Is het gezond om elke dag pure chocolade te eten ? Verrassend genoeg is het antwoord ja! Als het cacaogehalte minstens 60% bedraagt, is de aanbevolen hoeveelheid per dag 30 tot 50 g .
Wil je écht gezonde chocolade eten? Kies dan voor een reep met meer dan 70% cacao. De beste antioxidanten krijg je namelijk binnen vanaf 85 procent, maar als dat te bitter voor je is, zijn 60 en 70 procent een prima alternatief.
Consumer Reports zei dat veiligere keuzes onder andere Mast Organic pure chocolade, Taza chocolade, Ghiardelli en Valrhona zijn. "Er zijn veganistische 'melkchocolaatjes' die de hoeveelheid cacao zouden verdunnen, en daarom theoretisch gezien lood en cadmium zouden bevatten die je binnenkrijgt," zei Hunnes.
Er zijn een paar opties met lagere bedragen, de bekendste is Ghirardelli. Andere merken, waaronder twee biologische opties, Mast en Taza Chocolate , staan ook op de lijst met veiligere keuzes.
Hoewel uit sommige onderzoeken blijkt dat er inderdaad een klein positief effect is, kun je toch beter niet te veel eten van chocolade. Chocolade bevat namelijk ook veel verzadigd vet en calorieën. Daarom staat die niet in de Schijf van Vijf.
Hoeveel chocolade kan ik per dag eten? Experts zeggen dat de aanbevolen "dosis" ongeveer 1 tot 2 ounces of 30-60 g is . Als u meer eet, krijgt u mogelijk te veel calorieën binnen. Een 1,45-ounce (41 gram) Hershey's Special Dark Chocolate Bar bevat 190 calorieën.
Als je 10 tot 25 gram pure chocolade per dag eet ben je al gezond bezig. Het is aan te raden om niet meer dan 100 gram pure chocolade per dag te eten en maximaal 200 gram per week.
Volgens een rapport van Consumer Reports uit december 2022 bevatten bepaalde pure chocoladerepen, waaronder de Lindt-producten die in de rechtszaak worden genoemd, een zodanig hoog gehalte aan lood en cadmium dat het eten van slechts 28 gram per dag een volwassene op een consumptieniveau zou brengen dat de volksgezondheidsautoriteiten als 'schadelijk' zouden beschouwen.
Fu Wan #1 Ping Tung 62% - bekroond als beste pure chocolade ter wereld.
Pure chocolade die voor ten minste 70% uit cacao bestaat, bevat veel essentiële voedingsstoffen . Het bevat veel ijzer, magnesium, koper en mangaan. Het bevat ook calcium, kalium en zink, en sporen van vitamine A, B, E en K.
" Voor volwassenen is er geen schadelijk gezondheidsrisico door het eten van pure chocolade ," zei Godebo. "Hoewel er een klein risico is voor kinderen in vier van de 155 onderzochte chocoladerepen, is het niet gebruikelijk om een 3-jarige regelmatig meer dan twee repen chocolade per week te zien eten."
Uit eerder onderzoek is gebleken dat lood en cadmium op verschillende manieren in pure chocolade terecht kunnen komen. Cadmium komt voornamelijk binnen via de cacaoplant, die het uit de grond opneemt, terwijl lood op verschillende punten in het productieproces kan worden geïntroduceerd, waaronder het oogsten, drogen en fermenteren van de cacaoboon .
CADBURY Royal Dark Chocolate Bar is niet met alkali verwerkt.
Kies merken als Alter Eco, Hu en Lindt Excellence die een hoog cacaogehalte en minimale toegevoegde suikers bieden. Vermijd chocolade met glucosestroop met een hoog fructosegehalte, overmatige suiker en kunstmatige kleurstoffen om gezondheidsrisico's te verminderen. Zoek naar chocolade die is gezoet met Stevia of andere natuurlijke alternatieven, zoals Lily's Chocolate.
AH's beste keuze voor pure chocolade is de Delicata Reep pure chocolade Uganda 80%. Deze reep bevat: cacaomassa (uit Uganda), suiker, cacaoboter en natuurlijk vanillearoma. Het kost €2,19 voor 100 gram.
Donkere chocolade bevat krachtige antioxidanten. Een van de meest gunstige is een flavonol genaamd epicatechine. Flavonolen zijn verbindingen die in planten voorkomen en die ontstekingen bestrijden en beschermen tegen celschade veroorzaakt door vrije radicalen.
In principe kan gezegd worden dat de algemene cacaokwaliteit van Lindt Chocolade niet beter is dan die van andere supermarktpralines. Afhankelijk van het productsegment vind je alleen kwaliteiten die de koper met Lindt associeert in het prijssegment, dat ook voor Lindt duurder is.
Donkere chocolade: Het bevat minder suiker dan melkchocolade en maar half zoveel als witte chocolade. Maar pure chocolade verlaagt de bloeddruk. 100% chocolade bevat geen toegevoegde suiker - maar het smaakt niet zoet en is niet noodzakelijkerwijs ieders smaak.
De jury met onder andere gastlid Rudolf van Veen was het unaniem eens: van de twintig deelnemers was de bonbon van Marieke de uitgesproken winnaar. De Inca bonbon is te koop in de winkel van Wereldbakker Wijnand aan de Huenderstraat 2 in Laren Gld.
Volgens een rapport van het Italiaanse Nationaal Instituut voor Voedsel- en Voedingsonderzoek in Rome levert pure chocolade – maar geen melkchocolade of pure chocolade gegeten met melk – krachtige antioxidanten die vrije radicalen afbreken die bijdragen aan veroudering, hartziekten en andere gezondheidsproblemen .
A: De 85% Cocoa Extra Dark Chocolate Bar is niet in Nederland verwerkt . Als het product in Nederland is verwerkt, staat de informatie vermeld in de ingrediëntenlijst.
En wel hierom: chocolade met een hoog percentage cacao kan een gunstig effect hebben op de gezondheid van het hart doordat het de bloeddruk verlaagt, de werking van de bloedvaten verbetert en mogelijk zelfs het lipidenprofiel (het cholesterol- en triglyceridengehalte) verlaagt.
Er zijn inderdaad onderzoeken die aantonen dat het eten van pure chocolade gunstige gevolgen heeft voor de spijsvertering. Zo zou de ontlasting een vastere consistentie krijgen en zou de passagetijd in de darm vertragen.
Nog zo'n wijsheid uit grootmoeders tijd die niet blijkt te kloppen: chocolade veroorzaakt géén leverproblemen. Sterker nog, onderzoekers beweren nu zelfs dat donkere chocolade leverschade door alcoholmisbruik of ziekte net kan helpen herstellen!