Microbieel bederf wordt veroorzaak door bacteriën, schimmels en gisten. Als gevolg daarvan gaat voedsel rotten, fermenteren of schimmelen en soms ziektekiemen ontwikkelen. Deze processen evenals de houdbaarheid van etenswaren worden met name beïnvloed door fysische omstandigheden zoals warmte, koud en vocht.
Schimmelgroei op voedsel is meestal ongewenst. Als het optreedt is er sprake van bederf. Meestal is het niet mogelijk om schimmels goed weg te halen. Ook al lijkt alleen de bovenkant beschimmeld, vaak zit de schimmel dan onzichtbaar ook midden in het product.
Als op het etiket staat 'Gekoeld bewaren', moet het product altijd in de koelkast bewaard worden. Temperatuur Voor bederfelijke producten geldt: Hoe hoger de temperatuur, hoe sneller het product bederft.
Maar is de appelmoes of jam waar je de schimmel van hebt weggeschraapt nog veilig om te eten? Het antwoord is simpel: nee. Hoewel schimmel pas gevaarlijk wordt als je het in grote hoeveelheden binnenkrijgt, kun je beter geen risico's nemen. Verwijder dus niet alleen de schimmel, maar gooi het hele product weg.
Volgens het Voedingscentrum kan schimmel op voedsel namelijk giftig zijn. Maar geen zorgen, de zogenaamde schimmelkazen zoals roquefort, gorgonzola en camembert kan je gerust blijven eten. Deze worden gemaakt met specifieke schimmels die zorgen voor hun unieke smaak en textuur.
In de meeste gevallen heeft het ingeslikte beetje schimmel geen gevolgen. Toch blijft het advies om waakzaam te zijn voor symptomen als misselijkheid, diarree en kortademigheid. Voor mensen met een verzwakt immuunsysteem is het verstandig een dokter te raadplegen na de consumptie van schimmels.
Giftig. Voor brood is dat de fusariumschimmel die een gifstof afscheidt, waarvan je op langere termijn ziek kan worden. Aan de buitenkant kan je niet zien of het een schadelijke schimmel is of niet. Het is dus het beste om beschimmeld brood gewoon weg te gooien.
Jam met schimmel op het oppervlak
Dr. Hickey adviseert om jam te eten als er een beetje groene schimmel op het oppervlak zit. Schep de bovenste laag en een paar centimeter eronder weg en eet de jam zo snel mogelijk op . De schimmel zal echter waarschijnlijk na een paar dagen weer terugkomen.
De kern van de zaak. Je moet geen schimmel eten op brood of van een brood met zichtbare vlekken. De schimmelwortels kunnen zich snel door brood verspreiden, hoewel je ze niet kunt zien. Het eten van beschimmeld brood kan je ziek maken , en het inademen van sporen kan ademhalingsproblemen veroorzaken als je een schimmelallergie hebt.
Voedsel waarvan je de schimmel niet kunt afsnijden, zijn onder andere yoghurt en pastasaus. Wat betreft voedsel dat je moet vermijden, zei Anderson dat ze geen voedsel zoals yoghurt, zure room en zachte kaas zou eten als er schimmel op zat. Zelfs als je het afsnijdt, zit er nog steeds vocht onder waar het nog steeds kan groeien.
chemisch bederf, bijvoorbeeld het ranzig worden van vet; ▪ microbiologisch bederf, bijvoorbeeld het beschimmelen van brood; ▪ fysisch bederf, bijvoorbeeld het uitdrogen van sla; ▪ enzymatisch bederf, bijvoorbeeld het bruin worden van een geschilde appel; ▪ bederf door andere organismen, zoals maden, wormen etc.
Voedsel bederft door de groei van micro-organismen (bacteriën, gisten en schimmels) en/of de activiteit van enzymen die van nature in het voedsel aanwezig zijn . De groei van micro-organismen en de activiteit van enzymen worden beïnvloed door vocht, temperatuur en de aanwezigheid van zuurstof.
