In de supermarkt zijn diepgevroren producten qua voedingswaarde gelijk aan, of in sommige gevallen zelfs voedzamer, dan verse varianten. De een is dus niet minder gezond dan de ander. Bevroren fruit is handig voor smoothies en een goedkoper alternatief voor verse opties, maar de smaak van vers fruit is ongeëvenaard.
Fruit uit blik of pot en diepvriesfruit bevat ongeveer evenveel voedingsstoffen als vers fruit.
Diepvriesgroenten en -fruit zijn goedkoper omdat ze op grote schaal geoogst, opgeslagen en getransporteerd worden. Fruit en groente bestemd voor de diepvries kan massaal geoogst worden als de marktprijs laag is. Dit zonder de tijdsdruk die wel aanwezig is bij de oogst van verse groenten.
Bevroren fruit wordt gewassen en ingevroren, wat een vrij minimale bewerking is in vergelijking met bijvoorbeeld complete opwarmhamburgers uit de koeling.
Goed nieuws: vrijwel al het fruit kan worden ingevroren. Voorkom dat vruchten bruin worden door ze te besprenkelen met citroensap. Verwijder voor het invriezen de pitten en de schil, vries na het wassen het fruit gedroogd in – het liefst in bakjes. Je kunt 't dan 10 tot 12 maanden bewaren.
Diepvries fruit ontdooien
De beste manier hiervoor is om het fruit gewoon uit de diepvries te halen en te wachten tot dat het ontdooid is. Op die manier behoudt het fruit smaak en textuur. Heb je minder tijd? Dan kun je het bevroren fruit ook ontdooien in een microgolfoven op ontdooistand.
Eten invriezen is een geweldige conserveermethode. Bevroren voedsel uit de diepvries blijft probleemloos eetbaar, zolang de stroom maar niet uitvalt. Het wordt echter wel langzaam minder lekker.
In het nieuws. Je eet vast wel eens fruit uit de vriezer. Vraag je je dan af of het niet beter is om fruit vers te halen in plaats van uit het vriesvak? Goed nieuws: in bevroren fruit zitten net zo veel vitamines als in verse producten, zo blijkt uit onderzoek van de University of Georgia.
Dit betekent dat nee, je hoeft bevroren fruit en groenten niet te wassen voordat je ze gebruikt . "Je moet ze niet wassen tenzij de verpakking je dat rechtstreeks instrueert," zegt Brekke - een sentiment dat wordt herhaald door Meredith Carothers, specialist in voedselveiligheid voor de USDA's Food Safety and Inspection Service in Washington DC
Als je het fruit eet wanneer het nog niet helemaal ontdooit is, heeft het nog een lekkere 'bite'. Verwerk het fruit. Denk hierbij aan smoothies, in gebak of als jam/vruchtensaus. Bevroren fruit is heerlijk in smoothies omdat het je smoothie lekker koud maakt en een soort milkshake achtige consistentie geeft.
Het verschil tussen diepvries en vers
Zowel verse als ingevroren groenten verliezen kort na oogsten vocht, waardoor er ook een verlies van voedingsstoffen optreedt. Het gaat hier met name om vitaminen en antioxidanten. Qua voedingsstoffen is gebleken dat diepvriesgroenten gelijk zijn aan verse groenten.
Blender: Een krachtige blender is essentieel om het bevroren fruit glad te mixen. Kies een blender met voldoende vermogen om harde stukken fruit te verwerken. Diepvriesfruit: Kies je favoriete soorten diepvriesfruit. Populaire opties zijn aardbeien, blauwe bessen, mango, frambozen en ananas.
Antwoord. Dag Lodewijk, Bevriezen (of algemeen stollen) en ontdooien (smelten) zijn fysische processen. Bij dergelijke processen verandert de massa, het gewicht niet.
Bevroren fruit is misschien leuk om te snacken, maar het is niet goed voor je tanden of tandvlees. Van het hoge suiker- en zuurgehalte tot de harde textuur en koude temperatuur, al deze factoren kunnen je gebitgezondheid negatief beïnvloeden . In extreme gevallen kun je er zelfs een tand door verliezen.
Zowel vers als bevroren fruit kunnen vergelijkbare voedingsstoffen leveren, maar de hoeveelheid kan variëren afhankelijk van het soort fruit en de manier waarop het is verwerkt .
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
Volgens het National Pesticide Information Center verlaagt het schoonmaken van fruit en groenten voor consumptie de hoeveelheid pesticiden, maar er is “ geen enkele methode om producten te wassen die 100% effectief is voor het verwijderen van alle pesticideresten ”.
Dit is vooral belangrijk voor consumenten die tot kwetsbare groepen behoren, zoals zwangere vrouwen, baby's, ouderen en mensen met een verzwakt immuunsysteem. Diepvriesfruit heeft geen kookinstructies. Dit betekent dat u direct uit de zak kunt genieten van bevroren fruit in uw ontbijtsmoothie, yoghurt of per handvol!
Het American Frozen Food Institute (AFFI) maakt duidelijk dat bevroren fruit veilig en kant-en-klaar is, direct uit de verpakking, je hoeft het niet te wassen . Dit komt door de hogere zuurgraad en het hogere suikergehalte, waardoor het onwaarschijnlijk is dat er bij vriestemperaturen schadelijke bacteriën op kunnen groeien.
De voedingswaarden van vers en bevroren fruit en groente zijn over het algemeen gelijk aan elkaar. Er blijven evenveel voedingsstoffen achter in diepvriesgroenten als in verse groenten.
Eet dus vaker bevroren fruit!
Vruchten uit de vriesafdeling zoals mango, açai, papaya, ananas en bessen zijn net zo gezond door hun sterke antioxidatieve werking.
conclusie. Diepvriesfruit is even gezond als vers fruit. Af en toe is het zelfs gezonder dan vers fruit, afhankelijk hoe lang het verse fruit blijft liggen (in of uit de koelkast). Het advies is zo'n 2 stuks fruit per dag te nemen.
Eten blijft maanden tot wel een jaar goed in de diepvries. Door eten in de diepvries te doen, verleng je de houdbaarheid. Invriezen kan helpen om voedselverspilling te voorkomen.
Natuurlijk kun je met bevroren fruit smoothie maken, maar daarnaast kun je er nog veel meer mee. Gebruik het bijvoorbeeld in een taart, om een compote mee te maken of als basis voor een mousse of bavarois. Let er wel op dat diepvries fruit vooral goed werkt als je het gaat verwerken in een recept.
Na ontdooiing, consumeer het fruit binnen 1-2 dagen voor de beste kwaliteit. Door deze richtlijnen voor voedselveiligheid en ontdooimethoden te volgen, kunt u veilig genieten van uw bevroren fruit terwijl de heerlijke smaak en voedingswaarde behouden blijven.