”Een ideaal formaat voor deze zachte stukjes brood is ongeveer de grootte van een postzegel. Dit is klein genoeg om verstikkingsgevaar te verminderen.” Het stukje brood plaats je in de wang van de mond. Dit helpt je baby om te leren kauwen met de zijkanten van de kaak en bevordert een goede mondmotoriek.
Tussen 4 en 6 maanden kun je je baby een stukje brood geven zonder korst. Maar geef je baby pas brood zonder korst als hij gewend is aan oefenhapjes en ook wat grovere hapjes kan eten. Doop de boterham eventueel in moedermelk of flesvoeding om het wat zachter te maken.
Geef kleine stukjes (ongeveer zo groot als een postzegel). Stop het brood in de zijkant van de mond, bij de wang. Je baby zal waarschijnlijk automatisch beginnen te kauwen.
Je baby van 6 maanden kan al voorzichtig wat gepureerde groenten of fruit eten, dus je wilt kijken of een stukje brood in de smaak valt. Voor het veilig introduceren van brood, kies je zacht, lichtbruin brood zonder korstjes en zonder grove granen of pitten.
Wanneer je kleintje gewend is aan oefenhapjes en aan wat grovere hapjes kun je gaan oefenen met het eten van de eerste hapjes brood. Je mag je baby dan een stukje brood zonder korst geven. Je kunt het stukje brood zonder korst, ook nog in wat moedermelk of flesvoeding dopen om het wat zachter te maken.
Voorbeeld voedingsschema baby 6 maanden
Of je kind genoeg drinkt, merk je aan een goede groei, zo'n 6 plasluiers per dag en een vrolijke baby. 4 à 6 voedingen per dag. Richtlijn hoeveelheid per voeding: 150 - 200 ml.
”Een ideaal formaat voor deze zachte stukjes brood is ongeveer de grootte van een postzegel. Dit is klein genoeg om verstikkingsgevaar te verminderen.” Het stukje brood plaats je in de wang van de mond. Dit helpt je baby om te leren kauwen met de zijkanten van de kaak en bevordert een goede mondmotoriek.
Maak eerst de groentepap gaandeweg minder vloeibaar, zodat je kind speeksel moet 'bijvoegen'. De tong moet het voedsel heen en weer brengen, wat het kauwen stimuleert. Kan je baby drogere pap eten, begin dan met zachte brokjes in zijn voedsel. Je kan je baby vanaf dan ook eens een stukje brood geven.
Brood is niet geschikt om te mixen. Pap, vla, yoghurt, kwark en soep zijn alternatieven voor de broodmaaltijd.
Belangrijk is dan, om te kiezen voor smeerbaar beleg en het brood te snijden in kleine stukjes. Ook al heeft een kind dan nog geen tanden, zo'n stukje brood kan het toch al op. Met de kaken en de tong maalt het kind het brood fijn. Zo leert een baby kauwen en dat is belangrijk voor de ontwikkeling van de mondmotoriek.
Begin met lichtbruin brood (4,5 gram vezel per 100 gram), zodat de darmen van je baby langzaam kunnen wennen aan de hoeveelheid vezels. Daarna (vanaf acht maanden) kun je ook tarwe- en volkorenbrood introduceren. Geef kleine stukjes (denk postzegelformaat) zonder korst.
Totdat je kind 4 jaar is adviseren we om een margarineproduct met een hoog vetpercentage op brood te smeren. Jonge kinderen krijgen namelijk vaak iets te weinig vetten binnen. Margarine bevat meer vet dan halvarine.
Wanneer kun je baby's brood laten eten? Baby's kunnen brood eten rond de leeftijd van 6 maanden, of zodra ze vast voedsel gaan eten . Er is geen reden om het te laten, zolang het maar goed wordt geïntroduceerd!
Hoe meer vaste voeding je geeft, hoe minder opvolgmelk je baby drinkt. Uiteindelijk zal je je kindje vanaf de leeftijd van 6 maanden 3 tot 4 flesvoedingen aanbieden per dag. Dit bouw je langzaam af naarmate je kindje ouder wordt en meer met de pot gaat mee-eten.
De richtlijnen voor wanneer u uw baby eieren, tarwe, vis en pinda's moet laten eten, zijn gewijzigd. Als u uw baby deze voedingsmiddelen al vroeg aanbiedt, vanaf ongeveer zes maanden oud , kan dit daadwerkelijk helpen om voedselallergie te voorkomen.
laat je baby niet alleen tijdens het eten: blijf er altijd bij. snij fruit en groenten in stukken: snijd voedsel in stukken ter grootte van het vuistje van je baby. let op allergische reacties: als je een allergische reactie vermoedt neem dan direct contact op met de huisarts.
Samenvattend: brood kan tot 8 maanden en mogelijk zelfs tot 2 jaar moeilijk te verteren zijn voor je kindje. Je kan daarom het beste wachten met het geven van brood tot in ieder geval 8 maanden. Geef daarnaast maximaal 2 boterhammen per dag in verband met de hoeveelheid natrium (zout).
Start met kleine hapjes
Je kan tussen de 4 tot 6 maanden rustig starten met oefenhapjes. Denk hierbij aan wat geprakte groente, fruit of wat kleine stukjes broodkorst. Vanaf 7 maanden kan je oefenen met het leren kauwen en kan je brood mét korst aanbieden.
Smeer gewoon een dun laagje op licht geroosterd brood, snijd het in reepjes en serveer . In het begin zal je baby waarschijnlijk niet heel veel van de topping (of de toast) binnenkrijgen, maar hij wordt wel blootgesteld aan het potentiële allergeen. En kinderartsen en allergologen raden nu aan om baby's al vroeg, tussen de 4 en 6 maanden, aan allergenen bloot te stellen.
Geef dagelijks de oefenhapjes tussendoor of direct na de melkvoeding. Met 6 maanden kan je baby ook brood eten. Bijten, kauwen en sabbelen is goed voor de mondspieren. Voor je je kind grotere stukjes gaat geven, moet hij rechtop kunnen zitten.
Je baby mag tussen de vier en zes maanden beginnen met (oefen)fruithapjes. Hoeveel fruit je baby mag ligt aan de ontwikkeling. Begin met zo'n 50 gram per dag en kijk hoe veel je baby op kan. Stop ook als je baby aangeeft niet meer te willen eten, bouw het rustig op.
Je kind heeft ongeveer 2 tot 3 boterhammen per dag nodig, meestal verdeeld over het ontbijt en de lunch ( zie de dagmenu's). Je kunt brood bij het ontbijt afwisselen met een keer havermout, muesli of andere volkoren ontbijtgranen zonder toegevoegd suiker en zout.
Wanneer smeerbaar broodbeleg goed gaat, dan kun je vanaf 10 maanden ook kiezen voor ander broodbeleg. De beste keuzes broodbeleg voor baby's vanaf 10 maanden zijn: omelet, hardgekookt ei of roerei. magere vleeswaren, zoals boterhamworst, kipfiltet of ham.