Schimmel verontreinigt niet alleen onze lucht, maar ook ons voedsel. Als de schimmel op voedsel groeit, produceert het enzymen die het voedsel afbreken, wat resulteert in bederf . Naast enzymen produceren sommige schimmels, zoals Aspergillus flavus, ook mycotoxinen op het voedsel.
'Te gebruiken tot' (TGT) staat op voedingsmiddelen die snel bederven: het is de uiterste consumptiedatum. Denk aan verse (rauwe) vis en vers (rauw) vlees. Op die voedingsmiddelen kunnen bacteriën namelijk snel groeien, wat mogelijk gezondheidsrisico's met zich meebrengt.
Schimmeldraden kunnen zich namelijk gemakkelijk verspreiden in de hele vrucht en zijn niet altijd zichtbaar. Ook al lijkt maar één klein plekje aangedaan, toch moet je beschimmeld fruit daarom helemaal weggooien.
Zoals Sauro opmerkte: "Schimmel in kleine hoeveelheden kan sommige mensen niet schaden, maar het kan anderen ziek maken", waardoor het een risico is dat te hoog lijkt om te nemen. " Als je tekenen van schimmel ziet, gooi het brood dan weg ", voegde Sauro toe.
In de meeste gevallen gebeurt er niets als je per ongeluk voedsel eet met schimmel erop , merken de experts op. "Wanneer je de schimmel binnenkrijgt, breken de zuren in je maag, evenals de spijsverteringsenzymen, de cellen af," zegt Worobo. Gezonde personen worden over het algemeen niet ziek van het eten van een paar happen beschimmeld voedsel.
Hij kan niet in de mens groeien en dit soort schimmel geeft geen mycotoxines af (stoffen die voedselvergiftiging of andere ziektes veroorzaken), dus zijn er geen nadelige effecten van te verwachten als je ongemerkt een hap beschimmeld brood hebt genomen.
Sommigen vragen zich af of het nog steeds oké is om jam of gelei te eten, of het nu duur is of zelfgemaakt, zolang je alle zichtbare schimmel eraf schraapt. Jam en gelei kunnen echter giftige schimmelsoorten herbergen die gevaarlijk kunnen zijn voor je gezondheid , volgens microbiologen, dus je moet beschimmelde jam onmiddellijk weggooien.
Jam, zacht fruit en vleeswaren moeten ook worden weggegooid als er ergens schimmel op zit . Er is echter ook goed nieuws. Hardere voedingsmiddelen zoals salami, wortels en harde kazen kunnen worden gered door de zichtbare schimmel af te snijden, omdat de wortels niet zo snel door hun harde oppervlakken kunnen bewegen.
Als ze genoeg tijd krijgen, zullen die sporen uiteindelijk ontkiemen en zich verspreiden naar aangrenzende vruchten, vooral bij warmere temperaturen , zei Dr. Mitcham. Omdat schimmelsporen zo alomtegenwoordig zijn, zijn ze waarschijnlijk in kleine hoeveelheden aanwezig op de meeste verse producten die u eet.
Wanneer er een klein schimmelplekje op de kaas zit, is deze gemakkelijk weg te snijden (ongeveer een cm rond de schimmel) en kun je de kaas gewoon eten. Er zit witte uitslag/puntjes op de kaas.
Olijfgroen, bruin, grijs of zwart
Binnenhuis kunnen zij vaak gevonden op muren en isolatiemateriaal, maar kunnen ook op vochtig tapijt groeien. Ze worden gelinkt aan huid, oog, en neusbijholten infecties. In zeldzame gevallen kan de schimmel een hersenvliesontsteking veroorzaken (schimmel meningitis).
Zwarte schimmel groeit goed in vochtige omgevingen en kan symptomen veroorzaken zoals hoesten, niezen en ademhalingsproblemen. Je moet de oorzaken van zwarte schimmel aanpakken en effectieve oplossingen vinden om schimmelgroei te voorkomen en de gezondheid van bewoners te beschermen.