van (veel) wortelen en andere caroteenrijke groenten.
Kun je ook te veel wortels eten? "Nee, ons lichaam regelt hoeveel bètacaroteen wordt omgezet in vitamine A. Bij te veel gaat gewoon de rem erop. Maar wat veel mensen misschien niet weten, is dat je oranje kunt kleuren als je te veel wortels eet.
Wortelen bevatten betacaroteen, het deel dat de wortel zijn karakteristieke oranje kleur geeft. Betacaroteen is de voorganger van vitamine A, bekend van de krachtige werking van antioxidanten. Wortelen dragen tevens bij aan genezing van de huid en beschermt de huid tegen schadelijke effecten van de zon.
Teveel kalium kan diarree veroorzaken, maar om aan zo'n gehalte te komen, moet je extreem veel wortels bijvoeren. De geleerden zijn het er niet helemaal over eens wat een veilige marge is voor het bijvoeren van wortels. Er wordt door voedingsdeskundigen gesproken over 5 tot wel 12 kilo per dag.
Een gepubliceerd casusrapport (waar onderzoekers het over het geval van een patiënt hebben) vond dat het eten van ongeveer 3 kilo wortels per week (ongeveer zeven grote wortels per dag) veranderingen in de huidskleur veroorzaakte. Andere experts suggereren dat je minstens tien wortels per dag moet eten, gedurende ten minste een paar weken, om kleurveranderingen te laten optreden.
Wanneer hoge niveaus bètacaroteen worden geconsumeerd, wordt niet al het pigment omgezet in vitamine A. Een deel ervan circuleert in de bloedbaan. Als deze hoge niveaus enige tijd aanhouden, kan de huid een oranje tint krijgen, een aandoening die bekend staat als carotenemie .
Je lichaam slaat carotenen op in vetten in je huid. Daardoor kleur je daadwerkelijk oranje, als je maar genoeg op wortelen knaagt. De meeste mensen verkleuren als ze 30 milligram betacaroteen binnenkrijgen, oftewel 5 flinke wortelen. De verkleuring is het best te zien op lichte plekken, zoals de handpalmen.
Door de pigmentatie van de huid te stimuleren waardoor je sneller bruint. Een stofje dat op die pigmentatie inwerkt, is tyrosine. Dat stofje krijg je onder andere binnen door kalkoen, eiwit, cottage cheese, zalm, soja, amandelen en avocado te eten. Daarnaast is het ook belangrijk om veel betacaroteen binnen te krijgen.
Carotenemie werd voor het eerst beschreven in 1919 door Hess en Meyers en is de medische terminologie die geeloranje huidpigmentatie beschrijft als gevolg van hoge caroteengehaltes in het bloed . Overmatige consumptie van fruit en groenten met een hoog caroteengehalte is vaak de boosdoener.
Iemands huidskleur is niet overal op het lichaam gelijk. Zo is de huid op de handpalmen en voetzolen doorgaans lichter en van de genitaliën donkerder van kleur. De huidskleur van een individu kan tijdelijk donkerder of roder worden (bruinen) door blootstelling aan zonlicht.
Wist je dat als je veel wortels eet je huid oranje kan kleuren? Wanneer je veel wortels eet, zal de hoeveelheid bèta-caroteen in je bloed hoger worden en op plekken waar je huid dun is zoals in je handpalmen zul je dan een lichte gele of oranje kleur kunnen zien.
Wortels zijn rijk aan een voedingsstof genaamd bètacaroteen, een voorloper van vitamine A. Als je het regelmatig in grote hoeveelheden consumeert, kan bètacaroteen zich ophopen in je bloedbaan en je huidtint veranderen in een warmere, meer oranje tint .
Eet meer groente fruit. En dan bedoelen we met name fruiten en groenten zoals wortels, paprika, zoete aardappels, tomaten, mango's, abrikozen, perziken en spinazie. Deze bevatten betacaroteen, lycopeen en luteine die ervoor zorgen dat je huid sneller bruin wordt.
De verrassende waarheid is dat het eten van te veel wortels de kleur van uw huid kan veranderen. "Wortels kunnen in feite een oranjegele huidpigmentatie veroorzaken", zegt Dr. Lady Dy, een dermatoloog verbonden aan Advocate Health Care.
Het belangrijkste advies is gezond eten zodat je voldoende vitamines en mineralen krijgt. Ook kan het eten van wortels er helaas niet voor zorgen dat verziendheid of bijziendheid wordt gecorrigeerd.
Carotenemie is niet gevaarlijk
Huidverkleuring zal meestal binnen een paar maanden vervagen en weer normaal worden. "Kleine kinderen lopen mogelijk een groter risico op het ontwikkelen van carotenemie vanwege gepureerde babyvoeding zoals pompoen en wortels", zegt Dr. Piliang. "Maar er is geen risico of gevaar om het te krijgen."
En haar ontdekking is niet geheel anekdotisch: wetenschappers bevestigen dat wortels inderdaad de kleur van je huid kunnen veranderen . Maar het een "bruintje" noemen, is een beetje overdreven. "Als je te veel bètacaroteenrijke voeding eet, kan je huid oranje worden," vertelde dermatoloog Dr. Melissa Piliang, MD aan de Cleveland Clinic.
Wortels zijn veel meer dan een groente die goed is voor je ogen. Wortels barsten van de voedingsstoffen die aan tal van gezondheidsvoordelen worden gelinkt. Als je ze regelmatig eet kan dat helpen om je immuunsysteem te ondersteunen en chronische ontstekingen te voorkomen.
Oranje wortels zijn rijk aan bètacaroteen, dat in het lichaam wordt omgezet in vitamine A. Vitamine A is belangrijk voor het gezichtsvermogen en je huid. Wortels hebben, op bieten na, het hoogste suikergehalte van alle groenten. Jonge wortels, bospeen of waspeen kun je makkelijk rauw eten.
RODE & ORANJE GROENTE
Een kleurig dieet doet wonderen voor de huid! Alle rode en oranje groenten, waaronder zoete aardappel, wortels en paprika, zijn rijk aan betacaroteen. Het lichaam zet betacaroteen om in vitamine A, een essentiële vitamine voor het beschermen, herstellen en gezond houden van de huid.
Wortels bevatten iets meer natuurlijke suikers dan veel groenten . Dit heeft ertoe geleid dat sommige afslankplannen aanraden om de groente in beperkte hoeveelheden te consumeren.
Wortels zijn geweldig als je last hebt van een droge huid, omdat ze vol zitten met kalium . Drink regelmatig wortelsap om je lichaam en huid gehydrateerd te houden, of trakteer jezelf op een crème op basis van wortels, zoals Yes to Carrots Nourishing Super Rich Body Butter ($15).